VEĆ SAM ČETVRTI TJEDAN U AZIJI, A ZAPRAVO RADIM

Ostvario mi se životni san da posao obavljam s laptopa usred tropskog raja, no nije to za svakoga...


Vedrana Sunko
02.08.2019.13:45
Ostvario mi se životni san da posao obavljam s laptopa usred tropskog raja, no nije to za svakoga...
Privatne fotografije

sažeto

Već sama promjena vremenske zone, klime i jet lag može vas u početku učiniti toliko smušenim da ćete trebati nadljudske napore da napišete suvisao poslovni e-mail


Vedrana Sunko
02.08.2019.13:45

Postoje dvije vrste ljudi, oni koji ne podnose Bangkok i oni koji, kao ja, ga naprosto obožavaju. Jedan od mojih snova, koji se najčešće aktivira čim se u Zagrebu temperatura spusti ispod 15 stupnjeva je da živim u ovom, kako mu volim tepati, azijskom New Yorku.

Godinama sam pokušavala izbjeći sve vrste poslovnih angažmana koji bi me utamničili, vezali za ured, radno vrijeme, Zagreb i Hrvatsku. Sloboda odabira poslova, radne sredine, mjesta življenja i radnog vremena meni je od neprocjenjive vrijednosti jer mi omogućuje da putujem.

Tako posve neočekivano, spletom različitih okolnosti se dogodilo da mi je baš ovaj portal omogućio život iz snova i postala sam takozvani digitalni nomad ili kako se to danas popularno naziva "remote worker".Privatna fotografija

Tako mi se ispunio životni san da posao obavljam s laptopa usred kakvog tropskog raja.

Rad i putovanje ne idu zajedno

Budući da radim online nisam se željela dovesti u situaciju da završim u nekakvoj 'nedođiji' bez struje i interneta. Ideju da stalno putujem i radim u startu sam izbacila iz glave jer raditi na kolodvorima, aerodromima, u avionima i autobusima nije baš neka opcija, osim u slučaju da imate nevjerojatnu koncentraciju i kralježnicu.

Prva stvar koju morate napraviti, ovisi li vam poslovanje o internetu, je kupiti lokalnu sim karticu i internetski promet i tada ste slobodni, možete što hoćete i gdje hoćete, dok god ima signala na mobitelu. Ili barem to tako zamišlja mali Ivica.

U realnosti ono što vam treba, osim po mogućnosti dobar wifi, koji će vam uštedjeti nešto novca je udoban uspravan stolac i stol adekvatne veličine. Iznenadili biste se koliko teško je to pronaći, posebno u Aziji, gdje ponekad, kako bi uštedjeli na prostru, u uličnim zalogajnicama koriste dječje stolce, a pripadajući stolovi nama sa zapada sežu do ispod koljena. Vrlo nezgodno ukoliko morate osam sati tipkati na laptopu.

Pokušate li proći bez adekvatnog stolca i stola, sve što zaradite ćete potrošiti na masere i tigrove masti, na svu sreću u Aziji sam pa su vrlo jeftini.

Privatne fotografije

Uz to očekujte će vas gdje god bili dekoncentrirati bučni Kinezi ili neki drugi Azijati koji bez pardona raspale zvuk na mobitelu dok gledaju omiljenu im sapunicu na nekom od jezika koji podsjeća na mjaukanje. Tu su i glasni vozači tuk-tuka, radovi na susjednoj kući ili gigantski ventilator zbog kojeg vam kosa stalno ulazi u usta, a oči suze.

Vrlo brzo shvatite da ste teži slučaj mazohizma kad radno vrijeme provodite usred tropa bez klime. Na svu sreću u Aziji je mnoštvo modernih klimatiziranih kafića tipa Starbucks u kojima možete susresti druge digitalne nomade, ali i djecu koja pišu domaće zadaće i nitko vas neće mrsko gledati jer jednu preskupu šalicu kave pijuckate satima i pogled ne dižete s kompjutera. Naravno postoje i coworking prostori, no oni će vas stajati oko 10 eura, što je ujedno i cijena sobe u jeftinom prenoćištu tipa Guest House pa tko voli, nek izvoli.

Vremenska razlika

Vrlo važna stvar je i vremenska razlika, a u mom slučaju je idealna. U Tajlandu i Kambodži je 13 sati kada je u Zagrebu osam ujutro. Dakle, u vrijeme kada redakcija starta s poslom pet sam sati u prednosti pa mogu velik dio posla odraditi unaprijed ili si dozvoliti malo žešći noćni izlazak jer se do podne stignem pristojno i naspavati.

Da budem potpuno iskrena spas je imati posla dok putujete, pogotovo ukoliko se na jednom mjestu zadržavate duže.

Putovanja su danas jedno veliko trošenje novaca, konzumerizam u najčišćem obliku. Šetate gradom pa vam je vruće, pa ste gladni, a sve je primamljivo i jeftino, pa si platite ulaz u kakav hram ili muzej, pa masažicu da odmorite umorne noge, pa uzmete tuk-tuk jer ste se šetajući malo pogubili pa sladoled od kokosa jer ga obožavate, dva smoothieja od manga jer to doma nemate, dvije majčice jer ste za dva komada dobili popust i eto ga u jedan dan ste šetajući potrošili 100 eura.

Novci se troše brže nego se zarađuju

Koliko god bilo lijepo šetati novim neistraženim sredinama, kada shvatite koliko ste novaca potrošili srce vam od sreće zaigra kad se sjetite da imate posao, pogotovo ako ga volite. Već sljedećeg dana s puno više veselja odlazite u prvi klimatizirani kafić sa što jeftinijom kavom te se s radošću bacate na posao u nadi da ćete na taj način manje potrošiti. Naravno, uskoro ćete postati gladni pa ćete si naručiti doručak, koji biste na većini drugih mjesta platili jeftinije, a kasnije možda i ručak jer vam je naprosto lijeno s laptopom na leđima po pasjoj vrućini ili možda tropskom pljusku tražiti mjesto koje je jeftinije.

Što se smještaja tiče u Kambodži, u koju sam se premjestila nakon Bangkoka, je moguće pronaći smještaj i za dva dolara. No ukoliko radite, ne želite se dovesti u situaciju da, zbog pijane mladeži ili hrkača teške kategorije s kojima dijelite hostelsku sobu, niste cijelu noć oko sklopili.

Sloboda i ostvarivanje snova su za snažne i odvažne

Dok pišem ovaj tekst već sam četvrti tjedan u Aziji, trenutačno živim u Siem Reapu u Kambodži koji, iako sam se naslušala raznih priča o tome kako je neviđeno jeftin, zapravo baš i nije puno, ako i uopće, povoljniji od Bangkoka.

Prednost Kambodže naspram drugih turističkih azijskih destinacija je ujedno i njena najveća mana. Pivo je jeftinije od vode, a kava skuplja od koktela, no ukoliko ne želite završiti u alkoholizmu, u ovom gradu ne preporučam duže se zadržavati. S druge strane ova zemlja ima prekrasne otoke i bijele pješćane plaže, no zbog loše ili nikakve internetske veze, idealni su za odmor, no ne i za rad.

Slušajući vlastiti savjet bježim natrag u Bangkok. Kako bih se mogla 10-ak sati 'truckati' u autobusu, moram unaprijed odraditi posao i za sutra pa mi već oči suze od cjelodnevnog piljenja u laptop. Tu dolazimo do još jedne vrlo važne stvari, ukoliko sanjate o tome da postanete 'freelancer' koji lunja svijetom, a to je samodisciplina. Ukoliko niste u stanju kontrolirati sebe i trebate šefa da vam visi nad glavom kako biste se prisilili obavite sve svoje zadatke, ni ne pokušavajte nešto ovakvo.

Već sama promjena vremenske zone, klime i jet lag može vas učiniti toliko smušenim da ćete prvih tjedan dana trebati nadljudske napore da se dovedete u stanje dovoljne koncentracije za napisati suvisao poslovni e-mail, a kamoli tekst koji će čitati tisuće ljudi. Sve skupa zvuči zabavno, no zapravo je itekako stresno. Sloboda i ostvarivanje snova su za snažne i odvažne. Usudite se pokušati!

100posto priča

putovanja

digitalni nomadi

online posao

Tajland Kambodža

rad na daljinu

newsletter

Prijavite se na Newsletter