Mjesta kao iz bajke, a prazna

Na prodaju cijeli napušteni 'gradovi duhova': Gradić za samo 180.000 eura!


Sanja Rapaić
12.07.2017.19:15
Na prodaju cijeli napušteni 'gradovi duhova': Gradić za samo 180.000 eura!
Instagram

sažeto

Na sjevernom području Piemonta, u blizini Torina, kupce traže čak tri manja grada. U Gilliu je na prodaju osam nekretnina, čija je ukupna cijena 180.000 eura. U zaseoku Lunelle prodaje se šest kuća za ukupno 350.000 eura...


Sanja Rapaić
12.07.2017.19:15

Od kraljevskih rezidencija, bajkovitih dvoraca, plača i venecijanskih vila, preko bivših vojarni, starih toskanskih farmi, samostana i svjetionika, pa do čitavih napuštenih gradića - sve je na prodaju, odlučila je talijanska Vlada. Kako bi, u vremenima gospodarske krize, povećala prihode i zaustavila rast javnog duga, na tržište je lansirala oko tisuću nekretnina.

U Italiji se tako, za cijenu manje kuće u predgrađu u Londonu, može kupiti čitav gradić. Riječ je o napuštenim gradićima, iz kojih su stanovnici otišli nakon potresa, ili su ih napustili odlazeći u potragu za poslom i boljim životom. Talijani se nadaju da će takva slikovita, uspavana mjesta, nakon što su ih stavili u prodaju, ponovno oživjeti zahvaljujući stranim investitorima, kojima su cijene kuća, ali i čitavih malih gradova, prava sitnica.

Jedna od 20.000 takvih "uspavanih ljepotica", koje su se našle na tržištu, je i Fratture Vecchia di Scanno - drevni, napušteni zaseok s pogledom na jezero u obliku srca, u kojem je sedamdeset manjih nekretnina, a sve zajedno se prodaje za 1,5 milijun eura. U cijenu su uključene stare vinarije, staje, nekadašnje obrtničke radionice i trgovine te srednjovjekovna kamena fontana i mala kapela, pa je gradić sjajna prilika za investitore koji ga mogu pretvoriti u ekskluzivno mjesto za odmor.

Instagram

Na prodaju je i drevna utvrda Rocca Calascio. To zaboravljeno, idilično mjestašce, smješteno među brdima, u regiji Abruzzo, svojih je jedinih pet minuta slave doživjelo 1985., kada je odabrano za snimanje scena za fantastični film Žena sokol (Ladyhawke).
Na sjevernom području Piemonta, u blizini Torina, kupce traže čak tri manja grada. U Gilliu je na prodaju osam nekretnina, čija je ukupna cijena 180.000 eura. U zaseoku Lunelle prodaje se šest kuća za ukupno 350.000 eura, dok se živopisno mjestašce Calsazio, s ukupno 12 kuća, prodavalo preko eBaya za 250.000 € U mirnom, tišinom obavijenom Calsaziou, gdje su najbrojniji stanovnici mačke, psi i ovce, staru kamenu kuću od pedesetak četvornih metara, s prostranom terasom i dvorištem, možete kupiti za samo 20 000 Eura. Uz nekoliko desetaka tisuća eura uloženih u adaptaciju, trošnu nekretninu možete pretvoriti u ljetnu oazu savršenu za odmor u prirodi, ali i za iznajmljivanje.

Investicija u nekretnine u „gradovima duhova“, mnogima se već počela isplaćivati. U ljetnoj sezoni, od najma male kamene kućice, tjedno se može zaraditi i do 800 €. Prema procjeni stručnjaka, vrijednost same adaptirane nekretnine povećava se za čak 300 posto.
"Stranci su najviše zainteresirani za obnavljanje stambenih prostora u drevnim, zaboravljenim gradovima bogate povijesti i tradicije, jer je odmor u takvoj sredini poput putovanja kroz vrijeme koje vas vraća neka davna, prošla stoljeća“, kaže arhitekt Edoardo Carboni koji je adaptirao kuću od 110 četvornih metara u selu Santo Stefano di Sessanio, nakon čega joj je cijena na tržištu skočila na 180.000 eura.

Podijeli članak