NA PUT S BEBOM

Osvajali planine od 2500 metara s 9-mjesečnom bebom


Slavica Parlov
19.03.2017.14:25
Osvajali planine od 2500 metara s 9-mjesečnom bebom

sažeto

Obitelj Kordić odlučila se na avanturu penjanja po planinama Bosne i Hercegovine te Crne Gore s malenom kćerkicom


Slavica Parlov
19.03.2017.14:25

Životni suputnici Zoran i Inia Kordić zaljubljenici su u putovanja. Koračali su zajedno cestama od Himalaje do Južne Afrike. Kada je na svijet stigla kćerkica Ian, žudnja za dalekim krajolicama nije jenjavala. "Jednostavno smo odlučili vidjeti neka nova mjesta, a kako je beba uvijek s nama, logično je da je s nama i krenula na put" , kaže tata Zoran.

Obitelj Kordić odlučila se na avanturu penjanja po planinama Bosne i Hercegovine te Crne gore. Naoružani pelenama, hranom i avanturističkim duhom, u mjesec dana zajedno s 9-mjesečnom kćerkicom, osvojili su vrhove 10 planina. Ian je odlično prihvatila to putovanje i ono se pozitivno odrazilo na nju jer je spavala puno više nego u Zagrebu opijena planinskim zrakom. "Kada bismo se penjali, obično bi prespavala taj dio, a kada bi došli na čistinu ili gore na vrh, onda bi iskoristila tih sat vremena i puzala bi te išla od jednog do drugog planinara i tražila hranu, vodu, bila je vrlo simpatična ", kaže mama Inia.

Prešavši 1000 kilometara penjući se na planine do 2500 metara visine, susretali su se s raznim reakcijama. Bilo je najviše zgražanja na samim planinama gdje bi susretali planinare koji bi ih ispitivali da li žele zapravo ići na taj vrh sumnjajući u sposobnosti naših troje planinara.

Nakon prvotnog "planinarskog šoka", Kordići su na račun svoje malene planinarke izazivali masovne simpatije. "Malo smo iskorištavali njezinu prisutnost jer bi se svi razgalili te bi ih dirnulo kada bi vidjeli malu bebu pa bi nam ponudili doručak besplatano, popust na ručak." , priča nam mama Inia.

Uz prve pejzaže života, Ian je uživala i u prvom kontaktu sa životinjama koje su susretali na planinskim obroncima. Situacije sa životinjama su bile izrazito smiješne jer koliko god bi im prilazila bez straha, toliko bi se svaki put iznenadila novim glasanjima životinja. Krave, koze, ovce- sve ju je fasciniralo i plašilo te zbunjivalo u isto vrijeme.

Prošle godine naša avanturistička obitelj dobila je još jednu prinovu-djevojčicu Eni. Tako je ovo ljeto krenulo njih četvero na dvadeset dana u Julijske alpe, Eni je tada imala samo dva mjeseca. Prije odlaska u planine, obavezno su provjeravali prognozu. Djevojčice su nosili na leđima većinu puta.

Smještaj su nalazili na putu ili bi prespavali u šatorima. Jednom zgodom su spavali na 12 malih podložaka za stolice koje im je konobar posudio kako bi noć u šatoru bila udobnija.

U nekoliko navrata su ih neznanci puštali u svoje domove i pružili im smještaj. Druženja su počinjala i završavala uz ugodne razgovore. Za bilježenje nezaboravnih trenutaka puta po planinama zadužena je bila mama Inia koja je profesionalni fotograf.

Zoran i Inia su složni u ideji kako planinarenje s djecom ne mora biti nemoguće ili teško iskustvo. Naprotiv, i oni i djevojčice ovim putovanjima duhovno su obogaćeni. Žele motivirati druge roditelje da krenu u svoje avanture bez straha. Jedino što je potrebno , kažu, je priprema i dobra volja te pozitivna energija i otvorenost za događaje s kojima se možete susresti na putu

obitelj

beba

priroda

planinarenje

Podijeli članak