Dragi dnevniče

Rekao mi je da imam lijepe male grudi. Želi od mene potpunu vjernost i puno sjedinjenje, nije mu važno je li mi prvi, ali ja ne mogu


Robin Mikulić
13.12.2018.12:00
Rekao mi je da imam lijepe male grudi. Želi od mene potpunu vjernost i puno sjedinjenje, nije mu važno je li mi prvi, ali ja ne mogu
istock

sažeto

Naletjeli smo na dnevničke zapise srednjoškolke koja je svoje misli zapisivala davne '62


Robin Mikulić
13.12.2018.12:00

Dnevnička forma oduvijek je prilično omiljena među pukom kad je riječ o prvim pokušajima nekog ozbiljnijeg književnog izražavanja. Osim toga, kako je vrijeme pokazalo, taj se tip ispovjedne proze u današnje vrijeme prodaje bolje od i od benzina.

Upravo je stoga vrijednost teksta iz ’68., objavljenog na Yugopapiru, mnogo veća. Riječ je o dnevniku jedne zagrebačke tinejdžerice koji je vodila tijekom posljednjih dana svog srednjoškolskog obrazovanja.

Prepun je ljubavnih previranja, egzistencijalnih kriza i drame kakve se u svojim sapuničarskim scenarijima ne bi posramila niti Jelena Veljača. Uostalom, provjerite sami.

Nedjelja, 5. svibnja

Perica se zove onaj moj tajanstveni mladić. Plesala sam s njim prvi ples, a onda cijelu večer s jednim koji postavlja masu pitanja. Zapazio je moj križ na lancu pa je bio neumoran. Odjednom se pojavio onaj fakin iz Hrvojeve. Ja mu dva puta nisam došla na spoj. Mislio je valjda da je ovaj moj momak pa je bolje da ode. Još nikada nisam imala komplikacija s tipom kad nisam došla na čvenk.

Dakle, Perica je fenomenalan.

Koji je danas?

Zašto sam uopće mislila da je on tajanstven? Jedva čekam sutra. On je Clyde, a ja Bonnie Parker. Mi smo pljačkaši banaka. One pripadaju običnim ljudima, Mi smo obični ljudi i one pripadaju nama.

Profimedia

Perica mi je objašnjavao kakvi su to valovi što spajaju ljude, odnosno, misli. To je telepatija. Onda sam ga pitala za atomsku fiziku, on to studira na fakultetu. I onda mi je rekao na čemu se osniva kozmografija. Konačno jedan mladić s kojim mogu razgovarati i kojem nije stalo da planinari i nateže.

Srijeda, 8. svinja

Pušili smo i šutjeli. U sebi sam mislila kako bi me mogao poljubiti, ali on to nije ni pokušavao. Htjela sam to, jer mi se on sviđa. Govorio je o sebi da je nesiguran prema meni i da se počinje bojati. Mora da djelujem gordo. Ali, ja ga nikad nisam odbila. JA želim – to je i grben – tjelesnu ljubav, ali ne i krevet. On želi osjećati moje tijelo, a ja se ne bunim i zašto sad tako teoretski postavlja stvari?

Četvrtak, 9. svibnja

Baš sam danas mogla imati sudar, ionako ništa ne radim. Bar bih se prošetala. Ako se fakin bude ponašao kao prošli put, dat ću mu nogu.

Subota, 11. svibnja

Ne znam što da mislim o tome mladiću. Rekao je da bez mene ne može. Ostat ću uz fakina dok ne svršim maturu. Ne, zaista ne znam kakav je njegov karakter. Bio je nježan i rekao je da imam 'tako male zgodne grudi'. A onda, kad smo prolazili kroz ulicu u sjeni, iznenada se sjetio i grčevito me poljubio. Možda momak nije dugo bio u društvu s djevojkom, kako da to znam?

Ponedjeljak, 13. svibnja

Rulja se sprema na tulum u srijedu poslije škole, ako ispravimo topove. Moram štrebati. Umrijet ću. Samo me, nekako pomisao na fakina tješi. Pa neka kaže da sam indiferentna! Neka misli što hoće, ali on mi je potreban.

Srijeda, 15. svinja

Danas je naš dan. Škola je završena. Profe su bili za pet. uz pjesmu, viku i proteste dopeljali smo se do Daščare. Sada sam pod gasom.

Budem li sutra mogla ispustiti glas, bit će OK.noge su me izdale. Morala sam doći kući. Rulja se odvezla na Zvijezdu i tamo će dignuti školu u zrak. Ja sam sretna, vesela; jedva čekam sutra! Čitav svijet, svemir, Alfa Centrauri i sve, sve je noćaš budno i slavi. Popila sam mlijeko za neutralizaciju i sad ćorim.

Subota, 18. svibnja

U novom izdanju. Prošla sam s tri, 5 četvorki i 2 dvojke. Nema razloga da slavim ni da budem žalosna. Sad još dva tjedna do mature.

Moji školski dani su prošli. Sad bih se morala brinuti o sebi, ali mislim da ne bih mogla. Ako se zaposlim, što će biti s mojim očima zbog mikroskopiranja, prime li me na fakultet, kako će izdržati mama i tata?

istock

Četvrtak, 23. svibnja

Imala sam sudar u sedam i po sati. Molila Đuku da ide sa mnom. Nije htjela. Htjela sam je dovesti fakinu na čvenk. Ipak smo se zadržale u gradu pa sam malo zaksnila. Zapravo mi nije išlo hodam po cesti, tamo me čeka, htjela bih da ga nema.

Subota, 25. svibnja

Sada sam potpuno obuzeta mislima o njemu želi da jednom kad bude toplo donese gitaru i da odemo u prirodu. Rekao je da ju je prodao. Mućka, sigurno ne zna svirati.

Nedjelja, 2. lipnja

Sinoć je rekao da moramo raščistiti. Želi od mene potpunu vjernost i puno sjedinjenje. Ne, rekao je, nije važno jesam li ti prvi ili ne, ali hoću biti jedini. Mozak mi je stao. Buncala sam: 'Ne i ne!' Preica, zašto si takav?

Reko je zbogom i otišao na drugu stranu.

100posto vremeplov

dnevnik

matura

dragi dnevniče

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter