Zašto žene lažu

Njih 17 nam je priznalo točan broj muškaraca s kojima su spavale


Valerija Bebek
15.03.2017.21:35
Njih 17 nam je priznalo točan broj muškaraca s kojima su spavale
Jakov Novak

sažeto

Žene lažu ponajprije iz ljubaznosti i naklonjenosti, kada tješe, smiruju, hvale i žele motivirati; reci nam i ti koliko si partnera imala


Valerija Bebek
15.03.2017.21:35

Iako živimo u 21. stoljeću, za žene i muškarce još uvijek postoje različiti kriteriji društveno prihvatljivog ponašanja, pogotovo u smislu seksualne slobode.

"Od žena se obično očekuje da u seksualne odnose stupaju što kasnije i tijekom života imaju što manje partnera, dok su muškarci na našim prostorima i dalje percipirani kao osvajači s bogatim seksualnim iskustvom. Takva disproporcija u realnom životu nije sasvim praktično izvediva (tada bi mladići zapravo morali svoja bezbrojna prva iskustva prikupljati samo sa starijim djevojkama i ženama), ali može biti razlog paušalnoj procjeni kako žene tijekom svog života redovito lažu o broju partnera i navode manje brojke od realnih.

Neke su studije pokazale da žene općenito lažu ili prilagode istinu kako bi smanjile potencijalnu veliku štetu po pitanju narušavanja svog moralnog integriteta i u svrhu očuvanja dobrih međuljudskih odnosa“, rekla je za 100posto asist. Arijana Turčin, dr. med., spec. psihijatrije, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana.

Zbog pretpostavke da su djevojke i žene i danas prisiljene lagati o broju partnera s kojima su spavale, odlučili smo provjeriti stanje na terenu. Slučajnim odabirom anketirali smo žene na ulici, njih 17 je spremno otkrilo koliko su partnera imale do sada. Uz brojku su napisale svoj komentar i godine, imena su izmijenile.

"Žene lažu ponajprije iz ljubaznosti i naklonjenosti, kada tješe, smiruju, hvale i žele motivirati, te kad ne žele nekog omalovažavati, prestrašiti, šokirati ili povrijediti. Svatko voli predstavljati izuzetak a ne pravilo, i da muškarac 'osvajač i lovac' ne bi bio povrijeđen, on mora biti ili prvi ili se barem ne smije izgubiti u gomili“, rekla je dr. Turčin.

Što je mali, a što veliki broj bivših partnera spada u osobnu procjenu svakog pojedinca. Pa o tome ovisi i koliko će ljubavnih iskustava žena priznati.

Zbog onoga za što se žene osuđuje, muškarci ispadnu frajeri

"Na to također utječe broj bivših ozbiljnih veza i trajanje istih. Dok je žena u manje ili više ozbiljnoj vezi, tada u pravilu ne smije imati drugih partnera. Tolerancija društva nevjere partneru još uvijek je bitno drugačija za žene ili za muškarce.

Žene se brže osuđuje i proziva pogrdnim imenima ako se ne vežu brzo za jednog muškarca i ako mu ne ostanu vjerne, dok u identičnoj situaciji muškarci mogu zapravo ispasti veliki frajeri, a to je titula koja godi svakom egu. To su naravno stereotipi, ali stereotipi nastaju na temelju učestalih istih pojava“, objašnjava psihijatrica Arijana Turčin.

6, Hm, lagala nisam jer broj je optimalan :) šteta što ih nije više, Ljubica (29)

100posto

3, Ne lažem o tome nema mi potrebe. I da ih je bilo više to je moj izbor i stojim iza njega. Marija (23)

100posto

? Nikad mi nije išla matematika, a kad bolje razmislim, možda je i bolje tako... Uostalom, jedino je važno da uživamo, zar ne!? Petra Š. (38)

100posto

1, To je osobna stvar! Laura (21)

100posto

9, Ne lažem, sve istina majke mi, Iris (36)

100posto

2, Ne lažem jer je to dio mene i prihvaća se :D, K.K. (21)

100posto

1, Jer to je moja OSOBNA STVAR! A. S. (21)

100posto

6, Ne lažem, Ana (35)

100posto

3, Ne lažem jer ne vidim smisao u tome, J. R. (27)

100posto

7, Ne lažem ;) Lidija (26) 

100posto

4, Ne lažem. Brojka nije velika :) Iva M. (30) 

100posto

4, Nikad ne lažem. Mislim da ih je malo! Hana (24)

100posto

6, NE LAŽEM, Brojevi u tom smislu ne znače ništa. Kad nađeš onog s kojim ti je najbolje, nijedan ti više neće trebati... Ksenija (25)

100posto

7/8 Lagala bih kad bih znala :) I inače lažem jer nije lako biti štraca u Rvackoj! Ivona (34)

100posto

5 Ne lažem oko toga jer sam alergična na dvostruke standarde, Katica (22)

100posto

2, Lagala nisam, broj je ok, Jana (21)

100posto

1, Čista istina, Iva (19)

100posto

seks

žene

anketa

broj partnera

Podijeli članak