Krležina Seksoteka

Nelogičnosti u Bibliji, poput bezgrešnog začeća, zamagljuju realan pogled na seksualnost. Koliko ćemo vremena biti obmanjivani takvim bajkama?


100posto
11.05.2019.21:00
Nelogičnosti u Bibliji, poput bezgrešnog začeća, zamagljuju realan pogled na seksualnost. Koliko ćemo vremena biti obmanjivani takvim bajkama?
Darko Tomaš / CROPIX

sažeto

'Jedan od razloga zašto je ženska seksualnost stoljećima zatirana je da žene ne bi postale razuzdane, nego kvalitetno brinule o potomstvu', piše Marina Krleža 


100posto
11.05.2019.21:00

Jeste li ikad pomislili zašto žene više nego muškarci uživaju u jahanju konja? Mišljenja sam da je to zbog položaja i pokreta koje vam tijelo radi tijekom tog čina. Jeste li primijetili da su jahačice često sretne i nasmijane žene? Pitate se zašto? Zato što žena u jahaćem položaju na konju može postići orgazam, za razliku od muškarca. Ne uvijek i ne svaka žena, ali itekako je moguće.

Opće je poznato da svi volimo svršiti, ali je manje poznato da se orgazam statistički lakše postiže kroz masturbaciju nego kroz seks, pogotovo kod žena. Razlog tome je to što većini žena penetracija nije potrebna da bi svršile; dovoljna je stimulacija klitorisa koja je moguća na razne načine, čak i preko odjeće. Naglasimo i to da žene pri svakoj masturbaciji svrše jednom ili više puta, dok su muškarci to u mogućnosti jednom, maksimalno dvaput ako su iznimno uzbuđeni.

Ako ste žena i nikad niste svršila tijekom seksa, pogotovo ako imate manje od 25 godina, ne budite zabrinuta jer niste jedina.

Znam mnogo žena koje redovito masturbiraju, ali im je u seksu nemoguće postići orgazam, unatoč tome što vole seks. Uzroci toga mogu biti razni.

Jedan od njih je položaj i građa ženskog spolnog organa, a drugi su psihičke blokade uzrokovane događajima tijekom života. Pod „psihičke blokade“ ne mislim nužno na nešto kliničko ni odveć pesimistično, nego naprosto navike stečene promatranjem drugih ljudi i situacija tijekom formiranja seksualnosti u ranom djetinjstvu. Kliničko postaje tek ako je neki konkretni svjesni događaj uzrokovao seksualnu blokadu odrasloj osobi.

Neki muškarci imaju problem s orgazmom

Često naglašavam da se žene ne trebaju sramiti nemogućnosti svršavanja pri seksualnom činu, kamoli glumiti orgazam pred partnerom. Muškarci nas, naime, ne vole manje ili više ovisno o tome možemo li s njima svršiti ili ne. Kad se prihvati vlastiti nedostatak (jer nitko nije savršen) i jasno ga se komunicira, osjećaj krivnje kod partnera izostaje, a ne bi trebao postojati niti naš osjećaj manje vrijednosti. Zašto? Zato što to stanje nismo urokovale same i ne možemo ga samo tako promijeniti.

Također, ne izuzmimo činjenicu da postoje i muškarci koji imaju problem s orgazmom, a uzroci također mogu biti razni – od gubitka erekcije zbog bolesti, preko straha od seksa zbog nesigurnosti itd. Baš kao i žene, postoje i muškarci kojima dugo treba da svrše, na primjer zbog prevelikog penisa ili zbog osjećaja manje vrijednosti jer nisu zadovoljni dužinom ili širinom vlastite alatke.

Ovdje poručujem muškarcima da ih žene također ne vole više ili manje zbog penisa. Ljubav je duhovna komponenta i s tijelom zaista nema nikakve veze.

Hajdemo sad malo o orgazmu. Ako ćemo generalizirati, muški se orgazam ne razlikuje od ženskog. I jedan i drugi okvirno traju 8 sekundi, plus-minus 4 sekunde. Najveća je razlika u tome što žena ubrzo nakon prvog može dalje s drugim, pa trećim i tako nekoliko puta u danu ako ju se ispravno stimulira ili to čini sama kroz masturbaciju.

Muškarcu pak ipak treba malo više energije da ima više od 5 orgazama tijekom dana, osim ako je vrlo mlad, do okvirno 25 godina. Naravno da uvijek postoje izuzeci. Postoje i žene koje doživljavaju multiplicirane orgazme, kao i muškarci koji to rade nekoliko puta dnevno neovisno o svojim godinama.

Darko Tomaš / CROPIX

Generalno smatram da je ženski libido naglašeniji od muškog. Upravo to je jedan od razloga zašto je ženska seksualnost stoljećima zatirana - da žene ne bi postale seksualno razuzdane, nego kvalitetno brinule o potomstvu. S obzirom na to da žene mogu u prosjeku postići više orgazama dnevno, nije li vam apsurdna činjenica da se i muškarci i žene u Hrvatskoj seksaju u jednakoj mjeri, ali žene masturbiraju duplo, pa i troduplo rjeđe? Ili barem tako tvrde.

Hrvatski jezikoslovci nemaju termin za ženski orgazam

Osim patrijarhalnog sustava, smatram da je to jedan od glavnih razloga zašto se dovoljno ne zna o vrstama ženskog orgazma, o čemu sam pisala u jednoj od prošlih kolumni.

Već sam pisala da školski udžbenici mušku poluciju spominju, a žensko svršavaje u snu ne samo da ne spominju, nego pojava nema ni adekvatan naziv.

Hrvatski jezikoslovci oduvijek zaziru od pisanja o seksualnosti pa uopće nisu skovali taj termin. Zapitajte se je li moguće da žene prošlosti takvu vrstu orgazma nisu doživljavale ili su naprosto muškarci i društvo to zanemarivali kao nešto krajnje nevažno.

Ovdje se jasno ukazuje poveznica sa Crkvom, sa žrtvom žene kroz Bibliju, s Marijom koja rađa Isusa bezgrešnim začećem i ostalim nelogičnostima koje ljudima, pogotovo djeci, zamagljuju realan pogled na seksualnost. Koliko ćemo vremena biti obmanjivani takvim bajkama? Klinci danas u takve stvari sve manje vjeruju pa mi nije jasno što navodi odrasle da vjeruju u neke dogme kršćanstva.

Za razliku od muškaraca, seksualni drive žene varira ovisno o hormonima posredstvom PMS-a ili trudnoće. Emocije su nam tad naglašenije, ali i nestabilnije. Ta bi razdoblja oba partnera trebala biti svjesna jer pretjerane emotivne reakcije nisu toliko povezane s duhovnim ni s racionalnim, već su isključivo fiziološke prirode – tijelo se tada naprosto igra s nama. Unatoč tome, jeste li znali da je orgazam najbolji lijek za PMS?

Daje li doživljeni orgazam ženi elan?

Osobno mi je 24 sata prije mjesečnice libido pojačan, kao da se tijelo priprema na ono što slijedi dan poslije.

Zar ne mislite da je seksualna žena nemali broj puta zamrzila svoju mjesečnicu jer je bila napaljena dok je još krvarila? Zato nikad neću imati muškarca koji ne voli prakticirati seks kad žena ima mjesečnicu.

Olakšajte i sebi i njoj i priuštite joj orgazam upravo tih dana u mjesecu.

Umara li orgazam muškarca, a ženi daje elan? To je tema koja me oduvijek prilično intrigira jer sam ju u praksi nerijetko primjećivala. Bivajući u vezama, događalo mi se da poslije seksa budem poletnija nego prije, dok bi moj muškarac bilo umorniji. Najprije sam to pripisivala njihovom nedovoljnom bavljenju sportom i nekvalitetnoj prehrani, ali poslije sam zaključila da je tako s većinom muškaraca. Poslije orgazma imaju potrebu za odmorom.

Meni se potreba za odmorom javlja nakon svega 20% orgazama. U ostalo vrijeme imam potrebu za radom nečeg konstruktivnog – spremanja stanja, učenja, teretane, trčanja, čak i ponovljenog seksa. Nakon prvog dnevnog orgazma, ako sam u vezi, nakon pola sata do sat vremena obično opet želim seks i to se može ponoviti nekoliko puta kroz dan ako nisam pod stresom.

Ivan Brezovec

Iako je ustaljeno razmišljanje da samo žene imaju potrebu uzdisati tijekom seksa, a poglavito tijekom svršavanja, smatram da istu potrebu imaju i muškarci. Problem je jedino što živimo u nepotrebnim uvjerenjima da glasnija muška uzdisanja ženama nisu seksi, pa su nam ih uskratili ili ih žene to naprosto nisu tražile. Ja to kod muškarca volim čuti. Želja da u tom trenutku ispustimo glas je veća što je intenzitet užitka veći pa to ne trebaju sputavati niti muškarci niti žene.

Nekad svršavamo kad smo uzbuđeni zbog neimanja orgazma neko vrijeme, a nekad pak neki od nas to čine iz dosade ili zbog zdravlja. Sve od navedenog je legitimno dok god ne zanemarujemo važnije dnevne obaveze poput posla, djece ako ih imamo i sličnog. Ako to činimo iz dosade ili zdravlja, orgazam i kod žena i kod muškaraca može biti mehanički.

Orgazam možemo učiniti mehanički s određenom svrhom

Što to znači? To znači da ne moramo pritom nužno gledati pornić niti maštati o nekoj osobi. Možemo to, na primjer, učiniti s određenom svrhom. Također nam stimulacija može biti nedostatak vremena. Npr. želimo svršiti jer smo pod stresom, ali uskoro moramo na važnu konferenciju. Činjenica da konferencija počinje za pola sata, obvezuje nas da to učinimo brzo kako bismo što prije krenuli i na vrijeme stigli na konferenciju.

Ako smo seksualno osviješteni, znat ćemo prepoznati seksualni trenutak i u tom kontekstu nije važno jesmo li muškarac i žena, nego poznajemo li dovoljno sebe da se zadovoljimo.

Za svršavanje ne mora biti nužna penetracija. Ponekad to činimo usnama i jezikom, ponekad rukama, a tu su i seksualne igračke kojima se možemo poslužiti. Sve je stvar instinkta, otvorenosti i međusobne komunikacije. Naravno da tijekom seksa razmišljamo i o zadovoljstvu partnera, ali mnogo je važnije da razmišljamo o sebi. Zato je važno da pronađemo partnera koji nas zaista uzbuđuje.

Možemo li ili ne u svakom trenutku i na svaki način zadovoljiti svog partnera ili partnericu, ovisi od pojedinca do pojedinca. Iz iskustva jedino primjećujem da nekim ženama pretjerano ne smeta ako nisu u stanju zadovoljiti svojeg muškarca pa niti on njih. Osim toga, imajte u vidu da žene orgazam mogu glumiti, dok muškarci ne mogu.

I za kraj jedna zanimljivost. Jeste li znali da žena do orgazma može doći bez ikakvog dodira, odnosno stimulacije po ijednom dijelu spolnog organa? Osobno sam to u mladosti znala iskusiti u snu (sjetimo se iznad spomenute ženske polucije) ako ne bih redovito masturbirala.

Danas, kad masturbiram i imam redoviti seks, takvi spontani orgazmi se ne događaju. Također mi se na Seksoteku javila ženska osoba koja ne može svršiti nikako drukčije osim da ju se izričito ne dira po genitalijama, nego sama zdjeličnom karlicom proizvodi vaginalne kontrakcije.

Više o ovoj i sličnim temama pročitajte na SEKSOTECI.

Seksotekin Instagram: instagram.com/seksoteka/

Marinin Instagram: instagram.com/marinakrleza

Seksotekin Facebook: www.facebook.com/seksoteka  

Marinin Facebook: www.facebook.com/marinakrleza

Seksotekin YouTube: https://bit.ly/2PFakLB

seksualnost

Marina Krleža

Seksoteka

orgazam

tijelo

Krležina Seksoteka

masturbacija

seksualna edukacija

seksolog

svršavanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter