VIDEO: SRETNI DANI ZA NAJUSAMLJENIJEG ŽABCA

Nakon deset godina samoće Romeu su znanstvenici iz bolivijske prašume doveli Juliju i planiraju ih pariti


100posto
18.01.2019.08:00
Nakon deset godina samoće Romeu su znanstvenici iz bolivijske prašume doveli Juliju i planiraju ih pariti
Screenshot/YouTube

sažeto

Romeo, koji je živio u akvariju u Boliviji, postao je poznat lani kad je dobio svoj profil na stranici za spajanje usamljenih srdaca


100posto
18.01.2019.08:00

Romeo, najusamljeniji žabac na svijetu za kojeg se vjerovalo da je posljednji pripadnik svoje vrste, konačno će se riješiti samoće, piše BBC.

Proveo je deset godina u akvariju u Boliviji, a znanstvenici kažu da su mu našli Juliju u ekspediciji po zabačenoj bolivijskoj prašumi. U potoku su otkrili pet žaba vrste Sehuencas, a cilj im je pariti i u divljinu vratiti te ugrožene vodozemce.

Romeo je postao poznat lani kad je dobio svoj profil na stranici za spajanje usamljenih srdaca.

"On je jako miran i ne kreće se puno. Zdrav je i voli jesti, ali je pomalo stidljiv i spor. Julia je, međutim, posve drugačijeg karaktera. Živahna je, puno pliva i jede i ponekad pokušava pobjeći", ispričala je Teresa Camacho Badani, voditeljica ekspedicije koja radi u prirodoslovnom muzeju u gradu Cochabambi.

U muzejskom laboratoriju zaštit će ih od zarazne bolesti chytridiomycosis koja pogubna za te životinje. U Boliviji je trećina vodozemaca suočena s nekim stupnjem rizika od izumiranja, od gubitka staništa, onečišćenja i klimatskih promjena.

Bolivija

usamljeni žabac

newsletter

Prijavite se na Newsletter