Neuspješni primjerci su ugušeni plinom

Nacisti su u stravičnom tajnom projektu pokušali stvoriti nadljude, a i jedna poznata pjevačica je plod tog bizarnog eksperimenta


100posto
06.11.2018.17:00
Nacisti su u stravičnom tajnom projektu pokušali stvoriti nadljude, a i jedna poznata pjevačica je plod tog bizarnog eksperimenta
GettyImages

sažeto

Lebensborn je bio inkubator nove rase visokih, snažnih, plavokosih i plavookih ljudi, koji bi predstavljali vladajuću elitu u Velikoj Njemačkoj


100posto
06.11.2018.17:00

Nacisti su projektom Lebensborn planirali promijeniti ljudsku vrstu tako da do 1972. godine Velika Njemačka dobije 120 milijuna nadljudi. Njihova je ideja bila u specijalnim domovima odgojiti stotine tisuća plave, snažne djece, kako bi njemačke oružane snage postale toliko moćne da im se nitko više ne bi mogao suprotstaviti. 

Lebensborn je bio inkubator nove rase visokih, snažnih, plavokosih i plavookih ljudi, koji bi predstavljali vladajuću elitu, a osnovan je 1935. godine u Münchenu. 

Prema rasističkim idejama filozofa Alfreda Rosenberga, tehničke detalje projekta razradio je Heinrich Himmler

Agenti za 'rasni odabir' prikupljali su potencijalne majke

"Nordijski čovjek je najljepše ljudsko biće na svijetu. I po inteligenciji i po svojoj izuzetnoj pojavi, on je superioran. Nordijac je svjetlokos i ima plave oči - kralj nad kraljevima u odnosu prema svim ostalim pripadnicima ljudske rase na Zemlji", pisao je Hans Gunther, nacistički teoretičar rase. 

Potomci Vikinga, Norvežani, su prema njima imali idealne karakteristike. Osnovan je specijalni tim agenata za 'rasni odabir' koji je po okupiranim zemljama, ali i cijelom svijetu, prikupljao žene za stvaranje superarijevske rase. 

Screenshot/Wikipedia

Sredinom 1936. Himmler je otvorio prvi Lebensborn u predgrađu Münchena u dvorcu Steinhoering. Sustav je imao Domove majki i Domove djece. 

"Ili ćemo pobijediti s dobrom krvi ili ćemo uništiti našu krv", govorio je Himmler.

Vlada Trećeg Reicha i norveška kvislinška vlada poticale su Norvežanke na trudnoću s njemačkim vojnicima. Djecu koju majke nisu mogle odgajati, zbog siromaštva ili osude okoline, uzimali bi Lebenborn domovi.

U Norveškoj je bilo više od pola milijuna njemačkih vojnika. Iz takvih je veza rođeno desetak tisuća djece.

Najpoznatije dijete rođeno u projektu Lebensborn je Frida Lyngstad iz grupe Abba.

Rodila se u studenome 1945. godine - majka joj je bila Norvežanka, a otac njemački narednik Alfred Haase.

Getty Images

Do kraja rata u tajnim klinikama u Njemačkoj i u okupiranim zemljama rođeno je, navodno, više od 42.000 djece koje su majke imale s SS-ovim vojnicima. 

Pred kraj Reicha, Hitler je naredio uništenje sve Lebensbornove djece

Povjesničari tvrde da je još oko 200.000 plavokose i plavooke djece oteto i prevezeno u Treći Reich.

No, eksperiment nije išao po planu. Mnogim su novorođenima ubrzo počele tamniti u početku plave ili zelene oči. Kako su rasli, tamnila im je i plava kosa.

Djecu koja nisu ostala plava čekala je stravična sudbina - gušenje plinom. Pred kraj Reicha, Hitler je naredio uništenje sve Lebensbornove djece, ali je taj plan spriječen. 

Nakon Hitlerovog kraha, djeca iz Lebensborn projekta su proglašena nepoželjnima. 

"Vjerovati da će ta djeca postati ugledni građani isto je što i vjerovati da će štakori postati kućni ljubimci", pisalo je norveško ministarstvo socijalne skrbi u ljeto 1945.

Neki su tadašnji psihijatri čak tvrdili da djeca s takvom genetikom moraju biti psihički neubrojiva i bolesna. 

I Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopćene u svome selu u sjevernoj Norveškoj, a Frida je bila izložena groznim pritiscima. Jedan joj je ribar nožem ugravirao kukasti križ u kožu. Nakon svega s majkom je emigrirala u Švedsku, a odrasla je uz teške traume zbog svog porijekla.

Dio djece iz Lebensborn eksperimenta prije nekoliko je godina zatražio novčanu odštetu od norveške vlade, ali službena Norveška ne želi priznati krivnju jer kaže da nije odgovorna za ponašanje Quislingove vlade.

Projekt Lebensborn je bio tajan dok Amerikanci nisu pronašli njegovu arhivu nakon 2. svjetskog rata. Amerikanci su djecu za koju su ustanovili takvo podrijetlo htjeli vratiti u matične države, ali ona su na tu ideju reagirala paničnim strahom. Intenzivno germanizirana, indoktrinirana u nacističkom duhu, ona su uglavnom ostala u Njemačkoj, a procjenjuje se da ih je danas živo još nekoliko tisuća. 

Njemačka

100posto vremeplov

nacizam

projekt Lebensborn

nova rasa

Frida Lyngstad

newsletter

Prijavite se na Newsletter