Nitko nije reagirao na poziv u pomoć

Otkrivena potresna pisma brutalno ubijene majke koja je očajnički molila da nju i sina (4) zaštite od psihopata


Sanja Rapaić
16.07.2017.21:25
Otkrivena potresna pisma brutalno ubijene majke koja je očajnički molila da nju i sina (4) zaštite od psihopata
Facebook

sažeto

Maju Đorđević i njezinog sina prošli je tjedan ubio njezin suprug Marko Nikolić od kojeg se željela rastati


Sanja Rapaić
16.07.2017.21:25

Prije nekoliko dana u Rakovici su, na brutalan način, ubijeni majka i dijete. Monstrum, Marko Nikolić (43), od kog se nesretna Maja Đorđević (38) željela rastati, najprije je ubio njihovog četverogodišnjeg sina Mihaila, a potom je mrtvo dijete donio majci. Ugledavši nepomičnog sinčića u rukama psihopate majka mu je pritrčala, no samo nekoliko sekundi kasnije u krvi je ugašen i njen život. Nikolić je ženu, kojoj je godinama prijetio, usmrtio ubodima nožem. Da apsurd bude veći, čitava se tragedija dogodila ispred tamošnjeg Centra za socijalnu skrb, a posljednje u nizu pisama, u kojima je molila da netko zaštiti nju i njenu djecu, Maja je poslala baš na Dan žena.

Brutalni zločini obiteljskih nasilnika ne poznaju granice

Gotovo sve žene, žrtve nasilnika, godinama prije no što su ubijene, ukazivale su na to da žive u strahu, da se boje za život svoje djece i za svoj vlastiti život, upozoravale su na ozbiljne prijetnje koje su redovito primale, vapile su da im netko pomogne, da ih sustav zaštiti, molile su da netko reagira i spasi im život.

Njihov očajnički vrisak najčešće nitko ne čuje, a iako je situacija krajnje ozbiljna, u fokus nadležnih dolazi tek onda kada postane tragična. Do tada, žrtvama se servira dobro uvježban, šablonski odgovor – pustite da institucije rade svoj posao! No, sudeći po broju ubijenih žena i djece, institucije najčešće puštaju nasilnike da oni rade svoj „posao“. Posljedice tog nemara i inertnosti prečesto su ispisane suzama i krvlju djece i žena koje su očajnički molile za pomoć.

Sluteći da bi pomahnitali nasilnik, koji je prijetio njoj i njenoj obitelji, mogao počiniti nešto strašno i nedavno ubijena Maja godinama je vapila da netko zaštiti nju i njenu djecu, na adrese institucija poslala je gomile pisama i prijava. Obraćala se tadašnjem srbijanskom ministru za socijalnu politiku, policiji i Centru za socijalnu skrb, no pomoć ni od koga nije dočekala.

Do potresnih pisama nesretne žene došli su novinar srpskog Blica koji je objavio dijelove pisama i prijava u kojima je Maja Đorđević upozoravala da su njena djeca i ona u velikoj opasnosti.

'U konstantnom sam strahu'

 „On je djetetu upućivao poruke 22. veljače 2017. godine riječima ‘nikada nećeš vidjeti mamu‘. One me jako zastrašuju i brinu, kao i moju obitelj. Mi živimo u konstantnom strahu, a svi se oglušuju: policija, CZSR Rakovica. Molim vas da hitno poduzmete korake radi zaštite moje djece i moje obitelji, jer postupanjem Nikolić Marka smatram da je ugrožen, ne samo moj život, već i život mojih najbližih“, molila je Maja za pomoć.

No, pomoći nije bilo. S druge strane, sustav, koji ni na koji način nije sankcionirao niti kaznio čovjeka koji je prijetio i zlostavljao ženu, promptno je reagirao kada je Maja odbila da dijete viđa oca -nasilnika. Naime, kako javlja Blic, privremenom mjerom iz 2015., promijenjena je odluka Prvog osnovnog suda iz 2013. godine, kojom je bio određen model viđanja oca s djetetom u kontroliranim uvjetima. Iz straha da nasilnik ne naudi djetetu, Maja nije željela da se mali Mihailo viđa s ocem, a sud je, u tom slučaju, itekako reagirao. Sudac Drugog osnovnog suda majku je, u pet mjeseci, kaznio čak tri puta, zbog čega su joj se oduzimale dvije trećine plaće.

'Pokušavam zaštititi dijete. Njemu treba stručna pomoć za suzbijanje agresije!'

U dopisu koji je prošle godine, u ovo vrijeme, uputila Drugom osnovnom tužiteljstvu u Beogradu, Maja je objasnila zašto se boji da otac viđa njihovog sinčića:

„Nisam imala namjeru onemogućavati ocu da viđa dijete. Svjesna sam uloge oca. Postojali su razlozi za nedolazak djeteta. Sve vrijeme pokušavam zaštititi dijete. Njemu treba stručna pomoć za suzbijanje agresije, jer njegova agresija i incidentno ponašanje se ne smanjuju“, pojasnila je Maja. Budući da je, kao samohrana majka dvoje djece, živjela teško, pritisnuta kaznama, ipak je pristala na susrete oca i sina, no život u strahu se i dalje nastavio.

Posljednju prijavu za ugrožavanje sigurnosti podnijela je samo četiri mjeseca prije smrti, na Dan žena, upozorivši da se, protiv nasilnika koji joj prijeti, već vodi postupak zbog nasilja u obitelji. Iako je Nikolić 2010. bio osuđen i za kazneno djelo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i trgovine eksplozivnim tvarima, Majine vapaje nitko nije ozbiljno shvatio.

Kako je navodila, kada bi, uplašena, telefonom nazvala policijsku postaju Rakovica, policajci su ju smirivali, no nisu izlazili na teren.

Posljednje Majine nade bile su usmjerene na prošli četvrtak, kada je protiv Nikolića trebalo početi suđenje zbog nasilja u obitelji. „Od tog dana će sve biti bolje“, govorila je Maja prijateljima, no taj dan i to bolje sutra, ni ona ni njen sinčić, na žalost, nisu dočekali.

I baš kao što to uvijek biva, generali se „hrabro“ pojave tek nakon bitke. Nakon što su majka i dijete brutalno ubijeni, srbijanski ministar rada i socijalne politike, Zoran Đorđević, zatražio je izvanredni nadzor u rakovičkom Centru za socijalnu skrb. No, nikakav nadzor, ni istrage, pa ni najstroža kazna ubojici, neće vratiti Maju i Mihaila, kao ni sve ostale žrtve obiteljskog nasilja koje su ubijene „kroz rupe u zakonima“.

Tko je, po vašem mišljenju, u ovakvim slučajevima teških obiteljskih tragedija, najslabija karika u lancu – centri za socijalnu skrb, policija, loši zakoni …..?

ubojstvo

zločin

Marko Nikolić

Maja Đorđević

institucije

Podijeli članak