30. godišnjica jedne od najstravičnijih nesreća

Putnici PAN Amovog Boeinga 747 išli su u SAD za blagdane, pola sata nakon uzlijetanja zrakoplov se raspao u zraku, ali to nije bio kraj tragedije


100posto
21.12.2018.12:00
Putnici PAN Amovog Boeinga 747 išli su u SAD za blagdane, pola sata nakon uzlijetanja zrakoplov se raspao u zraku, ali to nije bio kraj tragedije
Profimedia

sažeto

U strahovitom terorističkom napadu poginulo je 270 ljudi, a organizator napada je zbog bolesti nakon deset godina pušten iz zatvora i u Libiji dočekan kao heroj


100posto
21.12.2018.12:00

Na današnji dan, 21. prosinca, prije 30 godina zbila se strašna zrakoplovna nesreća iznad malenoga škotskog mjesta Lockerbie. U PAN Amovu Boeingu 747-121A, na letu broj 103, tog kobnog dana bilo je 243 putnika i 16 članova posade. Većina putnika bili su Amerikanci koji su iz Europe putovali kući za blagdane. 

Boeing, koji je iz Londona letio za New York, redovito je uzletio oko 18.30 sati, a nakon samo pola sata raspao se u zraku. Svi koji su bili u njemu su poginuli. 

Njegovi ostaci rasuli su se po gradiću gdje je poginulo još 11 ljudi. Naime, nekoliko kuća na koje su se obrušili ostaci aviona, doslovce je nestalo u dimu.

Ostaci letjelice bili su razasuti na oko dvije tisuće četvornih kilometara, a pilotska kabina se pri eksploziji odvojila od ostatka aviona te je pronađena čak četiri kilometra dalje od Lockerbiea.

S obzirom da je bila riječ o jednome od najstarijih tipova Boeinga 747, proizvedenoga 1970. godine, istražitelji su najprije mislili kako je zakazao neki od bitnih sustava upravljanja. Međutim, pronađeni ostaci zrakoplova, nisu otkrivali nikakav kvar ili nedostatak.

Teororist nije bio na letu, ali je ostavio prtljagu

Iako su odmah nakon nesreće neke terorističke i ekstremističke organizacije u svijetu preuzele odgovornost za pad aviona, policijska istraga je pokazala da suona neutemeljena i da nemaju veze s nesrećom. Istražitelji su nakon nekoliko dana konačno uspjeli naići na dragocjeni trag - jedan je komadić olupine bio oštećen eksplozivnom napravom. 

Tjedan dana nakon nesreće istražitelji su sa sigurnošću znali da je PAN Amov let 103 srušen podmetnutim eksplozivom, koji je bio skriven u prednjem prtljažnom prostoru, te se nesreća od tog časa počela tretirati kao teroristički napad.

Niti jedan od putnika niti članova posade, nije se mogao dovesti  u vezu s postavljanjem eksplozivne naprave.

iStock

Otkriveno je da je prtljaga koja je skrivala bombu, prebačena u Boeing s drugoga leta koji je u London stigao iz Frankfurta. Pedesetak putnika s frankfurtskog leta, u Londonu se zajedno sa svojom prtljagom ukrcalo u smrtonosni Boeing.

Međutim, jedan putnik, čija je prtljaga bila ukrcana, nije ušao u zrakoplov. Njegov putni kovčeg marke Samsonite 4000 skrivao je bombu.

Tip kovčega ukazivao je da potječe sa Srednjeg istoka jer je samo za to područje proizvedeno nekoliko tisuća takvih primjeraka.

Obiteljima žrtava je nakon 12 godina isplaćena odšteta

Godinu dana nakon nesreće istraga je povezala mnoge detalje, a svi su nedvojbeno ukazivali da je bombu u Boeing 747 podmetnuo terorist iz Libije. Detonator na ubojitoj napravi proizvela je jedna švicarska firma i to na zahtjev libijske vlade.

Abdel Baser al Megrahi, visoki libijski obavještajac, zbog svega je uhićen 1999. godine i osuđen na doživotni zatvor zbog planiranja i organizacije terorističkog napada na PAN Amov zrakoplov. Dvije godine nakon presude Libija je službeno priznala upletenost u bombaški napad i isplatila oko dvije i pol milijarde dolara odštete obiteljima žrtava.

Zbog neizlječive bolesti Megrahi je 2009. godine pušten na slobodu, a u Libiji je dočekan kao heroj. 

teroristički napad

100posto vremeplov

pad aviona

Boeing 747

Lockerbie

newsletter

Prijavite se na Newsletter