Ljubiti ili ne?

Pusa u usta roditelja i djeteta, tema oko koje se svađaju stručnjaci i javnost već godinama


Valerija Bebek
05.10.2017.18:05
Pusa u usta roditelja i djeteta, tema oko koje se svađaju stručnjaci i javnost već godinama
Instagram

sažeto

Naša glumica Ana Gruica pridružila se klubu roditelja koji svoje klince obožavaju ljubiti u usta


Valerija Bebek
05.10.2017.18:05

Ljubite li svoju djecu u usta? Izraz roditeljske ljubavi koji već godinama radi podjelu u svijetu i kod nas. Raspravu s vreemna na vrijeme potakne fotografija koju netko od poznatih objavi na društvenim mrežama. U klub onih kojima je takav izraz nježnosti prihvatljiv i normalan upisale su se svjetske megazvijezde - Beckhamovi, Jessica Simpson, Jenifer Lopez ili Jessica Alba.

Tom se klubu pridružila i naša glumica Ana Gruica. Obijavila je fotografiju sebe i sina Marata Ivana uz vrlo jednostavan natpis "Ruka od milijardu dolara". Opisala je tako zajednički selfie puse sebe i sina, dok ju on svojim rukicama drži za lice. Je li takav izraz roditeljske ljubavi primjeren ili ne, vječno je pitanje.

"Koliko ja znam nema nikakvih dokaza koji bi upućivali na to da je loše kad majka ili roditelji općenito ljube djecu u usta. Tko hoće koga gdje ljubiti, ako jednom i drugom to paše ne možemo reći da ne smiju to raditi. Ne smiju ih tući, maltretirati. Ne znam da će netko imati loše posljedice od poljupca", rekla je za 100posto prof. dr. psihologije Dubravka Miljković.

Velike medijske rasprave započela je dr. Charlotte Reznick kada je izjavila da ljubljenje djeteta u usta može biti zbunjujuće za njega. "Ljubljenje djece u usta može biti stimulirajući i zbunjujući čin, jer dijete to može povezati s romantičnim odnosima između svojih roditelja", izjavila je. Ta autorica priručnika "Moć mašte vašeg djeteta" (The Power of Your Child's Imagination: How to Transform Stress and Anxiety into Joy and Success) postavila je pitanje kojim je pokušala objasniti kako može doći do zbunjenosti u djetetovoj glavi. - Ako mama ljubi tatu u usta i obratno, što to znači za mene kao malu djevojčicu ili dječaka?

Instagram

Instagram

S tom tvrdnjom nisu se složili mnogi svjetski stručnjaci. Usporedili su ljubljenje malog djeteta s činom dojenja, a nazivanje toga zbunjujućim činom okarakterizirali su kao besmislicu.

"Djeca će biti zbunjena isključivo ako takav obrazac ponašanja ne postoji u njihovoj kulturi. U Americi je, primjerice, ljubljenje djece u usta sasvim uobičajena pojava, dok je naše podneblje nešto konzervativnije", izjavila je psihologinja Kristina Bačkonja za Jutarnji.

Koliko god psiholozi branili pravo roditelja da na sve moguće načine iskazuju ljubav svojoj djeci, bilo to poljupcima u guzu ili u usta, negodovanja po različitim forumima i u komentarima ispod slika i članaka ima na pretek.

Instagram

Američka dječja psihologinja dr. Reznick koja je izrazila neodobravanje ljubljenje u usta, predaje na Sveučilištu Kalifornija, davnih je dana reagirala na sliku Harryja Connicka Jr. koji je na njoj ljubio svoju (tada) osmogodišnju kćer u usta, bilo je to 2010. "Kada jednom počnete ljubiti svoju djecu u usta, kada je vrijeme da prestanete s njim? To je vrlo zbunjujuće", kazala je dr. Reznick.

Te tvrdnje pobila je njezina kolegica iz Australije dr. Fiona Martin. "Normalno je vlastitom djetetu iskazivati nježnost i nema ničega seksualnoga u poljupcu u usta. Time djetetu šaljete poruku da ga volite. Ne postoje nikakve psihološke posljedice ako roditelj poljubi svoje dijete u usta”, tvrdi dr. Martin. S njom se slaže i naša sveučilišna profesorica Miljković. "Sve ono što je neobično skloni smo osuditi, ne vidim da bi takvo ljubljenje bilo štetno. Zapravo, nekad su majke hranile djecu tako da bi sažvakale hranu pa ju izravno ubacivale u dječja usta. Ne vjerujem da im je to bi bilo zbunjujuće iskustvo", rekla je prof. dr. Miljković.

Instagram

U obranu roditelja koji ne vide ništa loše u tome stala je i poznata Hollywoodska glumica, majka dviju djevojčica. "Ne razumijem zašto je čudno da neki roditelji ljube svoju djecu u usta, a društveno je prihvatljivo dopuštati kućnim ljubimcima da ližu svoje vlasnike po licu", kazala je svojedobno glumica Jessica Alba za časopis Redbook.

Sa zdravstvenog aspekta svoje mišljenje izrazila je i Američka akademija za parodontologiju oni su savjetovali mamama i tatama da ipak izbjegavaju ljubljenje svojih beba u usta. Jer u ustima novorođenčadi nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. I odrasli ljubljenjem u usta mogu prenijeti klice, ali djeca su mnogo osjetljivija jer nemaju razvijen imunološki sustav. Čak i ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su svi članovi obitelji jer se prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, kašljanjem, kihanjem i slično. Osim toga opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može preneti i do 500 različitih vrsta klica.

obitelj

roditeljstvo

poljubac

roditelj

Podijeli članak