Prvo i posljednje putovanje veličanstvenog Titanika

Samo je troje preživjelo u moru. Danima su smrznuta tijela plutala okolo, a na brodu je bilo i Hrvata


Lada Novak Starčević
14.04.2018.19:00
Samo je troje preživjelo u moru. Danima su smrznuta tijela plutala okolo, a na brodu je bilo i Hrvata
Profimedia

sažeto

Najveći putnički brod toga vremena je u santu leda udario 14. travnja u 23.40 i onda je započela agonija za 2228 putnika i članova posade


Lada Novak Starčević
14.04.2018.19:00

Bilo je 2.20 sati u noći s 14. na 15. travanj 1912. godine kada je na sjeveru Atlantskog oceana potonuo Titanik. Najveći putnički brod toga doba na svom je prvom putovanju u smrt odveo nešto više od 1500 putnika i članova posade. Točan broj poginulih nikada nije potvrđen. 

Brod je u santu leda visoku oko 30 metara udario 14. travnja u 23.40 i onda je započela agonija za 2228 putnika i članova posade.

Orkestar je svirao do samog kraja

Orkestar je do kraja svirao na palubi, a neki su se odbili ukrcati u čamce za spašavanje iako su mogli. Zanimljivo je što je većina spašenih, valjda zbog grižnje savjesti što su preživjeli dok mnogu suputnici nisu, kasnije izjavljivala kako su izvučeni iz mora što nije istina. Naime, nepobitno je utvrđeno da je iz mora spašeno tek četvero ljudi, od kojih je jedan kasnije umro od ozljeda.

Nakon što se Titanik prepolovio na dva dijela, potonuo je na dubinu od oko 4000 metara.

"Nitko ne priča o danima iza sudara. Vodeni grob, tijela koja pljuskaju o površinu u ritmu valova, sablasna magla svud uokolo uz zvukove sprovoda i svećenikovih riječi dok satima potapa mrtve u njihov zajednički grob", ispričao je Frederick Hamilton, član posade spasilačkog broda SS Bremen.  

Prisjetio se da je njegov brod u dva tjedna pronašao 305 tijela, od kojih je 116 pokopano na licu mjesta u moru. Tijela su danima bila naslagana na hrpu leda dok ih rodbina ne bi preuzela.

Tijela su danima plutala po Atlantiku

Smrznuta tijela poginulih danima su plutala po Atlantiku, a o tragediji su svjedočili preživjeli putnici i spasitelji.

Prvi brod koji je stigao u pomoć bio je Carpathia, putnički brod koji je plovio na liniji između New Yorka i Rijeke, i veći dio posade su bili Hrvati.

Kad su se prije 106 godina spasilački brodovi približavali mjestu na kojem je Titanik potonuo, posadama se u mraku otkrio sablastan prizor.

"Za promatrača u daljini izgledalo je kao jato galebova koje se njiše s valovima. Stotine njih. Svi zajedno", ispričao je očevidac kasnije.

Bijele mrlje u daljini bila su smrznuta tijela mrtvih, još odjevena u spasilačke prsluke. Neki su još držali djecu u rukama. Nisu imali nikakve šanse da prežive ledeni ocean. Temperatura mora bila je -2 stupnja Celzija.

Vidjeli smo ženu u spavaćici s bebom čvrsto prislonjenom na prsa. Jedna žena je čvrsto grlila čupavog psa koji je izgledao kao bernardinac. Neki su bili odjeveni za ples i večeru, neki u spavaćicama i pidžamama.

Posljednja večera bila je u 11 slijedova

A sve je počelo spektakularno. Titanik, koji je bio vrhunac luksuza, isplovio je 10. travnja 1912. godine. Na brodu je bilo 20.000 plinskih boca, 1500 flaša vina i 8000 cigara namijenjenih putnicima prvog razreda. Posljednja večera za putnike prvog razreda bila je u čak 11 slijedova.

Najviše putnika je bilo u trećem razredu - 709, u prvom razredu ih je bilo 324, a u drugom 285.

Profimedia

Brod, dugačak 269 metara i širok oko 28 metara, ispratilo je mnoštvo uz pompu i svečanost iz luke u Southamptonu, točno u podne. Brod je imao stajanje u luci Cherbourg na sjeveru Francuske. Zatim je pristao u Queenstownu u južnoj Irskoj. Ondje su se na brod ukrcali većinom siromašniji putnici trećeg razreda. 

11. travnja krenuli su na dugoiščekivano putovanje preko Atlantika. U brod je ugrađena najnaprednija tehnologija toga doba, te je on proglašen najsigurnijim na svijetu.

Odmah po polasku stvari su se počele komplicirati. U strojarnici je došlo do požara kojeg su članovi posade cijelo vrijeme preostalog putovanja kontrolirali, ali ne i ugasili.

Već tijekom prvog dana Titanik je dobio više upozorenja o santama leda u sjevernom Atlantiku. No, zapovjednik je svejedno nastavio plovidbu s brzinom od 21,5 čvorova. Tek neznatno je promijenio rutu i spustio se nešto južnije.

Malo prije ponoći mornari na mostu su zamijetili ledeni brijeg, na udaljenosti manjoj od pola milje. Bilo je to u području Great Banksa, blizu Newfoundlanda. Samo 37 sekundi je prošlo od trenutka kad je santa uočena do njenog sudara s desnim bokom broda.

Reuters

Zanimljivo je da je na Titaniku plovilo 30 putnika iz Hrvatske, pisao je Jutarnji list. Uglavnom su to bili ljudi iz Like i iz Slavonije, koji su krenuli u Ameriku, u potrazi za boljim životom. Samo ih je troje spašeno. 

Mara Osman-Banski umrla je u SAD-u 1930. godine, a druga dvojica preživjelih Hrvata, Ivan Jalševac i Nikola Lulić, vratili su se u Hrvatsku. 

Sve troje preživjelih Hrvata često su i detaljno opisivali svoje preživljavanje katastrofe. 

Jalševac je u svom prvom iskazu rekao kako je prolazio donjom promenadom dok je brod tonuo i kako se u tom trenutku spuštao čamac za spašavanje u koji je jednostavno uskočio. Kaže da su ga mornari željeli izbaciti iz broda, ali se on čvrsto uhvatio za klupu te su ga na kraju pustili. 

100posto vremeplov

brodska nesreća

najveći brod na svijetu

Titanik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter