To je mit bez dokaza

Nije istina da su žene bolje, jednako su loše u multitaskanju kao i muškarci


100posto
28.09.2018.18:00
Nije istina da su žene bolje, jednako su loše u multitaskanju kao i muškarci
Profimedia

sažeto

Više stvari istovremeno ne mogu ispravno i kvalitetno raditi pripadnici niti jednog spola


100posto
28.09.2018.18:00

Znate ono kad žena šalje e-mail, usput lakira nokte i priča na telefon, sve u isto vrijeme i sve troje uspješno, za razliku od muškaraca koji ne mogu istovremeno raditi više stvari? To bi se zvalo multitasking i sada se pokazalo da nije istina kako su žene bolje obavljanju više stvari odjednom.

Taj stereotip da su žene bolje od muškaraca u multitaskingu pokazao se krivim. Godinama je taj mit ustrajao među narodom, ušao je u pop kulturu i podsvijest mnogih.

Međutim, novo istraživanje koje je provedeno na švicarskom Sveučilištu Bergen dokazalo je kako između spolova ne postoji značajna razlika u multitaskaju.

U objavi na blogu Harvard Business Reviewa, znanstvenici opisuju kako su pomoću jednog provjerenog zadatka provjeriti postoje li razlike među spolovima u multitaskingu.

Kako bi to provjerili razvili su kompjuterizirani zadatak koji je napravljen kako bi ličio na aktivnost iz svakodnevnog života.

Sudionici 66 žena i 82 muškarca u dobi od 18 do 60 godina, našli su se u 3D prostoru koji se sastoji od tri sobe: kuhinja, ostava i glavna soba sa stolovima i projektorom.

Svaki sudionik je morao pripremiti sobu za sastanak tako da je stavljao stolice, olovke i pića na prav lokaciju, dok im se simultano odvraćala pažnja, u obliku telefonskih poziva u kojem bi dobivali još uputa koje su morali zapamtiti za dalje.

Znanstvenici su usporedili izvedbe i muškaraca i žena po nekoliko varijabli - od sveukupne točnosti izvršenja zadatka, ukupnog vremena, ukupne udaljenosti koju su prešli u virtualnom prostoru, pamćenje i izvršavanje svih zadataka bez obzira na prekide...

Istraživanje je zaključilo da "ne postoje razlike između muškaraca i žena u pogledu sposobnosti multitaskinga." Međutim znanstvenici ne mogu isključiti mogućnost da ne postoje neke razlike među spolovima, no ako postoje, "one su vrlo malene."

Svjesni su da postoji potreba za daljnjim istraživanjima znanstvenici su rekli da "je pošteno zaključiti kako su dokazi za stereotip o ženama koje bolje multitaskaju, za sad jako slabi." Zaključak istraživanja je da su oba spola jednako loša u multitaskanju, eto to je nešto što bi možda mnogi moderni poslodavci trebali prihvatiti kao biološku činjenicu.

istraživanje

posao

psihologija

žene

muškarci

multitasking

newsletter

Prijavite se na Newsletter