Horor svake mame

Rodila sam savršeno zdravu djevojčicu, a par sati nakon toga uslijedila je katastrofa. Da sam barem prije znala za infekciju koja ubija toliko djece!


100posto
17.05.2019.18:00
Rodila sam savršeno zdravu djevojčicu, a par sati nakon toga uslijedila je katastrofa. Da sam barem prije znala za infekciju koja ubija toliko djece!
iStock/Ilustracija

sažeto

Riječ je o jednoj od najčešćih infekcija koje životno ugrožavaju novorođenčad. Uzrokuje meningitis, upalu pluća i sepsu


100posto
17.05.2019.18:00

Novopečena mama Beth u životu nije čula za infekciju streptokokom grupe B – dok nije bilo prekasno.

Saznala je za nju tek nakon što je rodila svoju djevojčicu i otkrila koliko razorne posljedice ta infekcija može imati.

Bila je savršeno zdrava kad se rodila

Daisey May se rodila 30. listopada prošle godine u 38. tjednu trudnoće. Činilo se kao da je sve u redu, barem prvih nekoliko sati otkako je stigla na svijet.

iStock

No, mlada je mama već nakon par sati počela primjećivati da joj dijete proizvodi čudne zvukove.

„Bila je savršeno dobro, ležala je u posteljici pored mog kreveta. No, nakon 24 sati počela sam primjećivati da hropće prilikom disanja“, prisjeća se Beth.

Bili smo u totalnom šoku

Liječnici su odmah reagirali i proveli niz pregleda. Pokazalo se da mala ima infekciju streptokokom grupe B i meningitis. „Bila sam spremna na najgore. Bilo je to najgore vrijeme u mom životu, u našim životima.“

„Bili smo u totalnom šoku i nismo mogli vjerovati kako se naše savršeno dijete moglo toliko razboljeti unutar samo 24 sata. Naša je kćer bila na rubu života.“

Opasnost koja vreba

Spomenuti je streptokok inače jedna od najčešćih infekcija koje životno ugrožavaju novorođenčad. Uzrokuje meningitis, upalu pluća i sepsu.

Bakterija koja prouzrokuje infekciju prisutna je u otprilike jednoj na pet žena, ali obično trudnicama ne radi nikakve probleme.

Problem nastaje nakon što žena rodi i tu smrtonosnu bakteriju prenese na dijete, bez da je znala da je klicinoša.

Pa ipak, dobra je vijest da da će i novorođenče u većini slučajeva proći neokrznuto. No, jedno od 1.750 novorođene djece razvit će infekciju. Od njih će 19 umrijeti, dok će 14 preživjelih patiti od doživotnih posljedica.

Živo čudo

Bethina kćer provela je tjedne na aparatima dok se njeno tijelo borilo protiv infekcije. Njezin su oporavak nazvali čudom, a kući je puštena tri tjedna nakon poroda.

„Svaki dan s njom činio nam se kao čudo, a naposljetku su je doktori skinuli s aparata i svi su bili oduševljeni što je samostalno disala.“

Privatni album

No, malena je, kako su nalazi pokazali, pretrpjela trajna oštećenja mozga. „Još uvijek ne znamo kako će to točno djelovati na njen razvoj“, priča mama troje djece, „niti što će i koliko moći sama raditi. Osim toga, ima i epilepsiju zbog koje je na tri različita lijeka koji kontroliraju njezine napadaje.“

Beba se trenutačno oporavlja uz potrebnu roditeljsku i medicinsku skrb.

Kakve su smjernice u Hrvatskoj?

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, spec. ginekologije i opstetricije objasnila je da je streptokok (lat. streptococcus) gram pozitivna bakterija široko rasprostranjena u prirodi. "Značajne su infekcije urogenitalnog sustava, posebno one uzrokovane beta hemolitičkim streptokokom grupe B (BHSB).

"Međutim, osim manifestnih infekcija, dakle onih koje se prezentiraju kliničkim smetnjama i kao takve se ustanove i liječe, npr. upala mokraćnog mjehura, smatra se da je značajan udio trudnica koji su nosioci ove bakterije u genitalnoj regiji, a nemaju nikakvih tegoba", kaže i dodaje da BHSB ima gotovo svaka peta trudnica bez ikakvih smetnji.

Šanse da se infekcija razvije su jako male

Diferenciranje skupine trudnica koje su nosioci ove bakterije neobično je važno zbog tijeka poroda i djeteta. "Prolazom djeteta kroz porođajni kanal, dakle tijekom poroda, može doći do infekcije novorođenčeta. Ovo se događa relativno rijetko, vjerojatno stoga što se u takvih trudnica rutinski primjenjuju antibiotici u porodu - peripartalna zaštita. Ova rutinska intravenska primjena antibiotika u porodu nije garancija da do infekcije novorođenčeta neće doći, no ako do nje i dođe ona je značajno blažeg oblika od perinatalne infekcija koja bi se kod djeteta mogla razviti bez profilaktičke primjene antibiotika. U profilaktičke svrhe se uglavnom primjenjuje penicilinski antibiotici, dok se kod trudnica alergičnih na ovaj antibiotik daju druge vrste antibiotika: klindamycin, eritromycin", objašnjava.

iStock

Opasnost od sepse i pneumonije 24-48 sati od poroda Ginekologinja dodaje da se procjenjuje da će u terminske djece svega troje od 10 000 razviti infekciju BHSB-om no neke statistike navode i nepovoljniji omjer.Glavni je problem što perinatalne infekcije uzrokovane beta hemolitičkim streptokokom grupe B (one bez profilakse) mogu biti teškog oblika, uglavnom u formi invazivne bolesti, osobito sepse i pneumonije; tipično unutar 24-48 sati od porođaja.

Postoje jasne smjernice liječenja

Prema smjernicama Hrvatskog perinatološkog društva preporučuje se preterminski (između 35.-37.tjedna) učiniti svakoj trudnici obrisak rodnice aerobno. "Izuzetak su one trudnice koje su tijekom trudnoće u nalazima cervikalnih obrisaka i/ili urinokulture imale dokazanu infekciju ovom bakterijom. Naime, takve infekcije treba tijekom trudnoće liječiti, ali i tijekom poroda primijeniti peripartalnu zaštitu antibiotikom jer se smatra da u tih trudnica postoji i dalje, unatoč provedenom liječenju, kolonizacija porodnog kanala ovom bakterijom", kaže.  

"S druge strane, u trudnica u kojih se nađe BHS grupe B u obrisku rodnice ne treba primijeniti antibiotik u trudnoći, jer takve žene nemaju simptoma niti su djeca ugrožena do poroda, tj. prolaska kroz porodni kanal, već treba primijeniti antibiotik u porodu u svrhu zaštite novorođenčeta. Naime, svrha ovog postupka je zaštititi plod od ove bakterije, a ne eliminirati bakteriju iz porodnog kanala jer se to smatra nemogućim. Upravo ovo je razlog zašto ne treba kod ovakvih nalaza primjenjivati antibiotik tijekom trudnoće, a što se u praksi dosta često viđa", objašnjava.  

streptokok

newsletter

Prijavite se na Newsletter