Tete pričalice pomažu u bolnicama

"Osmijeh na licu djece koju posjećujemo je naša najveća nagrada"


Lada Novak Starčević
06.09.2017.14:30
"Osmijeh na licu djece koju posjećujemo je naša najveća nagrada"
Cropix

sažeto

Cilj je smanjiti negativne posljedice hospitalizacije i olakšati djeci koja su u bolnici odvojena od roditelja


Lada Novak Starčević
06.09.2017.14:30

Prijave za edukacijski seminar za 'tete pričalice' zatvorene su jer je puno zainteresiranih. No idući seminar za sve koji se žele priključiti hvalevrijednom projektu bit će krajem listopada.

Tete i stričeki pričalice dolaze djeci u bolnicu svaki dan po sat vremena prije spavanja, i nedjeljama i blagdanima. Udruga za promicanje potreba mladih i djece Smiješak za sve trenutno ima aktivno 157 volontera u tri zagrebačke bolnice.

"Idem jednom tjedno već četvrtu godinu. Osmijeh na licu djece je naša najveća nagrada. To je prekrasan osjećaj za sve", kaže teta pričalica Dina Popović (42), koja sad odlazi djeci u KB Zagreb.

Tete pričalice su još i u Dječjoj bolnici Srebrnjak i u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

Volonteri gotovo nikad nemaju neugodna iskustva jer su djeca redom oduševljena 'pričalicama'. Najvažnije je da se prilagode različitim uzrastima, opuste i improviziraju. Treba se jednostavno spustiti na njihovu razinu i biti smiren i tolerantan prema različitim reakcijama djece, to je ključ uspjeha ovih dobrih ljudi.

Cropix

Preduvjet za volontiranje je edukacijski seminar koji traje dva dana. Naš cilj je smanjiti negativne posljedice hospitalizacije i olakšati djeci koja su u bolnici odvojena od roditelja, kaže apsolventica povijesti Mateja Čleković, koordinatorica volontera. Objašnjava da djeci čitaju priče ljudi svih struka, a raspon njihovih godina je od 16 do 70 godina. Dobrodošli su svi koji vole knjige i djecu. 

tete pričalice

Smiješak za sve

Podijeli članak