U RAJU JE LIJEPO, AL' U PAKLU JE EKIPA

Pečeni kukci, krokodil na ražnju, prostitutke, štakori i hrpa pijanih turista sa šarenim balonima


Vedrana Sunko
06.08.2019.21:00
Pečeni kukci, krokodil na ražnju, prostitutke, štakori i hrpa pijanih turista sa šarenim balonima
Privatne fotografije

sažeto

Atmosfera uzavrelog Khao Sana nalik je turističkom paklu, kao da se upravo odvija norijada, a subotom kaos dostiže neviđene razmjere


Vedrana Sunko
06.08.2019.21:00

Postoji jako dobar razlog zašto se drugi nastavak filma Mamurluk snimao u Bangkoku. Kad ovdje stignete, shvatite da ništa od toga u filmu nije pretjerano, nezamislivo i nemoguće da se dogodi. Pitanje je koliko ste se u stanju pustiti rijeci života.

Baš kao i bankoška rijeka Chao Phraya, ova noćnog života, zna izgledati prljavo i s dosta štakora. Bangkok je grad velikih razlika, koje uglavnom ovise o vašem budžetu, no bez obzira koliki je, u njemu se možete zabaviti kao nikad.

Ukoliko želiš uštedjeti na smještaju spavaš u blizini Khao Sana, backpeckerske ulice u starom dijelu grada, nedaleko od obale rijeke i mnogih znamenitosti. Baš kakav je vaš budžet, takvi će vam biti i susjedi.

Ja sam svoju družbu upoznala u čuvenom Gecko baru. To je mjesto koje ne sliči ni na što, plastični stolovi i stolice, jeftina hrana, pivo se može čak drugdje jeftinije naći, no ne kaže se za ništa u raju je lijepo, no u paklu je ekipa. Gecko bar je mjesto gdje ćete zaista upoznati mnoštvo osebujnih likova.

iStock

Španjolac, Katalonac, Sicilijanac, Belgijanac i pomalo 'mutava' tajlandska konobarica čudne frizure, koja po cijeli dan skriva pivo u šalice za kavu, sjedili su za istim stolom. Svi su se upravo tamo međusobno i upoznali i pričaju više jezika istovremeno, pa imate osjećaj da bi vam se glava mogla rasprsnuti od napora da poloviš što se događa.

Njima to i nije bitno, neki od njih zajedno tulumare već drugi dan i zapravo većinom trabunjaju gluposti koje ih zabavljaju. U blizini sjede dva ladyboya, koja oko nekog sata dolaze jesti, a nakon toga i posluživati goste. Tu enigmu nisam uspjela razriješiti jer ladyboyevi nisu baš za razgovor, osim kad ti žele nažicati ili ukrasti novce.

Budući da je svatko od okupljenih gostiju za stolom u Bangkoku sam i svojim poslom, nema razloga da kad se poželimo društvo i provoda to ne radimo zajedno i tako je počelo.

iStock

Prvu noć smo obišli glavne ulice u kvartu - Khao San i Rambuttri. Dečki su častili pivom, a kad si u društvu Sicilijanca to znači da se odmah naručuje  takozvani toranj, odnosno točionik s pet litara iz kojeg se napaja i bend koji svira, baš kao i svi susjedni stolovi. Budući da smo u backpackerskoj četvrti, tamo se većinom zaustavljaju mladi ljudi, a njima su za zabavu već dovoljni baloni sa plinom smijavcem kojeg umjesto jointa sišu po kafićima.Privatne fotografije

Atmosfera uzavrelog Khao Sana izgleda kao turistički pakao u kojem se miješa glasna glazba iz blisko nanizanih kafića, koji kao da se međusobno takmiče koji će biti glasniji, a vjerujte mi ta buka je često do te mjere nepodnošljva da mi uopće nije jasno na kojim su to teškim drogama gosti koji to podnose.

Usred tog žamora lokalaci sa cijelim obiteljima sjede na podu i uredno večeraju, na stolcima za masažu spavaju djeca, odjeća se prodaje na svakom koraku, rade se pijane tetovaže, dreadlocksi i pletenice.

Privatne fotografije

Na cesti vozači tuk-tuka nude cjenik s različitim seks showovima, među kojima je najpopularniji pussy ping pong i pussy writing.  U želji da bolje istražim situaciju sa seksuanim radnicima u Bangkoku, nagovorila sam svoje nove prijatelje iz Gecko bara da odemo u Patpong na ping pong show.

Iako sam bila u društvu ljudi koji su vidjeli svijeta, pa čak i različite ratne zone, nije im bilo svejedno što odlazimo tamo, a uskoro mi je postalo i jasno zašto su ta mjesta ozloglašena.

Patpong je noćna tržnica okružena različitim barovima koji nude seks showove. Ispred njih stoje polugole cure, bolje reći djevojčice. Ne znaš kome je neugodnije tebi što ih gledaš kako ne uspijevaju biti seksi u kupaćem kostimu ispod kojeg nose grudnjak da im grudi izgledaju veće, ili njima koje se loše osjećaju u vlastitoj koži dok smotano pokušavaju biti senzualne.

Na ulazima u te barove su svi veoma srdačni i povoljno nude ulaz na neki od showova, no zadržite li se dovoljno dugo, uočit ćete da s tih mjesta gosti redovito izlaze bijesni. Naime, na odlasku se nekako uvijek ispostavi da treba uz skupo piće platiti i show, a ako ste odgledali više točaka i svaku pojedinačno naplate. Posebno loše prolaze oni koji dođu u društvu žena. Moja je pratnja vidjevši atmosferu odlučila da bolje da preskočimo tu epizdu te smo krenuli natrag na poznat teren.

Budući je bila subota, premda već oko ponoći, taksist je zapeo u neviđenu gužvu, a vrhunac svega je što nikako nije mogao shvatiti gdje mi to želimo da nas vozi. Pitate se kako je moguće da taksist ne razumije što želite kada mu kažete „Khao San“. To su valjda dvije riječi koje najčešće izlaze iz usta turista u Bangkoku. No eto u ovom gradu je sve moguće pa tako i to da ih taksist ne razumije. 

iStock

To je ulicu koja inače izgleda kao da je u njoj norijada, a subotom kaos dostiže neviđene razmjere. Pečeni kukci, krokodil na ražnju, palačinke, piletina, kobasice, tjestenina, voće, sokovi, kokteli, pive, ladyboyevi, prostitutke, štakori i hrpa već pijanih mladih turista sa šarenim balonima s plinom smijavcem milila je po ovoj čudesnoj ulici za koju nisam sigurna je li je volim ili prezirem.

iStock

Ono što je svakako spas, nađete li se u kaosu Khao Sana je znati put do skrovitog Happy bara, koji se nalazi u prolazu koji ulicu spaja s Rambuttrijem. Ovo reggae mjesto je kao oaza u kojoj se uz dobru živu glazbu čovjek može oporaviti od onoga što je na putu do tamo vidio.

Mjesto je zadimljeno i pomalo memljivo, a na putu do njega će vam kroz noge protrčati kakav štakor i vrlo vjerojatno ćete gledati nekoga kako pijano povraća, no za promjenu ćete dobiti malo mira i čuti glazbu koja ne vrijeđa uši. Nije da sam neki fan reggae glazbe, no nakon onog što ćete slušati u Khao Sanu, zvučat će vam kao zbor anđela.

Bez obzira koliko lud provod priželjkivali, ipak preskočite unajmljivati smještaj u Khao Sanu, barem ne u najživljem dijelu ulice jer san će vam trebati, a ovo mjesto apsolutno nikad ne spava. Ipak, bez obzira na sve nemojte preskočiti ovaj dio grada. U slučaju da vam padne mrak na oči od onoga što ćete tamo vidjeti, uvijek se možete skloniti u mirni dio Rambuttrija, u kojem borave oni nešto stariji i  trijezniji pa je i atmosfera znatno ugodnija.

100posto priča

turizam

Tajland

Bangkok

Khao San

newsletter

Prijavite se na Newsletter