Foto: Napravite ju i vi

Otišli smo na Rab kako bismo dobili originalni recept za najbolju uskršnju tortu koja se već tisuću godina izrađuje na isti način


Valerija Bebek
21.04.2019.17:00
Otišli smo na Rab kako bismo dobili originalni recept za najbolju uskršnju tortu koja se već tisuću godina izrađuje na isti način
Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Torta datira iz 12 stoljeća, a u 16. stoljeću se izmijenio originalni recept kada se u nju stavlja maraschino - liker od višnje, umjesto ružinog likera


Valerija Bebek
21.04.2019.17:00

Svaka zemlja ima svoju materijalnu, ali i nematerijalnu baštinu. A upravo po ovom potonjem možemo nazvati umijeće izrade jednog sasvim očaravajućeg kolača. Rabska torta na tom otoku prvi put je izrađena u dalekom 12. stoljeću. Njezin nastanak okružuju brojne priče i legende, kao i činjenica da se recept čuvao u kućama bogatih građana, patricija. No, ipak našla je put kako do svih stanovnika otoka tako i do ostatka Sredozemlja. Posljednjih 300 godina rado je jedu i u Veneciji, gdej se spravlja po originalnoj rapskoj recepturi.

Prigode u kojima se priprema su, baš kao i današnji blagdan Uskrsa, svečane. Ekipa portala 100posto za naše čitatelje otišla je na Rab gdje su saznali kako se na tradicionalan način radi Rabska torta.

Tomislav Kristo / CROPIX

U Kući Rabske torte dočekala nas je gospođa Ljubica. Ona tu radi već devet godina, a posao joj je pripremati tu slasticu i objašnjavati proces zainteresiranim turistima. Kazala nam je tortu je radila i prije, u svom domaćinstvu, ali otkako joj je upravo to postala profesija ona se tek sada naziva pravom majstoricom. Neke je dijelove pripremila ranije, sve se radi ručno, uz malu pomoć pećnice na kraju. Za nas je napravila tradicionalnu Rabsku tortu u obliku puža i objasnila nam izradu korak po korak.

Torta datira iz 12 stoljeća, a u 16. stoljeću se izmijenio originalni recept kada se u nju stavlja maraschino - liker od višnje, umjesto ružinog likera - mada ga sestre Benediktinke i dan danas koriste. "Pripremila sam bademe blanširane i mljevene i šećer. Omjer je jedan na jedan.... ako se koristi kila badema, ide i kila šećera", objašnjava nam Ljubica.

Prva je napravljena u čast papi

U zdjeli pred nama bilo je dvije kile badema i dvije kile šećera, u to je Ljubica stavila 12 jaja. Ova količina je dostatna za desetak torti u obliku puža, ipak su oni 'proizvodnja' u Kući Rabske torte.

"Rabska torta se prvenstveno radi za posebne prilike kao što su vjenčanje, krstitke, rođenja, za neke svečanosti, kada se ide u goste. To je jedna fina slastica koja je uvijek dobrodošla. Posebna je po tome što su u njoj samo bademi, šećer, maraskino tako da ta slastica može dugo trajati, do dva mjeseca. Drugačija je naša torta od drugih nekakvih, koje imaju kremice i slično", objašnjava nam majstorica od ove čuvene poslastice.

Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon što u mješavinu badema i šećera, razbijete jaja, stavlja se i rastopljeni maslac. Nakon toga dodaje se korica limuna i naranči. U ovako veliku smjesu koja je dovoljna za nekoliko torti, Ljubica je izribala dvije naranče i šest limuna. I na kraju dolazi maraskino, opet je tu išla izdašna količina, otprilike jedna šalica. To je jedina tekućina koja ide u nadjev.

"To se sve miješa ručno", kazala je dok je zasukanih rukava počela prevrtati smjesu koja je postepeno od razjedinjenog praha postajala sve kompaktnija.

Torta je prvi puta rađena 1177. godine u čast papi Aleksandru III. koji je došao na otok Rab. Tada su mu Benediktinke napravile tu finu poslasticu, koje su tad nazvale Rabska torta.

Radile su je prvenstveno s onim namirnicama koje su one tad imale u kućanstvu. "Prije vam je na otoku Rabu više bio dostupan badem nego brašno, zato je na napravljena samo od badema", objasnila nam je gospođa Ljubica.

Torta koja se u svom originalnom receptu održala gotovo tisuću godina i dan danas se izrađuje na isti način, zahvaljujući vrijednim Benediktinkama, ali i svim ženama na Rabu. Vrijedne Rabljanke prenosile su znanje o izradi torte s generacije na generaciju.

Tomislav Kristo / CROPIX

Posebne prigode, kao što su Uskrs ili Božić, uz sve ostale životne svečanosti bile su prilika za pripremanje ove posebne poslastice. Nije to običaj koji pripada samo prošlosti, svjedoči nam Ljubica, kaže i ona i njezine prijateljice izrađuju tu tortu - ali opet u posebnim prilikama.

Ako se radi pravilno pripreme traju tri dana

Izrada torte, odnosno priprema namirnica traje tri dana. Zašto toliko dugo, objasnila nam je majstorica ove slastice. "Toliko traje njezina priprema, zapravo kada je to gotovo ona se brzo napravi. Bademe moramo prokuhati da bi ih blanširali, odvojili od kožice, i sušili dva do tri dana na sobnoj temperaturi. Možete vi njih i u pećnici sušiti, ali ona automatski dobiva neki drugi štih, daje na kikiriki. Bolje je sušenje na sobnoj temperaturi", objasnila je zbog čega pripreme tako dugo traju.

Tijesto je najbolje napraviti dan ranije da malo odstoji. Radi se kao za rezance, s tim da se u njega doda malo šećera i naravno - maraskina. Na taj način ga se aromatizira.

Kada se priprema za izradu, tijesto se razvalja na jako tanko, između debljine tijesta za lazanje i za štrudlu.

Tomislav Kristo / CROPIX

"Što je tanje to je bolje. Služi nam samo za podlogicu ispod i sa strane ovu čipkicu", objašnjava nam Ljubica. Tradicionalan oblik Rabske torte je puž. Benediktinke su ga tako nazvale, a napravile su ga po vrhu Petrovog štapa.

Danas se torta radi i u drugim oblicima, od štangica, srca, malih tartova ili velikog kruga koji se onda reže na klasične šnite. Ako želite napraviti oblik puža možete tijesto izrezati pomoću unaprijed pripremljene modle od kartona, kao što je napravila i naša Ljubica.

"Na tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu od badema", objašnjava idući korak. Smjesa je gusta i samostalno stoji. "Čipkanje je najvažniji dio", najavila nam je ljubica jedan od završnih koraka. Uz pomoć rezalice izrezala je trake od ostatka tijesta i zatim spretnim koracima oblagala smjesu tako da je štipanjem tijesta radila volančiće. Kada obložite cijelu tortu, ona je spremna za pećnicu.

"Zapravo, torta se više suši nego se peče, na dvadesetak minuta na 150 stupnjeva", otkrila je završni korak u izradi torte. Na kraju kada je torta gotova, ukrasi se šećerom u prahu. Neke predaje govore da se posluživala na čipki te da najbolje odgovara uz čaj ili fini liker, a nikako kao desert nakon obilnog obroka.

Cjeloviti foto-recept potražite u našoj fotogaleriji.

Tomislav Kristo / CROPIX

Uskrs

tradicija

Rab

Rabska torta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter