Netko je prijavio Mlinarević Soptu zbog fotografije grudi

"Sad dolazim uz upute 'ako niste osjetljivog stomaka možete kliknuti'. Balkanski puritanci s dna kace..."


Lada Novak Starčević
29.12.2018.17:00
"Sad dolazim uz upute 'ako niste osjetljivog stomaka možete kliknuti'. Balkanski puritanci s dna kace..."
Paun Paunović/CROPIX

sažeto

Nevjerojatno, ali uz sve silne izopaćenosti, neukus, golotinju i dno svih mogućih dna kojima svakodnevno svjedočimo, ova hrabra žena za neke širi neželjen sadržaj


Lada Novak Starčević
29.12.2018.17:00

"Ova naslovnica jer smo bombardirani savršenstvima bez mane na svakom koraku, jer živimo u fotošopiranim životima, jer nam djeca odrastaju u izvrnutom sustavu vrijednosti gdje su 'guzice i sise' starleta i turbofolkerki samo ono što se pika, živimo u pomračenoj Kardašijanizaciji uma, provučeni kroz 'deset voda' instagram filtera", napisala je u petak Martina Mlinarević Sopta na svom Facebook profilu uz naslovnicu BiH magazina Gracija na kojoj je otkrila svoje grudi nakon bitke za život zbog raka dojke s kojim se lani suočila.

I danas se, nažalost, još jednom pokazalo da stvarno živimo u pomračenom svijetu jer ju je netko prijavio zbog neželjenog sadržaja na društvenoj mreži. 

Da, uz sve silne izopaćenosti, neukus, golotinju i dno svih mogućih dna kojima svakodnevno svjedočimo u cijeloj regiji, ova hrabra žena za neke širi nepoćudan sadržaj.

"Ono kad si toliko jadan pa Facebooku ideš prijaviti moju fotografiju s ožiljkom. Pa sad dolazim uz upute 'ako niste osjetljivog stomaka možete kliknuti'. Balkanski puritanci s dna kace. Zaista bih voljela vidjeti to lice sto stišće botun da ga 'smeta' moja bezsisa.

Nema veze što je to možda peta fotografija s ožiljkom na mojoj stranici kroz proteklu godinu. Ova smeta jer je nadišla Balkan. Jer je veća od mene same. A u takva krila se ovdje puca. Hvala vam na svakoj riječi, slovu, poruci ili pozivu jučer. Hvala što imate dobar stomak", napisala je Martina.

Martina je izazvala tisuće dirljivih komentara i reakcija, a izdvajamo jedan koji nam je jučer dala Ljiljana Pranjić, žena kojoj se rak vraćao pet puta.

"Jutros se pojavila naslovnica Gracije… i sve je ostalo povijest. Ja bih trebala komentirati iz pozicije žene koja se bori s rakom dojke, ali današnji događaj je važan ne samo za žene s rakom dojke ili za žene koje su jednu dojku izgubile boreći se s beštijom!!!

Ne, današnja naslovnica Gracije je društveni presedan! Ovaj kraj 2018. će se pamtiti po ovoj naslovnici. Kada odrastem želim biti Martina Mlinarević Sopta ili urednica Gracije koja je imala hrabrosti staviti ženu bez jedne sise na naslovnicu svoga časopisa!

Inače, ja izgledam identično. Jedna dojka meka i obla, a druga strana pustoš i bojno polje. Ali moj dekolte već deset godina nije vidio nitko tko nije zdravstveni djelatnik. Ni prijateljicama se nisam pokazala, a kamoli da sam imala hrabrosti skinuti se pred ijednim muškim nemedicinskim okom.

Vidjeti Martinu tako krhku, a upravo zato toliko snažnu daje snage i meni. Frcale su suze iz očiju kada sam vidjela naslovnicu, ali to su vrele suze od ponosa i hrabrosti! Nisu to hladne suze žaljenje ili samosažaljenja! Od danas se mjeri povijest. Kada odrastem želim biti Martina Mlinarević Sopta. Dotle se ugledam na nju i na urednicu Gracije i djelujem otvoreno, hrabro i rušim tabue oko života s rakom", rekla je Pranjić. 

rak dojke

Martina Mlinarević Sopta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter