Snahe su s nama podijelile svoja iskrena iskustva

'Nekad mi se čini da je moja svekrva došla ravno iz pakla da bi me mučila, da se nismo odselili rastala bih se'


100posto
23.06.2018.21:00
'Nekad mi se čini da je moja svekrva došla ravno iz pakla da bi me mučila, da se nismo odselili rastala bih se'
iStock

sažeto

Najčešće u početku sve bude divno, ali čim odnos između voljenog sina i njegove odabranice postane ozbiljniji, majke postaju sve zabrinutije za sreću svog mezimca


100posto
23.06.2018.21:00

Opće je poznato da se svekrve i snahe ne podnose. Najčešće u početku sve bude divno i krasno, ali čim odnos između voljenog sina i njegove odabranice postane ozbiljniji, majke postaju sve zabrinutije za sreću svog mezimca. Dodatni uteg u odnosu je svakako i dolazak unuka jer ako išta friška majka ne može podnijeti, to su savjeti 'iskusnijih'. A, ako je ta koja savjetuje partnerova majka, nema te ljubavi koja neće pokleknuti pod takvim izazovom.

Naravno, postoje i sretni primjeri suživota snahi i svekrva, ali o njima ćemo nekom drugom prilikom.

Razgovarali smo sa ženama koje nisu imale toliko sreće i evo njihovih iskustava koja potvrđuju da su svekrve ponekad stvarno krive za sve:

MAJA, 39:

"Svekrva je pokupila djecu iz vrtića jer smo muž i ja morali duže ostati na poslu. Ja sam došla prije njega. Djeca su bila sita jer im je baka dala ručak, ali meni nije ponudila. Mislila sam da nema više. Kad je muž došao krenula je vaditi hranu pred njega. Bila sam potpuno zbunjena. Muž je pitao jesam li jela, a ona je iz kuhinje dobacila da mi nije davala jer nije imala za oboje."

IRENA, 32:

"Za Božić je mom mužu kupila bocu omiljenog vina, a meni je donijela sredstvo za čisćenje poda i vrećice za usisavač. Rekla je da mi je kuća dosta prljava i da, budući da imamo malu bebu, moram bristai pod barem pet puta na dan. Ne moram ni govoriti da mi se otkad sam rodila nije niti jednom ponudila pomoći u čišćenju ili oko kuhanja."

LORENA, 33: 

"Dok sam starijeg sina odvikavala od bočice, znao je strašno plakati. No, muž i ja smo se dogovorili da ćemo ga pustiti i da želimo to riješiti. On je jedan dan otišao s prijateljem na cugu, a ja sam ostala sama u stanu sa svekrom i svekrvom. Živjeli smo skupa. Bila sam u našoj sobi i mali je opet počeo plakati. Pokušavala sam ga utišati, ali nije išlo. Nakon 10-ak minuta upala je u sobu bez kucanja i počela histerično govoriti nek djetetu dam što želi. Rekla sam joj, koliko sam mogla smireno, da ne namjeravam i ona je otrčala u obližnji kafić u kojem je bio muž i rekla mu da nisam normalna da maltretiram dijete. Brzo nakon toga smo otišli u podstanare. Inače vjerujem da bih se rastala od supruga."

IVA, 29:

"Suprugovi roditelji došli su na upoznavanje kod nas. Živjeli su u drugom gradu tako da sam ih vidjela tek nakon nekoliko mjeseci veze kad smo on i ja već živjeli zajedno. Ona je bila ljubazna, iako malo uštogljena. Sve je bilo dobro do večere koju sam ja spremala. Radila sam štrukle i kad smo pojeli mrtva-hladna je rekla da njegova bivša kuha puno bolje. Nekad mi se stvarno čini da je došla ravno iz pakla da me muči."

ANA, 40:

"Dali smo svekrvi naš ključ od stana kad smo išli na more kako bi mogla paziti na naše ribice. Kasnije smo zaboravili da ga ima. Jednog popodneva sam došla ranije s posla i našla ju kako pegla našu odjeću. Između ostalog i moje donje rublje. Bila sam u potpunom šoku i zamolila je da to više ne radi. Onda je počela dolaziti oko večernjeg Dnevnika. Ušla bi s ključem i samo dobacila da joj je dosadno biti sama. Trpjela sam to neko vrijeme jer muž se nije znao postaviti, govorio mi je da ju pustim jer je odnedavno bila udovica. Onda sam jedan dan pukla i sve joj sasula u lice. Otad prije dolaska uvijek pita je li nam paše. I zvoni na vratima."

TIJANA, 38:

"Starija sam od supruga pet godina. Nikad nitko od njegove obitelji to nije spominjao kao problem, iako je svekrva oduvijek distancirana. Nismo imali pretjerane odnose, a onda je jednom spavala kod nas jer nam je čuvala kćer dok smo muž i ja išli na neku svadbu. 24 sata u istom prostoru je očito bilo predugo i stalno je nešto prigovarala. Ujutro je rekla da je kćer puno bolja dok je sama s njom nego dok je sa mnom. Kad sam joj odlučila odgovoriti je pobijesnila i u svađi je rekla da joj nije jasno kako je muž odabrao takvu staru ženu kraj toliko mlađih i ljepših. Tada sam bila trudna s našim drugim djetetom i imala sam 10-ak kilograma viška. To joj nikada neću oprostiti."

VANJA, 43:

"Moj sadašnji muž je bio udovac kad sam ga upoznala, 15 godina je stariji od mene. Ima dvoje tinejdžera koje sam prihvatila kao svoje. I ja imam dijete iz prvog braka. Svekrva je nedavno rekla da moj sin nije njezin unuk. Uopće nisam znala što joj odgovoriti. Svekar je srećom totalna suprotnost, obožava sve svoje unuke i često nam dolazi u goste."

IVA, 26:

" U braku smo dvije godine i ne želimo još djecu. Svekrva, koja ima 55 godina, stalno tupi kako je dosta stara i stalno ispituje o trudnoći. Prvo je počela nježnim uvjeravanjem i to monolozima kako ona misli da je moj brak prazan i nikakav bez djeteta, da bi prije neki dan pitala jesam li dobro promislila o našim razgovorima i jesam li konačno donijela odluku. Kada sam joj rekla da ništa od djeteta još rekla je da sam sebična i usporena. Uopće ne želim više biti u istoj prostoriji s njom."

Ana, 30:

"Živimo s njegovim roditeljima, napravili smo si stan u potkrovlju. Ona svako malo dolazi i govori: 'Sine moj, obuci se hladno ti je; Sine moj, odi spavati, umoran si; Sine moj, koliko si ti puta danas jeo?' I tako unedogled. Mislim da ću uskoro doživjeti živčani slom jer ne mogu to više trpjeti.

brak

svekrva

snaha

obiteljski odnosi

newsletter

Prijavite se na Newsletter