Roditelji odgojitelji o odluci da ostanu kod kuće

Sama sam s četvero djece, godinama nezaposlena, nisam ni mogla nigdje tražiti posao jer tko bi ih čuvao? Teško da bih mogla zaraditi više od tih 4000 kuna koliko dobivam


100posto
22.01.2019.14:00
Sama sam s četvero djece, godinama nezaposlena, nisam ni mogla nigdje tražiti posao jer tko bi ih čuvao? Teško da bih mogla zaraditi više od tih 4000 kuna koliko dobivam
Reuters / Ilustracija

sažeto

Za ostvarivanje statusa najviše se odlučuju oni koji su imali minimalnu plaću ili su bili nezaposleni te ovršeni građani jer je njima status zaštićen kao drugi dohodak


100posto
22.01.2019.14:00

Grad Zagreb je krajem kolovoza 2016. donio Odluku o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kojom su željeli doskočiti lošem natalitetu proteklih godina. Ukratko, jedan od roditelja koji ostvari status je kod kuće s djecom i prima 4050 kuna na mjesec, ali ne smije biti zaposlen nigdje drugdje. 

Pravo na status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Status se ne smatra radnim odnosom i ne računa se u staž, ali se uplaćuju doprinosi za mirovinsko. Vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina, pojasnili su u Uredu za demografiju. Dijete za to vrijeme ne smije ići u jaslice niti vrtić.

Do danas je status iskoristilo gotovo 4000 roditelja.

Za ostvarivanje statusa najviše se odlučuju oni koji su imali minimalnu plaću ili su bili nezaposleni te ovršeni građani.

Više im se isplati biti doma nego raditi subote, nedjelje, praznike. Ima i dosta samohranih majki koje su morale raditi razne smjene pa nisu ni viđale svoju djecu.

Neki roditelji uz status rade na crno, ali su u manjini jer mlađu djecu ne mogu upisati u vrtić pa ih često nema tko čuvati.

"Po meni je ovo samo za nezaposlene, nikako za zaposlene. Nikada ne bih dala otkaz i to koristila. Nitko mi ne garantira da će to sve biti baš tako do 15. godine najmlađeg djeteta. A što kasnije? Sigurno me nitko neće zaposliti s 50 godina, a do penzije ima još puno", rekla nam je jedna fakultetski obrazovana majka troje djece koja se nakon godinu dana posljednjeg porodiljnog vratila na posao.

Većina roditelja s većim plaćama i karijerama se slaže da ne bi pristali na nezaposlenost unatoč financijskog sigurnosti koju pruža status.

Donosimo iskustva roditelja odgojitelja koja potvrđuju da je uzimanje statusa najčešće jedini izlaz iz teške situacije u kojoj se građani nalaze:

IVNA, majka troje djece

"Ne planiram biti kod kuće 15 godina jer su dvoje starijih srednjoškolci. Status ću koristiti dok moja 2-godišnjakinja ne krene u školu. Tada želim naći neki manje stresan posao od prošlog. Sada stignem sve, i dočekati starije s ručkom, popričati s njima, igrati se s malenom. Jedino ne stignem visiti po kavama, kao što nama sa statusom često spočitavaju. Ima dana kada poželim otići raditi jer mi bude dosta kuće, ali vjerujem da je ovo za dobro moje djece. Ja sam zahvalna na toj prilici jer sam starije zbog posla u smjenama jedva viđala dok su bili u osnovnoj školi."

FRANJO, otac četvero djece

"Status koristim dvije godine. Samohrani sam roditelj četvero djece (8, 9, 12 i 13 godina). Za status sam se odlučio nakon rastave. Naime, djeca su pripala meni, a ja nisam mogao ići raditi jer mi nije imao tko čuvati djecu. Radio sam u Njemačkoj prije toga. Bavim se suhom gradnjom. Ovaj status mi dosta znači jer trenutno nisam u mogućnosti raditi. No, to ne znači da lijenčarim. Ustajem se u 7, spremam djece za školu, pospremam, kuham ručak. Kad se vrate pomognem oko zadaće pa spremam večeru, stavljam prati rublje. Nije mi teško, volim provoditi vrijeme s djecom, ali fali mi posao jer sam 20 godina radio. Ne planiram dugo ovako jer novac koji dobivam nije dovoljan za sve naše potrebe, posebno zato jer majka ne daje ništa. Vjerojatno ću se uskoro zaposliti."

SOFIJA, majka troje djece

"Uzela sam status od početka. Bila sam nezaposlena i prije statusa, da nije njega vjerojatno bih i dalje bila nezaposlena. Kćeri su mi, naime, u suprotnim smjenama u školi, sina nisu primali u vrtić. Nisam ni mogla nigdje tražiti posao jer tko bi ih čuvao? Iznos je u početku bio 3200, sad je 4035 kuna. Dobije se i lijepa svota povrata poreza. Teško bi mogla više od toga zaraditi."

ANITA, majka četvero djece

"Imam četvero djece od 14, 12, 8 i 5 godina. Odlučila sam se za status radi primanja i da se riješim ovrha. 2/3 išlo je na ovrhu, a ostatak na zaštićeni račun. Status je zaštićen od ovrhe kao drugi dohodak. Nisam dugo razmišljala. Između porođaja sam radila na crno, no ništa konkretno. Sama sam s djecom. Moj dan ovako izgleda: ujutro kad se probudim popijem kavu i probudim djecu za školu. Kad odu spremam za ručak, obavljam ako nešto trebam u gradu. Kad djeca dođu iz škole pomognem im oko zadaće. Srednja djevojčica utorkom i četvrkom ide u Suvag tako da još i to obavim tih dana. Teško je, ali ima u tome i pozitivnih i lijepih stvari, barem sam dosta s djecom. Mogu reći da se bojim budućnosti, posebno kad istekne status. Tad ću imati dovoljno za mirovinu, samo neću imati godina. Nažalost."

Reuters

MARIJA, majka troje djece

"Radila sam na ugovor na određeno, a plaća mi je bila gotovo na razini minimalca iako imam diplomu ekonomije. Nisam morala puno razmišljati o tome da li da uzmem status. Tko može, svakako bi trebao iskoristiti status te uživati u odgoju svoje djece. Svi znamo kako je teško raditi i brinuti o svemu. Ne razumijem zašto uvijek moramo izvući one koji varaju državu. Naravno da ih ima, svugdje. 4000 je jako malo i žalosno je da ima žena kojima se to isplati uzeti, a ne mogu same zaraditi više... Po nekim reakcijama koje čujem ispada da bih se trebala osjećati krivom što sam uzela status."

majčinstvo

roditelj odgojitelj

newsletter

Prijavite se na Newsletter