Supruga preminulog donirala je tijelo

Pokušaj ubojstva stajao ga je pola lica, a onda je dobio lice čovjeka koji se ubio


Dolores Drvodelić
03.12.2017.19:10
Pokušaj ubojstva stajao ga je pola lica, a onda je dobio lice čovjeka koji se ubio
Screenshot

sažeto

Andyju je uspješno transplantirano lice nakon deset godina skrivanja


Dolores Drvodelić
03.12.2017.19:10

Kad je imao 22 godine Amerikanac Andy Sandness pokušao se ubiti. Nije si uspio oduzeti život, no pokušaj samoubojstva ostavio je trajne posljedice. Mladić je ostao bez pola lica i na desetak godina njegova uobičajena svakodnevnica zauvijek je promijenjena. Andy se sramio hodati po cesti, a zbog svega se povlačio duboko u sebe. Ipak, dobio je novu priliku za sretan i ispunjen život od jedne udovice, Lily Ross.

Lily Ross majka je malenog dječaka Leonarda, koji će odrastati ne poznavajući svog oca Calena "Rudyja" Rossa. Rudy, kako su ga odmilja svi zvali, uspio je u onome u čemu Andy nije - oduzeo si je život. Lily je uslijed tragedije gubitka supruga i oca svoga sina odlučila napraviti dobro djelo i donirati Rudyjeve organe. Andy Sandness dobio je njegovo "lice".

Naime, stručnjaci u poznatoj bolnici Mayo procijenili su kako je Rudy savršen donor za Andyja, s obzirom na to da dijele istu dob, boju puti, krvnu grupu i strukturu lica. Jedan od kirurga koji je sudjelovao u 56-satnoj transplantaciji, dr. Samir Mardini, kazao je kako su dvojica mladića gotovo kao bratići.

Iako je Lily isprva oklijevala vidjeti lice svoga pokojnog supruga na drugoj osobi, tada trudna osam mjeseci, odlučila je kako želi da njihovo dijete zna što je tata učinio za druge ljude. Sada, šesnaest mjeseci nakon uspješne operacije, Lily je odlučila upoznati Andyja. Susret je prošao iznimno dirljivo.

Lily i Andy dugo su se grlili, ona mu je u nekoliko navrata dodirnula lice. Bojala se, kaže, "vidjeti lice svoga muža na drugoj osobi", no sav strah nestao je kad je ugledala Sandnessa i dodala da bez njegovih očiju, to nije njezin Randy.

Osim što je pristala na doniranje tkiva, Lily je donirala i Randyjeva pluća, bubrege i druge organe. No ova ju je transplantacija ipak najviše zaintrigirala i zbog nje je najviše strahovala. No sve je ispalo sasvim u redu, a u znak zahvalnosti Andy je kazao kako će financijski pomagati njihovom sinu Leonardu da stekne vrhunsko obrazovanje.

samoubojstvo

životna priča

transplantacija

pokušaj samoubojstva

Andy Sandness

Lily Ross

Podijeli članak