Probudila se usred operacije

Osjećala sam kako mi kirurg kopa po trbuhu, a nisam mogla otvoriti oči niti ispustiti glas. U silnoj agoniji bila sam uvjerena da ću umrijeti


100posto
21.03.2019.18:00
Osjećala sam kako mi kirurg kopa po trbuhu, a nisam mogla otvoriti oči niti ispustiti glas. U silnoj agoniji bila sam uvjerena da ću umrijeti
iStock

sažeto

Birtanka Donna doživjela je strašan šok na operaciji zbog kojeg ima napadaje panike i kaže da je ostala invalid za sva vremena


100posto
21.03.2019.18:00

Jedan od dvadeset pacijenata tijekom opće anestezije ostaje pri svijesti, ali paraliziran, iako se mnogi kasnije toga ne sjećaju. Donna Penner doživjela je stravično iskustvo kojeg se, na svoju žalost, ipak sjeća.

Prije 45. rođendana imala je operaciju na maternici. Iz nejasnih razloga, opća anestezija nije djelovala. Probudila se točno prije no što je kirurg zarezao njezin abdomen. No, nije mogla signalizirati da nešto nije u redu. Bila je nemoćna na operacijskom stolu, u neopisivoj agoniji, dok je kirurg kopao po njezinom tijelu. Bila je uvjerena da će umrijeti, piše BBC.

Penner kaže da se probudila iako nije otvorila oči. Čula je sestre kako pričaju oko nje i osjetila kako joj netko riba abdomen. Bila je uvjerena da je operacija gotova, i da je bila bezrazložno nervozna. Tek kad je čula kirurga da traži skalpel postala je svjesna toga da operacija nije završila, nije još niti počela.

Sljedeće što sam osjetila jest bol rezanja. Pokušala sam sjesti, ali nisam mogla. Probala sam zaplakati od jada, ali suze nisu išle.

To opisuje kao osjećaj nevjerojatne frustracije, kao da joj netko sjedi na prsima te joj ne dopušta da se pomakne. Pokušala je i pomaknuti stopalo, u čemu je čak i uspjela, ali medicinske sestre i liječnici, na njezin užas, nisu to primijetili.

Profimedia

Osjetila sam prisutnost boga

Zato što je micala jezikom prerano su joj ukloniti tubu iz dušnika, te se kalvarija nastavila jer nije mogla disati i pala je u nesvijest. Kao vjernica osjetila je prisutnost boga i imala izvantjelesno iskustvo. Tek kad su joj vratili dotok kisika počela se buditi u suzama, a do danas ju proganja osjećaj apsolutne bespomoćnosti.

"U svakom trenu mogu dobiti napadaj panike i zbog svega sam invalid za sva vremena. I dalje imam dvije do tri noćne more svake noći. Ovo je doživotna kazna", kaže nesretna Donna.

Kao i kod svih medicinskih procedura, postoje faktori koji opću anesteziju mogu zakomplicirati. Neki ljudi imaju viši prag tolerancije, što znači da se njihov mozak ne ‘ugasi’ dovoljno. U nekim slučajevima, kao kod ozljeda s teškim krvarenjem, anesteziolog možda mora koristiti manju količinu anestetika radi dobrobiti pacijenta. Neki pacijenti uspiju podići ruku ili čak progovoriti kako bi pokazali da anestetik ne radi prije no što kirurg podigne skalpel, ali često je to nemoguće.

opća anestezija

buđenje usred operacije

newsletter

Prijavite se na Newsletter