Najmlađa korisnica medicinske marihuane u svijetu

Otkad zna za sebe imala je epileptične napadaje svakog dana, no u zadnje dvije godine više ih nema


Tomislav Kukec
11.10.2017.14:25
Otkad zna za sebe imala je epileptične napadaje svakog dana, no u zadnje dvije godine više ih nema
Facebook

sažeto

Kad je imala devet godina čak su i liječnici napustili svaku nadu da će joj se stanje ikad poboljšati. Jedan od njih čak je, po pričanju Alexisinih roditelja, oprezno predložio eksperimentalno uklanjanje dijela moždanih stanica


Tomislav Kukec
11.10.2017.14:25

Godinama je malena Alexis Bortell iz Texasa bolovala od teškog oblika epilepsije. Napadaji, često i po život opasni, javljali su se gotovo svakodnevno. Otkako zna za sebe, danas 12-godišnja Alexis nikada nije živjela kao njezini vršnjaci. Nije se mogla igrati s prijateljima, trčati uličicama, voziti bicikl. Njezin život bili su bezbrojni liječnički pregledi, naporna snimanja mozga, elektrode prikopčane na glavu, bolovi i neizdrživi napadaji zbog kojih se rušila na zemlju, trzala, grčila...

Kad je imala devet godina čak su i liječnici napustili svaku nadu da će joj se stanje ikad poboljšati. Jedan od njih čak je, po pričanju Alexisinih roditelja, oprezno predložio eksperimentalno uklanjanje dijela moždanih stanica, postupak gotovo identičan nekadašnjoj lobotomiji, brutalnom i primitivnom postupku kojim su se epileptičari "liječili" sredinom prošlog stoljeća. Roditelji Dean i Liza svakog su dana gledali kako pred njihovim očima kopni jedan mladi život.

Facebook

Malena ikona borbe za legalnu marihuanu

Tada su zaključili da im je toga dosta. Spakirali su stvari i preselili u Colorado, uvjereni kako medicinska marihuana, legalna u toj državi, može pomoći njihovoj djevojčici. Alexis danas ima dvanaest godina i već pune dvije godine nije imala niti jedan napadaj. Koristi isključivo ulje dobiveno od čitave biljke kanabis, a uzima ga svakodnevno, no u vrlo malenim dozama. Kada zapadne u stanje koje najavljuje napad, uzima sprej sa THC-om, djelatnom tvari kanabisa, i ubrzo se osjeća mnogo bolje. 

Njezina višegodišnja borba, kako s bolešću tako i sa sudovima kako bi joj se omogućilo liječenje marihuanom, pretvorilo ju je u pravu malenu ikonu američke borbe za legalnost i dostupnost medicinske marihuane. Gošća je brojnih televizijskih emisija, govornica na raznim skupovima o medicinskoj marihuani, a svaki puta samo kazuje svoju priču.

"Sada već dvije godine nemam napadaje. Dok sam živjela u Texasu, bila bih sretna ako bi prošla tri takva dana. Konačno mogu normalno ići u školu, bez medicinskih sestara i napadaja. U Texasu nije bilo nijednog lijeka koji bi mi pomogao, upravo suprotno - izazivali su strašne nuspojave", ispričala je nedavno vesela, elokventna djevojčica i vrlo dobra učenica šestog razreda osnovne škole za magazin Rolling Stone. 

Facebook

Njezina priča ganula je mnoge, a pozvala ju je i Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani (MORML) da bude njihov predstavnik u Washingtonu prije godinu dana. Na žalost, nije mogla doći nego se skupu obratila preko Skypea, jer strogi zakoni djetetu nisu omogućili da putuje sa medicinskom marihuanom, bez koje bi, kažu roditelji, sigurno dobila novi napadaj. Njezina Facebook stranica prepuna je fotografija iz bolesničkih dana, kada je bila gotovo vezana uz roditelje i liječnike, na elektrodama i cjevčicama, samo sjena djeteta s normalnim djetinjstvom. Nakon što je u terapiju uvrštena supstanca, fotografije prikazuju veselu djevojčicu koja se slobodno igra na otvorenom. Alexis i njezini roditelji postali su zaštitna lica borbe za legalizaciju marihuane. Obilaze farme na kojoj se uzgaja medicinska marihuana, educiraju druge roditelje, govore u svjetskim medijima. Zajedno su napisali i knjigu "Progovorimo o medicinskoj marihuani", a sada su se odlučili za veliki korak.

Zbog bolesti sele u liberalnije države

Djevojčica je danas jedna od tužitelja u velikoj sudskoj tužbi protiv američke administracije, točnije generalnog tužitelja Jeffa Sessionsa koji zastupa "Akt o kontroli supstance" (CSA) kojim se marihuana promatra kao narkotik podjednako štetan kao i heroin, što je stav kojeg odbija 29 saveznih zemalja u SAD-u. NArkotici u toj klasi smatraju se "toliko opasnim da ih se ne može testirati u medicinske svrhe, imaju visok potencijal zlouporabe i nikakav medicinski učinak", a tužbom se pokušava dokazati da marihuana ne spada u tu kategoriju ni po kojem od navedenih parametara. Djevojčica i njezini roditelji s timom odvjetnika zastupaju, kako kažu, "izbjeglice medicinske marihuane" tvrdeći da su zakoni koji brane medicinsku marihuanu kršenje brojnih ustavnih i ljudskih prava, ali i da su takvi akti uzrokovali, kao u njihovom slučaju, migracije onih koji sele u druge, liberalnije države, samo kako bi se izliječili ili si olakšali teko zdravstveno stanje, kao Alexis. Njezini odvjetnici u petak, 13.listopada,  sudu će podnijeti zahtjev kojim se van snage stavljaju restriktivni zakoni o marihuani, a ako prijedlog prođe i drugostupanjski postupak, posljedice presedanske odluke mogle bi se osjetiti u čitavoj zemlji. 

"Ako u postupku dokažemo da je riječ o neustavnom aktu, to će imati utjecaj na živote desetaka milijuna ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama", kažu odvjetnici hrabre djevojčice. 

Kakav bi utjecaj to moglo imati na njihove živote, ponajbolje pokazuje Alexisin primjer. 

Facebook

Marihuana

Podijeli članak