Spasite život svom ljubimcu

Nema straha od petardi, s novom aplikacijom vlasnik može GPS-om pronaći izgubljenog psa


Valerija Bebek
30.11.2017.13:10
Nema straha od petardi, s novom aplikacijom vlasnik može GPS-om pronaći izgubljenog psa
iStock

sažeto

Pet finder je kombinacija lokatora i aplikacije, a omogućava vlasnicima da reagiraju u trenutku bijega, iako nisu uz ljubimca


Valerija Bebek
30.11.2017.13:10

Većina vlasnika pasa blagdansko vrijeme dočekuje sa strepnjom, brojne eksplozije, petarde i vatrometi najveći su strah njihovih ljubimaca. Noćna mora svakog vlasnika psa je da mu zbog straha od petardi njegov ljubimac pobjegne. I nema ga. Takav scenarij nije nikakav raritet u prosinačko doba, nego vrlo vjerojatna situacija koja može zadesiti vas ili vaše prijatelje, susjede, pse s kojima se vaš ljubimac igra i šeće.

"Ideja Pet findera je spašavanje života ljubimaca! Kombinacija lokatora i naše aplikacije omogućava vlasnicima da reagiraju u trenutku bijega, iako nisu uz ljubimca te ga u najkraćem roku vrate u sigurnost doma. Na ovaj način smanjujemo mogućnost dugotrajnog bijega, neizmjeran stres ljubimca i vlasnika, ali i moguće nesreće na cestama prilikom istrčavanja ljubimca na prometnice", rekla je Anera Škurić, suvlasnica aplikacije za 100posto.

100posto

Kaže da sve funkcionira jednostavno. Potrebno je skinuti njihovu besplatnu aplikaciju na mobilni uređaj i upariti ju s lokatorom koji se može naručiti kod njih, a uskoro će se naći i u nekim veterinarskim stanicama. Lokator se napuni, stavi ljubimcu na ogrlicu i upali.

"Nakon namještanja virtualne ograde i izrade profila ljubimca, sve je spremno za pustolovine! Vlasnici mogu biti mirni kada nisu s ljubimcem jer u trenutku kada se pređe virtualnu ogradu na aplikaciji se pali alarm bez obzira da li je aplikacija ugašena ili ne", objašnjava Anera. Ideja za izradu ovakve aplikacije pala joj je na pamet kada je jedan njezin pas pobjegao nakon što ga je napao drugi pas. I to u šumi. 

100posto

"Svi koji su se našli u toj situaciji znaju da je ta bespomoćnost nešto najgore što se vlasniku može dogoditi. Kako smo svi dugi niz godina u svijetu životinja kroz veterinu, volonterstvo i obuku pasa razmišljali smo o načinu kako bismo smanjili mogućnost dugog bijega i smrtnih ishoda", objasnila je Anera koja aktivno vodi i udrugu za udomljavanje hrtova kroz udrugu 'Pomozimo hrtovima, Hrvatska'.

Aplikacija je do sada bila u uporabi kod testnih timova koji obuhvaćaju radne i potražne pse, uzgajivače, obiteljske pse, pse koji se aktivno bave sportom, veterinare, trenere, šetače pasa. Zahvaljujući njihovim opažanjima i sugestijama aplikacija se dodatno razvija tako da osim praćenja kretanja ljubimca izvan virtualne ograde vlasnik u aplikaciji može pronaći pet friendly lokacije - na primjer smještajne jedinice, ugostiteljski objekti, veterinare i dućane u Hrvatskoj. Do kraja godine unose informacije za Sloveniju, a kasnije i za ostale zemlje.

"Postoji opcija praćenja kretanja unazad šest sati što je korisno za lovačke pse, pse u treningu i kao mogućnost utvrđivanja smjera bijega ljubimca. Postoji mogućnost unošenja informacija poput datuma cijepljenja i ostalih informacija bitnih za veterinara i zdravlje kao i kontakt veterinara", pojašnjava Anera. Aplikaciju su razvijali dvije godine u suradnji s partnerima iz Siska. Kaže kako postoje slične verzije u svijetu, ali da su više generičke, u razvoju Pet findera usko surađuju s ljudima koji intenzivno provode vrijeme sa psima, te svaki mjesec unose barem jednu dodatnu opciju.

pas

kućni ljubimci

aplikacija

Pet finder

Podijeli članak