65 dana na cesti

Pamela je putovala s prijateljem, nakon što su prodali auto nastavili su autostopom


Valerija Bebek
16.03.2017.09:55
Pamela je putovala s prijateljem, nakon što su prodali auto nastavili su autostopom
Scott Joseph

sažeto

Krenula je iz Zagreba u Skopje, trebala je putovati samo do Grčke, na kraju je završila u Iraku


Valerija Bebek
16.03.2017.09:55

Pamela Konjevod (30) radi u jednom zagrebačkom hostelu, prije dvije godine bila je nezaposlena. No i u tom periodu radila je kao turistički vodič za strane grupe u Hrvatskoj, a volontirala je i u jednom časopisu specijaliziranom za putovanja. Nadimak joj je Skinny chick, a na putovanje prema Iraku automobilom i autostopom krenula je prije dvije godine.

"Bila sam zatočena u bunaru rutine, pojavio se frajer s kojim se dogodio klik kao kad napokon nađete poklopac koji odgovara vašoj najdražoj tupperware posudi a koji živi za miris ceste kao i ja“, prepričava Pamela. Inicijalni plan puta je trebao trajati dva do maksimalno tri tjedna jer je tako i dogovorila čuvanje svojih ljubimaca. Cijelu priču kako sam putovanje produljila na 65 dana mogu čuti svi na mom predavanju Place2go u subotu u 13 sati u zagrebačkoj Areni“, najavila je.

Scott Joseph

Scott Joseph

Krenula je iz Zagreba u Skopje, gdje ju je čekao Scott, plan puta je bio kroz Albaniju doći do Grčke. Vozili su se od Skopja do Ohrida pa uzduž cijele Albanije, zatim kroz sjevernu Grčku u posjet kako kaže nezaobilaznoj Meteori do Soluna.

Odlučila sam produžiti do Istanbula kada me nije pustio natrag kući i od tamo sam se planirala vratiti u Zagreb no kako kaže Lennon u pjesmi – život se desi dok kujete ostale planove

Kada su prešli u Tursku odlučili su se za njezin južni dio, proveli su tjedan dana na trekkingu u planinama.

Trudili su se što više kampirati u svakoj zemlji

"Ja u martama i japankama kao Češki turist u Hrvatskoj“, šali se Pamela. U Turskoj su prodali automobila kojim su došli i nastavili su autostopom prema Iraku. "Bila je to spontana odluka koju smo donijeli u Izmiru, to je bio moj drugi povratak u sjeverni Irak“, objašnjava. Na proputovanju su spavali u hostelima, kod lokalnih ljudi, a kako kaže trudili su se i što više kampirati u svakoj zemlji.

Scott Joseph

Scott Joseph

"Vjerojatno jedno od najluđih mjesta na kojima sam ikad spavala jest tisućljetni amfiteatar u Turskoj, iz kojeg smo se išuljali u zoru jer smo shvatili da je zapravo lokalitet čija se posjeta naplaćuje“, prisjeća se.

Tijekom planinarenja u toj zemlji, na dan odmora napalo ih je stado ovaca, zatim je odnekud počela gorjeti vatra, nakon što su ih u požaru pronašli žandari, prvo su ih jer su mislili da su oni krivi za požar.

"U Iraku smo slučajno upoznali izbjeglice iz prvog grada okupiranog ISIS-om koji su nas ugostili na cijeli dan nakon što smo također sasvim slučajno nabasali na ekipu s Al Jeezra kojoj smo dali intervju“, prisjeća se Pamela.

Savjeti za sigurnije stopiranje i putovanja na cesti

Nakon nekoliko dana u Iraku vratili su se u Tursku kako bi uhvatili let za Cipar s kojeg se ona vratila u Beograd te natrag kući.

Scott Joseph

Scott Joseph

Na pitanje kako biti siguran na putovanju, pogotovo autostopom, odgovara – nikako. Loše stvari mogu se dogoditi bilo gdje, a zdrav razum će svakog spasiti od mnogih neugodnih situacija. "Nemojte stopirati ako niste odmorni, nemojte stopirati po noći, ne stopirajte kao sama žena po noći, ne ulazite u auto u kojem ste brojčano u manjini“, dala je nekoliko savjeta za sigurnije stopiranje. Kaže da čovjek na cesti vremenom nauči osluškivati svoju intuiciju.

"Jednostavno osjetite želite li sjesti u neki auto nakon samo pet sekundi razmjene pogleda s vozačem i destinacije u koju ide“, prisjeća se. Najbolje je loviti aute na izlazima iz gradova, na sigurnom mjestu gdje vam mogu stati bez opasnosti po sebe i druge. Benzinske postaje su također jedna od boljih opcija pogotovo u zemljama tipa zapadne Europe gdje je stopiranje zabranjeno savjetuje Pamela.

Scott Joseph

Turska

Irak

putopis

autostop

Pamela Konjevod

Skinny chick

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter