Svjedočanstvo notornog NKVD-ovca

Nakon više od 50 godina objavljeni transkripti priznanja najkontroverznijeg špijuna Hladnog rata. Na pitanje kako je mogao raditi za Staljina, dao je šokantan odgovor


Mia Mitrović
25.09.2019.19:00
Nakon više od 50 godina objavljeni transkripti priznanja najkontroverznijeg špijuna Hladnog rata. Na pitanje kako je mogao raditi za Staljina, dao je šokantan odgovor
Profimedia

sažeto

Dezerterstvo Harolda Adriana Russela 'Kima' Philbyja Rusima 1963. šokiralo je međunarodnu obavještajnu zajednicu. Nitko to nije očekivao, a u utorak je Britanski državni arhiv objavio transkript priznanja


Mia Mitrović
25.09.2019.19:00

Opsežni dijelovi priznanja Kima Philbyja, jednog od najpoznatijih dvostrukih špijuna u Hladnom ratu, u utorak su objavljeni i pohranjeni u Britanskom državnom arhivu. Poput mnogih svojih suvremenika, Philby je čovjek iznimne biografije koja ne prestaje intrigirati povjesničare i ljubitelje špijunskih romana.

Iz prvih redova promatrao je uspon nacizma u Beču, za vodeće svjetske novine izvještavao iz Španjolskog građanskog rata, a nakon regrutacije špijunirao je za Brite i Sovjete.

Odlikovao ga Franco

U vrijeme kada je radio za MI6 njihove tajne odavao je sovjetskom OGPU-u i NKVD-u, obavještajnim službama iz kojih će kasnije nastati zloglasni KGB. Njegova špijunska karijera bila je dugog vijeka. Kao obavještajac radio je 30 godina, od 1933. do 1963. kada je u Bejrutu otrkiven te pobjegao u zasluženu mirovinu u Moskvu gdje je 1988. i umro. 

Lani su Rusi obilježili 30. obljetnicu njegove smrti i tom prigodom po njemu imenovali jedan moskovski trg. 

Jedna anegdota kaže da, kada su ga pitali kako je moguće da ga 30 godina nisu otkrili, navodno je rekao 'ja sam britanski gospodin iz visokog društva. Nikome nije bilo ni na kraj pameti da me dovede u bilo kakvu vezu s komunistima', rekao je ironično. 

Njegovo dezerterstvo smatra se jednom od obavještajno najdramatičnijih incidenata u Hladnom ratu, a obavještajni krugovi dugo su bili u šoku jer nikome nije bilo ni na kraj pameti da galantni engleski džentlmen kojeg je u Španjolskom građanskom ratu odlikovao Franco čitavo vrijeme radi za Ruse.

Philby je bio dio špijunske mreže koju su Sovjeti regrutirali iz pripadnika britanskog visokog društva jer su bili skloni komunizmu. Krug se još naziva i Petorka iz Cambridgea jer su je sačinjavali studenti. Philby je komunizam prigrlio početkom 30-ih u Beču nakon što se zaljubio u svoju prvu suprugu, predanu austrijsku komunistkinju Litzi Friedman.

Britanske obavještajne službe do sada nisu objavile niti jedan fragment Philbyjeva priznanja koje je izrekao svom prijatelju Nicholasu Elliottu, agentu MI6 u siječnju 1963. Britanska tajna služba Elliotta je poslala u Bejrut gdje se Philby nalazio da ga obavijesti kako je njegov rad za Sovjete otkriven te mu ponudi imunitet od kaznenog progona u zamjenu za potpuno priznanje i informacije o razmjerima svojih aktivnosti.

'Bio sam samo vojnik' 

Ponudu je prihvatio, a Elliott je u Beirutu počeo snimati njegovo priznanje. Samo nekoliko dana kasnije, Philby je misteriozno nestao da bi odjednom živ i zdrav 'uskrsnuo' u Moskvi u srpnju iste godine.

Britanski državni arhiv opsežan dosje s Philbyjevim priznanjem objavio je u utorak, prenosi Guardian i drugi britanski mediji. Dokument na sebi ima oznaku tajnosti, a arhivu ga je proslijedila britanska tajna služba MI6. Priznanje počinje danom kada je 1934. unovačen kada mu je pristupio sovjetski agent 'Otto', odnosno Arnold Deutsch, znameniti špijun, akademik i sljedbenik Wilhelma Reicha.

Nastavlja s detaljnim opisima aktivnosti članova Petorke iz Cambridgea zahvaljujući kojem su britanski obavještajci identificirali Philbyjeve kolege Donalda Macleana i Guya Burgessa, koji su također radili za MI6 i Sovjetima odavali osjetljive informacije.

Philby je drugove odao da spasi svoju kožu, no prije nego što su došli do aktualnijih podataka, dao se petama vjetra pa MI6 od njega nije puno saznao o sovjetskim namjerama i budućim operacijama.

Kada ga je Elliott upitao kako je mogao prijeći na stranu Sovjeta u Staljinovoj eri, u vrijeme kada su milijuni ubijani u čistkama, Philby mu je jednostavno odgovorio usporedivši svoju suradnju s KGB-om sa služenjem vojske.

"Bio sam običan vojnik. Vojnik slijedi naredbe, a ne preispituje odluke nalogodavaca kojima služi. Slijedio sam naredbe iako mi se često činilo da su donesene na krivim osnovama", kazao je.

Hladni rat

špijunaža

Kim Philby

NKVD

M15

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter