Želi pobijediti Multiplu

Nakon paralize u mladosti, znanstvenica odlučila pronaći lijek ▶️


Valerija Bebek
13.03.2017.18:20
Nakon paralize u mladosti, znanstvenica odlučila pronaći lijek ▶️
Screenshot Youtube

sažeto

Iskustvo dr. Denise Fitzgerald inspiriralo je cijeli tim znanstvenika koji žele razviti način kako da se tijelo samo oporavi od štete multiple skleroze


Valerija Bebek
13.03.2017.18:20

"Utrnula mi je noga jednog nedjeljnog jutra, no umjesto da me trnci prođu proširili su se u potpunu paralizu kroz dva sata", rekla je dr. Denise Fitzgerald s Queen's University Belfast. Tada je imala samo 21 godinu, no taj događaj joj je pomogao u kasnijem radu. Inspirirao je znanstvenike u otkriću kako popraviti mozak.

Istraživači Queen’s University Belfast rade na programu vrijednom više od 17 milijuna kuna kako bi pronašli način da se popravi šteta nastala na mozgu od multiple skleroze. Istraživački program usmjeren je na proučavanje mijelina, supstance koja oblaže živčana vlakna, te na koji se način ona može obnoviti.

Paralizu dr. Fitzgerald uzrokovalo je stanje slično multiploj sklerozi, a zove se transverzni mijelitis. Njezina leđna moždina ostala je bez mijelina, zaštitnog sloja koji propušta električne signale kroz živce.

Pametna glava koja želi pomoći

Bez mijelina, njezin mozak više nije mogao kontrolirati tijelo. Ključna razlika između jednokratne paralize, utrnute noge i multiple skleroze je to što se kod dr. Fitzgerald mijelinska ovojnica počela sama obnavljati. Mijelin se obnavljao brzinom kojom raste i kosa na glavi.

Screenshot Youtube

"Pitala sam liječnika, može li to ubrzati. Na što mi je odgovorio - ne sve dok jedna pametna glava poput tebe ne smisli nešto", prisjeća se znanstvenica. Na kraju je ponovno prohodala i oporavila se 95 posto.

"To mi je pokazalo koliko se mi možemo sami regenerirati, razmišljala sam jedino o procesu oporavka. Bio je učinkovit i djelotvoran i to me odvelo na istraživanje multiple skleroze", rekla je Fitzgerald za BBC.

Nadaju se pronaći lijek za MS

Denise radi u velikom istraživačkom timu koji je shvatio na koji se način mijelin regenerira. Tim čine neuroznanstvenici, imunolozi i istraživači matičnih stanica. Nadaju se kako će se ova saznanja iskoristiti u svrhu novih terapija.

Njihova serija članaka o eksperimentima na miševima, koji su objavljeni u časopisu Nature Neuroscience, otkrio je kako tijelo obnavlja i vraća mijelin.

"Po meni je to ključan korak u biološkom obnavljanju. Naš cilj je da ovim znanjima razvijemo lijekove koji će potaknuti obnovu mijelina u tijelu. A to bi moglo pomoći pacijentima da ponovo počnu funkcionirati. Volim svoju karijeru, ali bila bih sretno nezaposlena, ako nađemo lijek za multiplu sklerozu", zaključila je Fitzgerald.

multipla skleroza

Belfast

Denise Fitzgerald

znanstvenica

Podijeli članak