Nevina svjedočanstva Hrvata

Prisjetili su se svojih najromantičnijih trenutaka, a kad pročitate njihove priče i sami ćete se uvjeriti da ljubav još nije mrtva


Robin Mikulić
10.04.2019.14:00
Prisjetili su se svojih najromantičnijih trenutaka, a kad pročitate njihove priče i sami ćete se uvjeriti da ljubav još nije mrtva
iStock

sažeto

Znamo da je Valentinovo debelo iza nas, ali za priče poput ovih koje slijede ionako ne postoji samo jedan datum


Robin Mikulić
10.04.2019.14:00

Svijet u kojem živimo kao da se odavna prestao okretati oko one lijepe romantične ljubavi kakvoj smo svjedočili u klasičnim crno-bijelim filmovima. Takve su priče svoje mjesto ustupile nabrijanim pričama o seksu.

No, to ne znači da se patinu romantike ne može iskopati ako se zagrebe samo malo dulje. Priče koje slijede upravo su takve, romantična i nevina svjedočanstva Hrvatica i Hrvata koji su se prisjetili svojih najljepših ljubavnih trenutaka.

Ivana

Dečka s kojim sam tri mjeseca sam upoznala preko igrice na fejsbuku. Postoji aplikacija na kojoj kupuješ i prodaješ ljude, daješ im nadimke i poklone, pišeš porukice i lijepiš sličice po zidiću.

Ja sasvim slučajno kupila, slika mi se uopće nije dopala, ali me nešto vuklo, i nastavila sam jer se neka ribica opasno otimala o njega pa mi je puno para zarađivao.

I tako smo se počeli dopisivati. Blagi flertić, ništa osobno, jedino je saznao da obožavam slatkiše i jagode.

iStock

Kad ono, jednog dana mi na posao stiže bombonijerica sa čokoladicama u obliku jagoda upakirana u ručno napravljenu kutiju u obliku mog omiljenog poklona na toj aplikaciji (za što je trebalo mnogo truda i talenta) i uz to cd s matematičkim zadatkom da otkrijem njegov broj telefona. Neke teške matrice i determinante, direktor mi je riješio zadatak. 

Reci ću samo da se ispostavilo da je nenormalno dobar frajer, originalan, presladak i zanimljiv, pomalo bad boy koji obično curama ne priređje takva iznenađenja, ali evo mene iznenađuje non-stop.

Sad mi stalno govori, kako sam te takvu našao? A u stvari našla sam ja njega.

Anja

Udario me leđima u leđa dok je pijan plesao u disku.

Nikad nisam vidjela preveliki potencijal u tako nastalim ljubavima, ali evo nas skupa desetljeće nakon.

Tihomir

Izašao sam van nakon godinu dana iz kuće.

Frend je trebao biti s njom, ali ju je malo zapostavio tu večer.

Ona i ja smo se družili all night. Jeo sam ju očima i zaljubio se na prvi pogled, ali nije bilo ništa jer je bila njegova.

Profimedia

Bar sam ja tako mislio… Ostalo je odradila kemija. 

Jednostavno sam stalno mislio na nju, odradio sve moguće pozive i brojeve i adrese da nekako dođem u komunikaciju s njom.

Frend se nešto nećkao kao da ona nije za njega, kasnije se uspostavilo da ona njega nikad nije ni željela, a ja sam se samo prepustio osjećaju. 

I, spojili se… Volim ju k'o pas...

Fala, frende, kaj si bio glupan tu večer!

Ana

Nakon prekida s voljenim zbog nemogućnosti nastavka veze, duga priča, tisuće kilometara između nas nas, vraćam se ja u svoj mali grad s činjenicom da se nikad više nećemo sresti.

Petnaestak dana poslije on mi šalje paket po rođaku i kaže neka sačekam vlak.

Kad sam ga ugledala kako silazi s tog vlaka, mislila sam da sanjam.

Ostavio je sve svoje planove za budućnost i došao po mene i naše.

Karla 

Bilo je ljeto. Vruće za popi*diti. Ja sam na sebi imala vruće hlačice i neku sirotu majčicu. Prelazila sam cestu i vukla se k'o krepana mačka. U tom trenutku nailazi on u autu i skoro me pregazi. Ja ga pošaljem u piz*u materinu.

Imao je otvoren prozor i to je čuo. 

E da, zaboravih reći da sam bila sa prijateljicom. To je jako važan detalj.

Nas dvije smo išle na kavu i on je vidio u koji kafić smo otišle i došao je za nama.

Došao je do nas, kulturno se predstavio i sjeo za naš stol. Ja sam šutjela cijelo vrijeme, a on i moja frendica su vodili neke teške debate o tome koje ljude oboje poznaju.

Nakon toga je par puta došao u taj kafić jer je znao da mi tu idemo na kavu.

Reuters

Naravno... sjeo bi za naš stol i opet pričao sa mojom frendicom.

Ja sam stalno šutila (baš čudno za mene). 

I tako jedan vikend se dogovorio s mojom frendicom da se nađemo u disku kao društvo. 

I našli smo se.

Počastio me pivom. Nakon toga smo izašli van i malo se družili u mraku.

Ništa posebno. Ja opet većinom šutjela.

Pozvao me na kavu slijedeći dan. Međutim, nije me odveo na kavu nego kod sebe doma i pokušao nešto. 

Treći dan sam opet otišla na 'kavu' i tako je započela naša ljubav. Nakon toga smo se upoznali jer sam tek onda zapamtila kako se zove.

Sanja

Moji baka i deda su 55 godina u braku, ali oni mi padaju na pamet kad me pitate za romantiku. 

Deda već ima debelo preko 80 i bolestan je, ali prije koji mjesec baka je na ulici ispred kuće pričala s nekim susjedom i deda odmah van da iskontrolira situaciju.

Kad je susjed otišao, kaže baki: Ma jel' ti to meni hofiraš s Janikom!?

Marija

Upoznala sam ga kad se vratio iz vojske, jer smo imali istu ekipu, a do tad se nismo poznavali jer je on bio u vojsci.

Kad sam ga upoznala hodao je s tadašnjom curom, a ja sam se vukla s njegovim prijateljem.
Skužili smo se na prvu, izlazili smo po kavama, zezali se, pili, družili se konstantno...

On je prekinuo s tom svojom malom i počeo petljati s jednom mojom poznanicom, a ja sam se stalno kačila s tim svojim jer je bio totalni kreten, a ja glupa i naivna.

Profimedia

Onda je on prekinuo i s tom ženskom i onda smo počeli brijati. Onda sam se ja opet pomirila s tim svojim pa je on poludio. I tu su se njih dvoje pokačili i danas ne pričaju.

Ja sam postala grozna i zavlačila sam i jednog i drugog. 

Ovog prvog jer je bio kreten i jer sam mu se htjela osvetiti jer me varao, a ovog mog sadašnjeg jer se svađao stalno sa mnom.

Šest mjeseci smo se kačili, pljuvali, radili sva moguća s*anja kako bi povrijedili ovo drugo... Bili smo najgori neprijatelji, ali bismo svake subote navečer završili zajedno. Onda sutradan opet sve po starom. I tako pola godine. S ovim drugim sam prekinula svaki kontakt.

Nakon pola godine kaosa smo prohodali, i kad smo prohodali ljudi bi se doslovno krstili kad bi nas vidjeli zajedno na putu kako se držimo za ručice.

Prošle su tri i pol godine, a mi i dalje savršeno sretni i držimo se za ručice. 

Izgleda da smo si sve ružno što smo imali reći jedno drugome rekli prije veze.

Tina

Ne znam koliko je romantično, ali ovako je to bilo... Svog sam dragog upoznala na jednom tulumu. Iako sam iz malog grada, nikada ga još do tada nisam vidjela, što je ravno čudu jer smo imali puno zajedničkih prijatelja. 

I sjedim ja na kauču sa svojim tadašnjim dečkom i ulazi u sobu ON. 

Prva pomisao: come to mamma!

I sjedne on baš do mene. 

S moje desne strane dečko, s lijeve on. I ja ni pet ni šest stavim ruku na koljeno i jednom i drugom i izvalim : I dečki, 'oćemo u troje?  

To ga je toliko izbezumilo da je samo otišao, ali ostavila sam dojam. 

I, evo nas sad, pet godina skupa. (I ne, nije bilo trojca.)

Marko 

Već je prošlo skoro godinu dana kako smo ja i cura već bili skupa i bližila se Nova godina, mi nismo znali gdje da ju provedemo.

Budući da ja živim sa starcima, nisam nikako htio da budemo u mojoj sobi, a htio sam da to bude nešto posebno. 

Zamolio sam frenda da mi iznajmi vikendicu na dva dana i on se složio. Ja sam dan prije Nove godine otišao gore da vidim kakvo je stanje te kućice, sve super lijepo uređeno. Prvo sam sve počistio, kupio 100 mirisnih svijeća onih malih, 100 ruža, spržio CD nekih romantičnih pjesama... 

Profimedia

Kad je došao taj dan, otišli mi navečer na trg i smrzli se. Prolazi ponoć, svi si čestitaju, plešu, ali kad već nismo mogli izdržat na hladnoći, velim ja njoj neka idemo doma.

Ali da si mora zavezat oči.

Kad sam otvorio vrata, imala je što za vidjeti! Da se pohvalim, ne, ipak sam si dao truda.

Soba puna svijeća, ruža, lijepe muzike. A ono najvažnije, bilo nam je toplo.

Iduće jutro sam joj skuhao toplog čaja, a idući dan proveli smo cijeli u krevetu.

Eva

Bila sam nadobudna brucošica, izliječena od nesretne ljubavi, uvjerena da su svi isti, nedodirljiva i istrenirana da otpilim svakoga tko me pokuša zbariti. Tek sam došla u novi grad, željna slobode i provoda…. Ok, i znanja.

Otišla sam s cimericom na popodnevnu kavu i srele smo njezinog poznanika. Primijetila sam da je zgodan i da ima osmjeh koji tjera oblake, no da je ovisilo o mojoj poduzetnosti, na tome bi i ostalo. 

On je već sutradan nabavio moj broj i danima me samo nasmijavao porukama, bez ikakvog konkretnog upucavanja. Mislim da sam upravo na to pala. 

Onda su krenule kavice, pa šetnje i druženja, pa pusice, pa prava veza, ozbiljna veza…. Prekrasna veza puna poštovanja, iskrenosti, razumijevanja i naravno ljubavi.

Jednoga dana (nakon 3 i po god) trebala sam ići kod njega na roštilj. Nazvao me sav napet, došao po mene nekako nervozan, vozio do svoje kuće kao da tek uči voziti. 

Sjedili smo pored roštilja i pravili društvo njegovom tati dok peče meso. Nije baš puno pričao, ali je palio cigaretu za cigaretom. Već sam se počela nelagodno osjećati. Tata je završio i otišao u kuću.

On je ugasio napola izgorenu cigaretu, pogledao me i rekao – "Jutros sam odlučio da ću te danas zaprositi, nemam ni prsten, ali hoćeš li biti moja žena?" Kad sam pristala sjetio se da je zaboravio kleknuti, zatim je kleknuo i zagrlio me, a ja sam plakala kao luda.

Danas sam njegova žena i zbog toga sam sretna.

Tihana

Oboje smo pili kavu u bircu kad je iznenada zalila kiša iz vedra neba i nije stala idućih sat vremena. 

Oboje bez kišobrana. 

Prazan birc. Samo nas dvoje. 

Kad je kiša stala, nismo ni primijetili.

Ecija

Barba Ivo i teta Goranka. Barba Ivo ima 87 godina, a teta Goranka 80. Zajedno su od njene 16. godine ili kako to ona voli reći "od kad je njen Ive na mlinu pored Bare u travu slega."

Znam ih čitav svoj život. 

Nikad nije nosila vrećice, ni izašla bez šešira, nikad u šetnji bez ruke u ruci.

Šprdaju se i smiju po čitave dane, jedan vara drugog na karte, drugi zna u kojem rukavu drži kartu.

Još uvijek joj govori da je njegova mater kuhala bolju juhu, još mu prijeti da će se zapustiti.

Još se cmaču na balkonu, pjeva joj za svaki rođendan, svađaju se da ulica ori. 

I jednostavno osjećam, oni se još vole.

Veronika

Najromantičniji trenutak doživjela sam u školskom wc-u. Doslovno. 

On je bio frajer iz trećeg razreda koji je u 7.40 pušio u wc-u, a ja klinka iz prvog razreda koja je tražila ogledalo da si stavi maskaru na oči. 

Vrlo brzo smo shvatili da smo dva različita svijeta, ali (točno ljudi kažu) suprotnosti se privlače.

Prošlo je par godina i oboje smo završili srednju. 

Još smo uvijek zajedno i gulimo godine na fakultetu. 

romantika

prava ljubav

prva ljubav

najromantičniji trenuci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter