Svjedočanstvo jedne Hrvatice

'Nakon poroda pojela sam svoju posteljicu. Muž ju je isjekao na komade, a onda mi ju je miksao s borovnicama za doručak'


Robin Mikulić
22.10.2018.20:15
'Nakon poroda pojela sam svoju posteljicu. Muž ju je isjekao na komade, a onda mi ju je miksao s borovnicama za doručak'
iStock/Ilustracija

sažeto

Kozumacija placente naziva se još i placentofagijom, a sve je popularnija i u Hrvatskoj iako na tu temu ne postoje relevantni znanstveni članci. Doktori zaziru čak i od komentara


Robin Mikulić
22.10.2018.20:15

„Prije opisivanja moje odluke i iskustva same placentofagije, voljela bih se smjestiti u društvene okvire kako bih nekako objektivno pojasnila temelje moje osobnosti i odluku da nakon poroda konzumiram posteljicu. Fakultetski sam obrazovana, govorim nekoliko stranih jezika, puno putujem po svijetu, privatnik sam, relativno mlada majka, bavim se sportom, ekološkom poljoprivredom za vlastite potrebe, koristim platnene pelene, recikliram apsolutno sve što trošim...član sam nekoliko građanskih udruga, nosim štikle-ponekad, šminkam se i dobro kuham... Znači, normalna sam, zdrava mlada žena.

istock

Odluku da prakticiram placentofagiju sam donijela u razgovoru i dogovoru sa suprugom čak tri godine prije same trudnoće. Jednu smo večer gledali National Geographic emisiju U maternici i nekako smo se blesavo pogledavali sa pitanjem: zašto svi sisavci (uključujući biljojede) jedu posteljicu nakon poroda, a mi - ljudi, uber-sisavci više ne?! I tu kreće naš put u otkrivanje znanosti, biologije i same logike koja stoji iza tog neobičnog rituala stručnog naziva placentofagija.

Nakon dugog istraživanja na ovu temu i iskustava žena do kojih sam došla, kako u direktnom kontaktu (a vjerujte mi, ima ih i više nego slutite) tako i preko raznih svjetskih foruma - moja odluka je bila čvrsta i potpuno sam mirna očekivala taj dan...

Veliku sam potporu u tome imala od svojeg supruga koji je na kraju i pripremio posteljicu, izrezao ju na porcije i pripremao svakodnevno 'čudotvorni napitak'. 

Placenta se jede sirova, gluposti oko kuhanja i komentara tipa "dinstanja na luku" neka ostanu u razini bapskog razgovora... Savjetovali su me da koristim šumsko voće i borovnice koje zamaskiraju mogući okus mesa.. Kako često jedem krvavi, bez gađenja sam pristupila ovoj 'misiji'... time ne osuđujem vaše gađenje.

Recepti za pripremu posteljice

Kako je ovo moje prvo iskustvo poroda, time i prvo iskustvo placentofagije, mogu samo govoriti o svome jedinstvenom iskustvu  bez usporedbe. Na vama je, čitateljice, da usporedite moje iskustvo sa svojima pa prosudite same učinkovitost ove neobične prakse.

istock

Dakle, kako bi se uspješno konzumirale sve vrijednosti iz posteljice, bitno je da porod bude prirodan, bez silnih "lijekova na bazi droga" i sličnih čuda medicine... Treba vam: posuda s poklopcem za smrzavanje porcija, plastična daska za rezanje, nož, štapni mikser, slamčice (moj savjet), smrznuto šumsko voće i borovnice...i puno dobre volje i uvjerenja.

Posteljicu je muž podijelio na 10 porcija, dovoljno za tjedan dana nakon poroda, prva tri dana sam jela dvije porcije dnevno, kasnije po jednu dnevno. 

Prvi dan nakon poroda, na kojem sam izgubila dosta  krvi i bila blijeda kao krpa, kaže muž i ogledalo, popila sam dvije porcije shakea. Osjećala sam veliko poštovanje prema tom "ritualu". Istu večer sam normalno šetala, snažna i osvježena i na kraju beskrajno sretna što je normalno kod čuda poroda koje smo zajedno doživjeli.

Osjećala sam se sjajno, ali o depresiji ne mogu

Ono što mogu sumirati nakon, evo, već pola godine nakon poroda, je sljedeće: krvarila sam nakon poroda 6-8 dana, zapravo kao da sam imala malo dužu menstruaciju. Mlijeka imam izrazito puno od samog početka, nisam patila od nikakvih upala i dan danas moram koristiti jastučiće za dojenje da ne promočim odjeću. Trbuh (a kaže ginekolog i maternica) mi se povukao u rekordnom roku, već nakon 10 dana do 2 tjedna sam bila ravna i jako sretna, što se taštine tiče.

O depresiji ne mogu govoriti jer sam bila i dan danas jesam jako sretna majka, koliko je sama placentofagija utjecala na to – ne bih voljela razmišljati niti rasuđivati jer je vjerojatno apstraktna tema. Prošli smo boljke dojenačkih grčeva, nosili smo izmjenično muž i ja dijete na rukama i ljuljuškali dugo u noć, ali u nikojem trenutku nije bilo nervoze, ili moje tuge bilo koje postporođajne vrste....Danas uredno dojim i budim se bez prigovora dva puta po noći (računam da preko 9 mjeseci nisam spavala dulje od 4 sata u komadu); s puno ljubavi pružam sve što djetetu treba.

istock

Ono što mogu zaključiti na kraju iskustva je da sam zadovoljna i sretna što smo učinili tako veliku stvar za dobrobit svog zdravlja i svog djeteta, da sam apsolutno mirna i sigurna u svoju/našu odluku i da me ni sljedećih puta neće pokolebati niti jedna društvena osuda u mojoj odluci da prakticiram placentofagije.“

Doktori neće govoriti o placentofagiji jer nema istraživanja

Ovo je tek jedno iskustvo Hrvatice koja je nakon poroda pojela svoju vlastitu posteljicu. No, u toj praksi nije nimalo usamljena. Kad sam krenuo istraživati temu placentofagije, imao sam osjećaj da se radi o pojavi koja je ograničena isključivo američkim iskustvima. Kako li sam se samo gadno prevario!

Odjednom su počele nicati iskustva 'običnih' žena za koje nikad ne biste pomislili da bi mogle biti poklonice ovog neobičnog trenda. Ruku na srce, dobar dio njih držao je svoje posteljice na ledu dok ne odluče što bi s njima, a neke su svoje posteljice zatim zakopale i nad njih zasadile drvo.

Pokušao sam o toj temi razgovarati i sa specijalistima ginekologije, ali nitko od njih nije bio spreman ponuditi svoj stručni komentar, barem ne službeno. Znanstvenih je istraživanja na tu temu jednostavno premalo pa je sasvim razumljivo što doktori neće u javnost izlaziti sa svojim špekulacijama. Neki od njih čak nisu niti znali o čemu se radi, a i oni koji jesu su mi, privatno, otkrili kako bi tu pojavu svrstali pod kategoriju bizarno.

Sve je krenulo ludih 60-ih i to bez očitog razloga

No, zato je placentofagija ipak istražena u unutar jedne druge znanstvene discipline – antropologije. I ondje su, doduše, ozbiljna istraživanja konzumacije vlastite maternice nakon poroda prilično rijetka, ali ih barem postoji nekako.

Riječ je o relativno mladoj pojavi. Sve je krenulo '60-ih godina prošlog stoljeća kad su žene, u duhu seksualne revolucije, počele živjeti slobodnije i u većem skladu s prirodom. Važno je istaknuti kako su tad ponovno postali popularniji kućni porodi, barem u razvijenom svijetu gdje su žene već desetljećima ranije rađale u bolnicama. Placentofagija se, inače, još i danas često veže upravo uz njih. Zli bi jezici rekli da je to fenomen tipičan za new age mame.

Žene koje su onih 60-ih postale pionirke placentofagije vodile su se za istim argumentom kao i naša majka s početka priče. Zaključile su kako je to u prirodi normalna stvar pa su i one, bez ikakvih znanstveno potkrijepljenih razloga, krenule u autokanibalizam, kako bi neki ljudi nazvali placentofagiju.

Svi relevantni članci na koje sam ja naišao tu praksu u životinja opisuju kao puki nagon za preživljavanjem.

Životinje, naime, onda kad su one i njihova mladunčad najranjivije, za time posežu kako bi odstranile sve krvave tragove koji bi mogli privući neželjenu pažnju grabežljivih predatora.

Godinama kasnije pojavile su se pak i priče oko toga koliko ljudska placentofagija ima dobrobita za zdravlje majki. Najčešće se veže uz ublažavanje simptoma postporođajne depresije, a tu su i sve one druge navodne prednosti koje smo imali prilike čitati već u iskustvu mlade majke. Ponavljamo, stvarnih znanstveno relevantnih činjenica nema bez obzira što se neke majke kunu u placentofagiju.

Holivudski/scijentološki trend

Tome unatoč placentofagija postaje sve popularnija praksa. Osobito otkad su se pojavile priče poznatih Amerikanki koje su pojele svoje posteljice. Među njima su sestre Kardashian, Alicia Silverstone i Katie Holmes. Zapravo, njenu je placentu navodno pojeo Tom Cruise, uvjereni poklonik scijentologije. Kao što znamo, scijentologija je već sama po sebi prilično kontroverzna religija unutar koje, kad se uzme u obzir u što oni sve vjeruju, čak i mnogima strana praksa poput placentofagije izgleda prilično benigno.

istock

Metoda za konzumaciju postoji nekoliko. U Americi je najpopularniji oblik sušenje posteljice koja se zatim mrvi da bi se njenim prahom napunile pilule. One se uzimaju oralno. Postoji čitav niz kompanija koje se time bave, a svoje usluge naplaćuju oko 2500 dolara.

Kod nas su ipak popularniji ovi primitivniji načini pripreme posteljice. Najčešće se konzumira svježa u nekom voćnom pripravku, ali na internetu ne nedostaje niti recepata kako ju pripremiti kao glavno jelo. Začudili biste čemu su se sve kreativni kulinarski umovi domislili. Ona se, tako, može tretirati kao bilo koji drugi unutarnji organ životinje. Ljudi je pripremaju na brzo, dinstanu s lukom, kuhanu u gulašu. Nema čega nema.

Nakon poroda posteljica više nema svoju funkciju

Čisto za one koji žele znati više, posteljica je unutarnji organ koji se u žena razvija prilikom trudnoće. "Uloga posteljice je iznimno važna – ona je novi endokrini organ koji se razvija unutar ženina tijela i ima čitav niz specifičnih funkcija; predstavlja ključnu vezu između fetusa i majke", objasnila je ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

"U tijeku poroda tređe porodno doba naziva se posteljično (placentarno) doba, jer je to razdoblje nakon porođaja djeteta unutar kojeg se porađa posteljica. Nakon njezinog poroda liječnik pregledava posteljicu da vidi  je li čitava, a ako je defektna mora se učiniti manualni zahvat odstranjivanja zaostalih dijelova posteljice u intravenskoj anesteziji kako bi se spriječile daljnje komplikacije ovakve situacije. Nakon poroda posteljica više nema svoju funkciju, a čini se da su pojedine skupine ili pojedinci svoju fascinaciju posteljicom i porodom pretvorile u placentofagiju", zaključuje renomirana ginekologinja.

placentofagija

jedenje posteljice

100bizarno

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter