VIDEO: On je preživio pad aviona usred New Yorka

Pilot je preko razglasa rekao: 'Pripremite se na udar!'. Neki su molili, drugi histerizirali, a ja sam samo grozničavo razmišljao o tome da smrt bude brza i da ne patim


Lada Novak Starčević
16.01.2019.14:00
Pilot je preko razglasa rekao: 'Pripremite se na udar!'. Neki su molili, drugi histerizirali, a ja sam samo grozničavo razmišljao o tome da smrt bude brza i da ne patim
Facebook, Screenshot

sažeto

Ben Bostic za 100posto se prisjetio nevjerojatne nesreće Airbusa, koji je s dva pokvarena motora sletio u ledenu rijeku Hudson prije točno deset godina. On i ostalih 150 putnika i članova posade je preživjelo


Lada Novak Starčević
16.01.2019.14:00

"Želudac mi se stisne svaki put kad čujem za nesreću nekog aviona, to mi je iznimno traumatično", rekao je za 100posto Ben Bostic, jedan od preživjelih putnika u padu Airbusa u rijeku Hudson u New Yorku prije točno deset godina. 

Ove godine se, kao i prethodnih, našao sa svojim suputnicima na mjestu nesreće i zahvalio za 'bonus godine' koje su svi oni dobili.

"Mi smo toga dana dobili novi život. Bilo je to najstrašnijih pet i po minuta mog života, plus vrijeme čekanja na spašavanje. To mi daje poštovanje prema svakom novom danu", kaže softverski inženjer Ben, koji je bio u Airbusu A320 na letu 1549 iz New Yorka prema Charlotti 15. siječnja 2009.

Ubrzo nakon polijetanja guske su uletjele u oba motora aviona.

Zahvaljujući nevjerojatnoj prisebnosti i velikom iskustvu kapetana Chesleyja Sullenbergera (68), svih 150 putnika i članova posade je preživjelo nesreću zrakoplova, koji je bez oba motora uspio sletiti u rijeku Hudson usred New Yorka.

Privatni album

"Čim smo uzletjeli čuo se tup udarac. Neke žene su počele vrištati," prisjetio se Ben. Pogledao je kroz prozor i vidio kako iz zrakoplova suklja vatra.

U kabini se osjećao miris paljevine. Istog trena sam shvatio da se nešto loše događa. Osjećala se nervoza u zraku.

Budući da su motori prestali raditi odjednom je nastala potpuna tišina. Učinilo mu se, kaže, da vrijeme stoji. Pretpostavio je da se avion vraća na polazni aerodrom La Guardia. 

Tada je začuo glas pilota koji se javio preko zvučnika.

"Pripremite se na udar," rekao je mirno Sullenberger.

"To je bilo nešto najužasnije što sam ikad u životu čuo," ispričao nam je Ben.

Pomislio je da će umrijeti. Grozničavo je mislio da je to njegov kraj. Pogledavao je kroz prozor dok je avion u tišini išao kroz zrak.

Shvatio je da avion slijeće u vodu. Svi putnici su se stisnuli na sjedalicama spuštenih glava prema koljenima i čekali. Neki su molili, neki glasno zapomagali. Minute su bile kao vječnost.

Uvijek sam imao strah od vode. Razmišljao sam samo o tome da smrt bude brza i da ne patim.

Nekoliko sekundi kasnije avion je snažno udario u rijeku. Ledena voda je brzo počela prodirati u zrakoplov, ali je evakuacija bila brza i uspješna. Svi putnici su preživjeli bez većih ozljeda. 

Otad se nalaze svakih šest mjeseci. Postali su kao članovi obitelji, kaže nam Ben.

Privatni album

On i dalje putuje, često odlazi i na prekooceanske letove. Lani je bio u Parizu, Amsterdamu i na Oktoberfestu u Münchenu, a prije nekoliko godina je posjetio Dubrovnik i Split.

U početku se jako bojao pa je pio sredstva za smirenje, a sad ne treba ni to. Jedino, kaže nam, ne sjeda nikad pored prozora. 

"Nakon tog 15. siječnja svi moji prioriteti su izmijenjeni. Sad svima govorim da svako jutro razmisle kako žele da im se ispiše današnja stranica. Živite, smijte se, volite i svaki dan plešite kao da nema garancije da će biti sutra", poručuje Ben koji i sam živi tako. 

Privatni album

zrakoplovna nesreća

Airbus

rijeka Hudson

Ben Bostic

Chesley Sullenberger

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter