Dramatičan svemirski izlet

Prvi hod po svemiru danas se čini još luđim nego prije pola stoljeća ▶️


Valerija Bebek
20.03.2017.10:30
Prvi hod po svemiru danas se čini još luđim nego prije pola stoljeća ▶️
Reuters

sažeto

Prije 52 godine prvi put je jedan čovjek hodao po svemiru - ruski astronaut Leonov lebdio je više od 10 minuta dok ga je za letjelicu vezalo samo jedno uže


Valerija Bebek
20.03.2017.10:30

Prije 52 godine astronaut Aleksej Leonov (82) bio je jedan od dvoje ljudi koji su se uspjeli otisnuti sa zemlje. Istovremeno su pisali povijest i prevarili smrt.

Leonov i njegov zapovjednik Pavel Beljajev odletjeli su u svemir s letjelicom Voskhod 2 (Izlazak sunca). Prije toga je nekoliko letjelica, i američkih i ruskih, kružilo oko Zemlje, tako da se od posade Voskhod 2 očekivala da podigne letvicu - izlazak iz letjelica, hod u svemiru odnosno EVA (aktivnost izvan letjelice).

Zbog ove odvažne misije u čast Leonovu izdane su mnoge knjige, poštanske marke, raznovrsne memorabilije, a priprema se i dugometražni film, piše Motherboard.

Izlazak u svemir

Otprilike 90 minuta nakon polijetanja, Leonov je istupio u zračnu kapsulu na napuhavanje. Oko torza je imao zavezan lanac duljine 5,35 metara, to mu je bilo jedino osiguranje. Otvorio je poklopac letjelice i zakoračio u nepoznato. Jedino što je stajalo između njega i svemira je odijelo koje je nosio.

Po prvi put je bilo koji čovjek napustio sigurnu letjelicu i lebdio u orbiti. Kamera na modulu Volga koju je Leonov postavio dok je izlazio iz letjelice, snimila je taj nevjerojatan trenutak. Druga kamera, koja se nalazila na astronautovom odijelu, nije baš obavila svoj zadatak. Naime, svemirsko odijelo se napuhnulo zbog promjene u atmosferi. Zbog toga nije uspio dosegnuti okidač koji mu je bio na bedru.

Leonova navodno nije previše brinuo oko napuhanog odijela, umjesto toga ushitio ga je nesmetani pogled na Zemlju. "Kao galeb s raširenim krilima uzvišen iznad Zemlje", opisao je osjećaj u knjizi Dvije strane Mjeseca, koju je napisao s američkim astronautom Davidom Scottom, sedmim čovjekom koji je hodao po površini Mjeseca.

Čuo sam kako me Pasha zove: Vrijeme je da se vratiš. Shvatio sam da sam lebdio svemirom preko 10 minuta. U tom trenu vratio sam se u djetinjstvo, kao kada me majka s prozora zvala da se vratim kući, dok sam se ja igrao vani s prijateljima. S blagom nevoljkosti shvatio sam da je vrijeme za povratak u letjelicu.

Nije se mogao vratiti kroz maleni otvor

No ulazak u Voskhod 2 iz Svemira nije bio tako lagan. Leonovo napuhano odijelo se stvrdnulo tijekom 12 - minutne šetnje svemirom. Bilo je preveliko i prekruto da stane u zračnu kapsulu. Kada su u Sovjetskoj misiji shvatili da je njihova astronautska zvijezda zapela u svemiru, prekinuli su prijenos uživo, a umjesto slike iz svemira u program su pustili Mozartov Rekvijem.

U međuvremenu je Leonov odučio ispustiti zrak iz odijela, pritisnuo je ventil za kisik. Na sreću, uspio se utisnuti u modul Volgu prije nego je ostao bez svog kisika za disanje. I prije nego ga je pokosio val vrućine i slabost od dekompresije.

No tek je tada postalo interesantno ua posadu. Voskhoda 2. Nakon što su se odvojili s kapsulom od letjelice i pripremali se za ulazak u Zemljinu atmosferu, Leonov je primijetio kako sustav za automatsko navođenje, radi pogrešno.

Sletjeli na Zemlju usred šume

Imali su samo nekoliko minuta prije ulaska u Zemljinu atmosferu, Leonov i Beljajev su se morali snaći s ručnom navigacijom, kako bi se sigurno prizemljili unutar granica Sovjetskog saveza.

Uspjeli su, recimo. Nakon iznimno teškog spuštanja Voskhod je sletio unutar granica Saveza. No završili su duboko u sibirskoj šumi, blizu grada Solikamsk, otprilike 400 kilometara od planiranog sletišta.

Srećom nisu morali trpjeti niske temperature jako dugo. Proveli su jednu noć skrivajući se u kapsuli, no već idućeg dana pronašao ih je tim spasioca. Posada je iduću noć provela u improviziranom zaklonu. Cijelo to vrijeme išli su na skijama kroz šumu, sve dok nisu došli na sigurno.

Aleksej Leonov

SSSR

Voskhod 2

šetnja u svemiru

Podijeli članak