Ispovijest mame koja je odbila kemoterapiju

'Naša Lana se vratila u bolnicu nakon tri dana kod kuće, primila je novu terapiju. Loše je...'


Lada Novak Starčević
07.10.2018.21:00
'Naša Lana se vratila u bolnicu nakon tri dana kod kuće, primila je novu terapiju. Loše je...'
Privatni album

sažeto

Roditelji od djevojčice idu ovaj tjedan po drugo mišljenje u Njemačku i Tursku. Nadaju se skorom nastavku liječenja u inozemstvu


Lada Novak Starčević
07.10.2018.21:00

Marijana Prpić nakon trećeg ciklusa kemoterapije svoje 10-godišnje kćeri Lane, koja je sve više iscrpljivala njezin organizam, zatražila je prestanak daljnje terapije u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti Klaićeva. Obitelj je odlučila da želi nastavak liječenja u inozemstvu, za što su i javno skupljali novac. No, izazvalo je to brojne reakcije u bolnici i javnosti. Čak je izašla lažna informacija kako je majci socijalna skrb oduzela dijete, što je, kaže majka, neistina.

"Sutra će Lanin tata biti u dvije klinike u Munchenu na razgovoru, pokazat će im papire i snimke. Ja u četvrtak u 9 sati imam termin s onkološkim timom u Acibademu u Turskoj. Letim u srijedu navečer za Istanbul i vraćam se u četvrtak navečer u Zagreb. Tako da ćemo onda vidjeti što će oni reći", ispričala je za 100posto gospođa Marijana, koja je cijeli dan bila uz svoju kćer u bolnici.

Lana je prošli tjedan, nakon četvrte kemoterapije, napokon došla kući. Bila je doma tri dana, presretna što je napokon s obitelji. U petak se morala vratiti u bolnicu. 

"Loše je, u depresiji. Mi smo stalno uz nju, hrabrimo je. Izmjenjujemo se tata, baka i ja. Do sad nije bila sama nikad duže od dva sata. Niti jednu noć nije bila sama u bolnici. Evo danas je prvi put ostavljam samu, tata je otišao u Njemačku, baka se razboljela i povraća kod kuće, a i mene je uhvatila viroza. Nažalost, nitko osim nas troje ne smije ostati", priča nam mama, koju je posebno zaboljelo što su je mnogi nazvali lošim roditeljem i optužili ju za nebrigu. 

Srce me boli kad pročitam takve stvari o nama.. Druga djeca sama znaju spavati i biti preko dana... Ja ne dam da bude sama da se ne uplaši.

Sve je započelo prije tri mjeseca, obitelj djevojčice bila je bezbrižna na moru. Nakon što je Lanu počela jako boljeti noga i odvezli su je na rentgen, započeo je pakao. Hitno je poslana u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva. Djevojčici je dijagnosticiran osteosarkom. Već nakon tjedan dana dobila je prvu kemoterapiju.

Privatni album

Bolest je napredovala i metastaze su se pojavile na ramenu. Nakon prvog ciklusa natekla joj je noga. Onda ju je i slomila. Ostala je nepokretna u pelenama.

Očajna majka počela je sumnjati u dobar tijek i zatražila je drugo mišljenje. Pokušala je zaustaviti daljnje liječenje i hitno otići u inozemnu kliniku, no bolnica je ikoristila zakonsku mogućnost i nastavila liječenje po protokolu.

"Ne može se odgoditi medicinska pomoć i skrb u slučajevima kada priroda bolesti izravno ugrožava život i zdravlje ili bi dovelo do teških i trajnih posljedica na zdravlje pacijenta. U ovom konkretnom slučaju to je upravo bilo tako. Prekid liječenja i priroda bolesti kod malodobne pacijentice bilo bi pogubno za pacijenticu'", objasnio je za Provjereno ravnatelj bolnice Goran Roić.

Majka nam kaže da postoji nekoliko opcija daljnjeg liječenja u dvije klinike u Njemačkoj i jednoj u Turskoj.

"Iz istanbulske klinike Acibadem stiglo je mišljenje da bi odmah radili operaciju i zračili područje noge. U Münchenu je professor Durr rekao da ga više brine rame jer je pokazalo na prvom snimanju da ona ima metastazu i u ramenu", objašnjava mama.

Kaže da otkad su se vratili u bolnicu, liječnici šute i nitko joj se ne obraća. 

"Tu su pogledi i šaptanja kad prolazim hodnikom, ali ne marim za to", priča nam.

U petak kad su se vratili u Klaićevu čekali su ih papiri i sva dokumentacija, koju su i prije tražili. Gospođa Marijana kaže da su zamolili liječnike da djevojčici ne daju kemoterapiju dok idući tjedan ne vide vijesti iz stranih klinika, no - nisu pristali.

Privatni album

"Onda sam ja rekla da može dobiti Metotreksat. To je ajmo reći najblaža. Da kupim vrijeme dok obavimo ovo i donesemo napismeno sve. Rekli su mi na to da joj to ništa neće pomoći... Kažem ja 'kako neće ako ste joj dali dva ciklusa toga'. Jučer su je odmah prikopčali. I evo ništa nije pojela jučer ni danas. Temperatura, treskavice, ubijanje dalje...", kaže zabrinuta majka, koja velike nade polaže u strane klinike.

kemoterapija

Lana

osteosarkom

Marijana Prpić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter