One su jače od ožiljaka nakon borbe s rakom dojke

'Vratila sam samopouzdanje. Mogu se odijevati (i skidati) normalno, bez osjećaja kako mi nešto nedostaje'


Valerija Bebek
12.10.2017.11:00
'Vratila sam samopouzdanje. Mogu se odijevati (i skidati) normalno, bez osjećaja kako mi nešto nedostaje'
Facebook / Youtube

sažeto

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke 


Valerija Bebek
12.10.2017.11:00

Žene koje su proživjele i preživjele dijagnozu raka dojke nakon završenog liječenja s ožiljcima se nose na različite načine. Rekonstrukcije i estetski zahvati ponuđeni su kao zaključak liječenja, no ono o čemu se manje u javnosti govori je da dojke nakon mazektomije, uz ožiljke, nemaju areole ni bradavice. Svaka se žena sa svojim ožiljcima nosi na drugačiji način, mlada Allyson pretvorila ih je u ukras tako da ih je prekrila tetovažama, a nešto starija Michelle na kraju je zbog svojg iskustva pokrenula posao i sada pomaže ženama sa sličnim problemima.

Allyson Lynch (30) imala je samo 26 godina kada joj je liječnik pronašao kvržicu na dojci. Ubrzo se pokazalo kako je riječ o karcinomu. Mlada fizerka i model prošla je ciklus od 16 kemoterapija i duplu mazektomiju, nakon čega joj j učinjena rekonstrukcija dojki 2015.

Kaže kako je unatoč napadajima malodušnosti, visokim temperaturama, nepodnošljivoj boli i gubitku kose uspjela pronaći unutarnju snagu za koju nije ni znala da postoji. Nakon rekonstrukcije grudi dobila je mogućnost da joj se na koži istetoviraju umjetne bradavice, no Allyson se odlučila za nešto mnogo ljepše. Inspirirana vlastitom borbom i kao velika pobornica estetike tattooa odlučila je istetovirati mnogo veći motiv od areole i bradavice na svakoj dojci. Preko ožiljaka na grudima sada je dobila nešto što zove 'trajnim donjim rubljem' - divan cvjetni ukras koji se proteže preko cijelih prsa.

"Svaki put kad se pogledam u ogledalo osjećam se još ljepše. Pomoglo mi je da prebolim gubitak grudi, to je moj način da uzmem nazad ono što mi je rak oduzeo", kazala je Allyson. Iako je izrada tetovaže bila bolna, mlada žena kaže kako je to pozitivna stvar koju je učinila za sebe. Nada se da će njena priča biti inspiracija ženama koje su prošle istu kalvariju kao i ona.

'Nema bradavice kao što je moja? Napravit ću si je sama'

Michelle Kolath-Arbel dobila je istu dijagnozu 2010. Njoj su liječnici odstranili jednu dojku, nakon čega je također prošla kemoterapiju. Sada je u remisiji, a obavljena joj je i rekonstrukcija odstranjene dojke.

Screenshot Youtube

Screenshot Youtube

"Sjećam se da sam jednom dok sam vozila auto toliko glasno vikala da sam mogla čuti svoj glas kako se odbija o staklo i vraća mi se u jeki. Urlala sam i udarala volan zbog emocionalne napetosti koju sam prenosila na svoju obitelj, svog supruga i svoje prijatelje", prisjeća se Michelle. Nakon što je operacija završena raspitivala se o mogućim privremenim rješenjima za bradavicu, odnosno za još jednu operaciju kojom bi kirurzi rekonstruirali bradavicu.

"Tražila sam proteze, no niti jedno rješenje koje su nudili na internetu nije odgovaralo mojim potrebama niti je nalikovalo i imalo osjet kao stvarna areola i bradavica", objašnjava žena.

Odlučila je da će si sama napraviti jednu. Naučila je koristiti silikon za izradu prostetike i uspjela je napraviti visokokvalitetnu bradavicu. "I od tada je koristim", kazala je Michelle. "Povratila sam samopouzdanje. Mogla sam se odijevati (i skidati) normalno, bez da sam se brinula kako mi nešto nedostaje. Opet sam mogla nositi kupaće kostime i biti intimna sa suprugom", iskrena je žena. Odlučila je svoj izum podijeliti sa svim ženama na svijetu.

"Pokrenula sam tvrtku Pink Perfect i sada prodajem umjetne bradavice, ili unaprijed proizvedene ili napravljene po mjeri, ženama koje su pobijedile rak dojke širom svijeta", zaključila je Michelle Kolath-Arbel.

rak dojke

mazektomija

Podijeli članak