Mnoge od njih su zatvarane zato što su sjele za volan

Saudijke opisuju kakav je osjećaj sada kada smiju ponovno voziti


Valerija Bebek
02.10.2017.13:45
Saudijke opisuju kakav je osjećaj sada kada smiju ponovno voziti
Reuters

sažeto

Žene koje su 40 godina riskirale slobodu kako bi vozile automobile, od prošlog tjedana u Saudijskoj Arabiji slave


Valerija Bebek
02.10.2017.13:45

Povijesnim kraljevskim dekretom Saudijska Arabija proglasila je kako će žene u njihovoj zemlji smjeti voziti automobile od lipnja 2018. Ta vijest, obznanjena 26. rujna, izazvala je veliko zanimanje što ne čudi jer je tom odlukom prekinuta gotovo 40-godišnja neslužbena zabrana vožnje ženama u toj zemlji.

U posljednjih nekoliko dana Saudijske žene slave zbog ove velike pobjede. Neke od njih nisu ni živjele u doba kada je Saudijska Araija dopuštala ženama da voze, a neke od njih se sjećaju tog doba, poput aktivistice Azize al-Yousef.

Samia El-Moslimany (54) odrasla je na relaciji između SAD-a, Saudijske Arabije i Kuvajta prije četiri godine zatvorena je u Saudijskoj Arabiji zato što je vozila. Ona uz još 60 drugih žena sjela je za volan, vozile su se ulicama u znak protesta. Jedino su Samia i još jedna žena imena Nahid Batarfi zatvorene zbog toga što su žene i voze tijekom protesta.

Facebook

"Sretna sam, ovo je jedno postignjuće, ovo je korak naprijed. No, nisam bila euforična onog trena kada sam čula vijest. Euforija mi je došla nakon što sam to probavila, nakon što sam razmislila o svim ljudima koji su se žrtvovali i sudjelovali u tome, koji su imali velike gubitke jer su se zalagali za ovo", rekla je El-Moslimany za Broadly.

To nije bio jedini prosvjed organiziran u Saudijskoj Arabiji, devedesetih godina, 47 žena vozilo se u konvoji glavnim ulicama Saudijskog glavnog grada Rijada. Žene su kasnije postale poznate pod nazivom "vozačice", a sve su zatvorene, otpuštene s poslova i naveliko kritizirane, piše The New York Times. No prošlog su utorka i one, i sve druge žene koje su protestirale zbog ove zabrane, dobile su čestitke. "Uspjele smo", objavila je na Twitteru Manal Al-Sharif, Saudijka koja je također zatvorena zbog prosvjedovanja kako bi se ženama vratilo pravo vožnje automobilom.

"Kad sam se prvi put vratila u Saudijsku Arabiju imala sam 20, svi su govorili kako će kroz pet godina žene moći voziti- To je bilo 1990.-ih", kazala je El-Moslimany.

Druga žena živjela je u toj zemlji od 1966. do 2001. kada joj je preminuo suprug, Christina Frasi Zahid ispričala je za Broadly kako se sjeća vremena u kojem su žene najnormanije vozile. "Sjećam se vožnje u šezdesetima i sedamdesetima, koja je bla bez ikakvih problema. to da žene smiju voziti se uopće nije dovodilo u pitanje. Kada je bilo potrebno, jednostavno smo vozile, kada bismo se vraćale kući sa zabava ili kad bismo išle na plažu", prisjetila se Zahid.

Reuters

I dok mnoge žene Saudijske Arabije kao i ostatak svijeta ovu odluku smatraju korakom u dobrom smjeru, El-Moslimany je sigurna da još uvijek postoji "mnogo žena koje misle da ovo nije dobro". No dodala je kako je od velike važnosti što je odluka objavljena kraljevskim dekretom, koji je vrlo cijenjen dokument u saudijskom društvu.

"Jednom kada je donesen kraljevski dekret, potpuno je prihvatljivo da se ta oduka podupire. Na jedan način neprihvatljivo je biti protiv nje", objasnila je.

Težina kraljevske odluke ipak nije obeshrabrila sve stanovnike Saudijske Arabije da ne prihvate nova pravila. Tako je jedan korisnik Twittera pozvao da se ubije svakog tko podrži ženske vozače, javlja Reuters. Tviteraša saudijeke vlasti nisu imenovali, samo su javili da je muškarce koji podržavaju ženske vozače nazvao "rogonjama koje treba ubiti". No javni tužitelj izdao je nalog za uhićenjem tog muškarca - u tome je snaga kraljevskog dokumenta.

Reuters

Za to vrijeme žene diljem Saudijske Arabije slave, pa tako i dr. Modia Batterjee koja radi u unapređivanju međunarodnog zdravstva. Rekla je kako je presretna zbog najnovijeg kraljevskog dekreta.

"Prvo što sam pomislila je kako ću ponosno dići glavu zbog svim (stranih) vozača koji su radili za mene i diskriminirali me kao ženu. Ti su radnici osjećali da sam ja, Saudijska žena, ispod njih samo zato što nisam smejla voziti u svojoj vlastitoj zemlji, a oni su smjeli. Danas se to promijenilo, danas se naša zemlja zauzela za nas", akzala je dr. Batterjee.

žene

Saudijska Arabija

vožnja

kraljevski dekret

vozačice

žensko pitanje

Podijeli članak