Kolajna ljubavi

Postanite 'Kum' jednom djetetu iz Afrike i omogućite mu školovanje


100posto
03.10.2017.11:30
Postanite 'Kum' jednom djetetu iz Afrike i omogućite mu školovanje
Promo

sažeto

Projekt 'Kumstvo' udruga Kolajna ljubavi provodi već 8 godina, a važnost direktnog stipendiranja djece prepoznao je i podržao UNESCO i Ministarstvo kulture RH


100posto
03.10.2017.11:30

Udruga Kolajna ljubavi provodi akciju Pruži mi školu - pokloni mi svijet koja pruža mogućnost školovanja siročadi i siromašne djece u Africi putem dobročinitelja u Hrvatskoj.

Mnoga djeca u Tanzaniji si zbog siromaštva i oskudnih uvjeta ne mogu priuštiti školovanje te su prisiljena odustati od pohađanja škole. Bez obrazovanja, siromašna djeca su primorana provoditi život u ispaši stoke ili radeći cijele dane u polju te nikada ne dobiju mogućnost za dostojanstven život. Pomoć u zbrinjavanju potrebite djece molilo je tanzanijsko ministarstvo socijalne skrbi koje godinama surađuje s sirotištem sv. Ante koje vodi udruga Kolajna ljubavi u gradu Songei.

Kako i kaže geslo projekta "Pruži mi školu - pokloni mi svijet“ malim odricanjima dobrih ljudi omogućuje se sretnija budućnost afričkoj siročadi i siromašnoj djeci. Projekt "Kumstvo" povezuje kumove iz Hrvatske s djecom omogućivši priliku prosječnom Hrvatu da u Africi školuje dijete u potrebi. Dajući im priliku da sjednu u školske klupe, kumovi im osim znanja i obrazovanja, većinom pružaju i zagarantirani obrok te nadu u svjetliju budućnost. Uplatom simbolične školarine, afričkoj djeci se poklanja cijeli svijet jer školovanjem imaju mogućnost naučiti zanat, zaposliti se i ostvariti snove. Pohađanjem škole postanu doktori, učiteljice, inženjerke ili knjigovođe, a njihov osobni uspjeh postaje uspjeh njihove zajednice i zemlje.  

Kako u siječnju kreće nova školska godina, volonteri pokušavaju pomoći stotinama djece kroz pronalazak dobročinitelja/kumova koji bi im željeli uplatiti školarinu. Iako su državne škole u Tanzaniji besplatne, popratni troškovi su za mnoge nedostižni jer svaki učenik mora imati barem dvije uniforme, minimalno dva para cipela, opremu za sport, torbu, knjige, sav pribor za školu, donositi hranu (brašno, riža, ulje, sol...), plaćati kuharicu, čuvara...

Projekt "Kumstvo" udruga Kolajna ljubavi provodi već 8 godina, a važnost direktnog stipendiranja djece prepoznao je i podržao UNESCO i Ministarstvo kulture RH. Zajedničkim snagama kroz dva projekta školovalo se 100 djevojčica kako bi se u Africi povećala rodna ravnopravnost i reduciralo siromaštvo.

​Plemeniti pojedinci doniraju sredstva potrebna za školovanje djeteta, a ukupan godišnji trošak stipendije iznosi manje od tisuću kuna (130 eura). Vjerujemo da na mjesečnoj razini nije puno odvojiti 80-ak kuna kako bi nekom djetetu pružili obrazovanje. Svaki semestar, dvaput godišnje, kumovi dobivaju izvještaj s uvidom u napredak kumčeta s najnovijim slikama, kao i svjedodžbom i računima za školu. Djeci tako postaju puno više od sponzora, zovu ih prijateljima i kumovima koji su im pružili priliku da obrazovanjem transformiraju svoj život. To dokazuju mnogobrojna pisma zahvale, narukvice i afrički nakit koju djeca unatoč siromaštvu ponosno odvoje kako bi ih poslali svojim kumovima.

Nelson Mandela je rekao kako je obrazovanje najmoćnije oružje za promijeniti svijet, a mi ga imamo priliku transformirati poklonivši svijet jednom mališanu - najobičnijom ŠKOLARINOM! Prijave za kumstvo moguće su na linku.

Udruga Kolajna ljubavi pomaže najugroženijim kategorijama stanovništva kako u Hrvatskoj, tako i u Tanzaniji i Keniji. Uz projekt Kumstva, vodi sirotište i vrtić koji je izgrađen najsiromašnijoj regiji u Songei. Njeni volonteri uveseljavaju mnogobrojnu djecu domovima za nezbrinutu djecu i pomažu brojnim socijalno-ugroženim obiteljima. O svojim avanturama redovito pričaju u ciklusu humanitarnih putopisnih predavanja Putuj i čini dobro.

Afrika

siromaštvo

Tanzanija

Kolajna ljubavi

Pruži mi školu - pokloni mi svijet