Za 100posto piše dr. Mazalin

Sezona je gripe - rakiju izbjegavajte jer ubija samo jetru, špek isto nije najsretniji izbor, ali postoji jedno jelo koje u agoniji ipak može pomoći...


Milan Mazalin
15.01.2019.12:00
Sezona je gripe - rakiju izbjegavajte jer ubija samo jetru, špek isto nije najsretniji izbor, ali postoji jedno jelo koje u agoniji ipak može pomoći...
iStock

sažeto

Gripu karakterizira nagla visoka temperatura, slabost te bolovi u mišićima i zglobovima. Mnogi to stanje slikovito opisuju kao da ih je neko pretukao ili da ih je pregazio tramvaj


Milan Mazalin
15.01.2019.12:00

Kao i uvijek kraj stare i početak nove godine, osim ića i pića priušti nam i jedno manje ugodno zadovoljstvo zvano gripa. I bez obzira kako se stalno ponavlja već viđeni scenarij, svjedočimo uvijek istim pitanjima, dilemama i savjetima. Kao da kolektivno sjećanje traje koliko i imunitet od gripe pa ga treba svake godine obnavljati.

Standardne dileme oko cijepljenja, njegove djelotvornosti, nuspojava, zavjere farmaceutske industrije i liječničkog lobija. Fascinira me kako se oko tih tema svake godine iznova lome koplja, organiziraju okrugli stolovi, nakon kojih nismo ništa pametniji. No bez obzira na to ova sezona cijepljenja je završena, jer je su u rekordnom roku potrošene naručene količine cjepiva.

Očito je struka ipak uspjela svojim argumentima nadvladati samozvane stručnjake i znanstvenike amatere. Uvijek sam iskazivao svoju sklonost cijepljenju, jer smatram da je korist znatno veća od mogućih nuspojava. Naravno da sve medicinske procedure nose i određeni rizik pa ni cijepljenje nije izuzeto od toga.

Ja se svake godine cijepim protiv gripe

Taj moj profesionalni stav dodatno je zabetoniralo jedno vlastiti iskustvo. Kažu da sit gladnome ne vjeruje, ali gladan gladnome itekako. Kao pristaša cijepljenja ja se svake godine cijepim protiv gripe. Međutim prije nekoliko godina se iznenada pojavila famozna 'svinjska' gripa.

Na brzinu pripremano cjepivo bilo je savršen povod svim pristašama teorije zavjere i sličnih ideja za plasiranje najbizarnijih priča oko tog cjepiva. Bilo je tu toliko svakakvih pa i nekih naizgled logičnih teorija da sam i ja pokleknuo pritisku masovne histerije.

Sve je bilo dobro do jednog dana kada me svinja satrala k'o budalu. Ležao sam bespomoćno u krevetu bez snage da se pomaknem, uvjeren da su mi to posljednji sati. Nema djelića tijela koji me nije bolio kao da se raspada, a tih par dana izgledali su mi kao vječnost.

Ali unatoč patnji, zadnje atome snage koristio sam na mazohističko ruganje samome sebi i vlastitoj gluposti. Nakon ove epizode, moje posljednje dileme oko cijepljenja su zauvijek razriješene. Pa ne kaže se uzalud da se najbolje uči na vlastitoj koži. Doduše ovdje se radilo o cijelom tijelu.

Moglo bi se naširoko lamentirati o cijepljenju, ali ono sad i nije u fokusu zanimanja. Uglavnom tko se cijepio, cijepio se. Oni s velikom vjerojatnošću neće dobiti gripu. Mogli bi se izvući sretnici s dobrim imunitetom ili oni koji će spretnim slalomom izbjeći virus. Ostali bi se mogli naći u problemima pa bi sada mogli proći mali podsjetnik postupanja kod gripe. Bez obzira što se čini da bi to već i vrapci trebali znati, svakodnevno se u ordinaciji susrećem s istim pitanjima.

Gripu karakterizira nagli početak bolesti praćen visokom temperaturom, općom slabošću te bolovima u mišićima i zglobovima. Mnogi to stanje slikovito opisuju kao da ih je neko pretukao ili da ih je pregazio tramvaj, premda vjerujem da većina nije imala takvo iskustvo.

Simptomi tipični za ostale respiratorne infekte kao što su grlobolja, kašalj i sekrecija iz nosa se ne javljaju ili se jave tek kasnije. Tipična je visoka temperatura koja ide i preko 39-40 i koja se dosta teško snižava. Preporučam paracetamol i antireumatike (npr. Ibuprofen) samostalno, a po potrebi može ih se kombinirati. Pri tome treba paziti da doza i izbor lijeka budu primjereni dobi i stanju pacijenta.

Damir Krajač / CROPIX

Korisni su hladni oblozi i tuširanje u mlakoj vodi. Za obloge koriste običnu vodu iz slavine, a nikako alkohol ili kod nas univerzalnu rakiju, koji nešto brže hlape i hlade, ali mogu jako iritirati kožu, a kod djece mogu izazvati opitost. Kad smo već kod rakije, moram srušiti mit da se od gripe štiti rakijom, špekom i kiselim kupusom.

Rakija odmah otpada i kao oblog, a kamo li lijek, jer ne 'ubija bakcile', već samo jetru. Zdrava hrana svakako poboljšava otpornost pri čemu špek, poglavito u većim količinama nije najsretniji izbor.

Kiseli kupus je dobar izbor, ali kako se on obično povezuje s C vitaminom, treba napomenuti kako nije dokazano da povećane količine C vitamina štite od gripe i viroza ili ubrzavaju oporavak. Nikako ne uzimati antibiotike samoinicijativno, jer su kod gripe beskorisni, a prepisuju se samo kod nekih komplikacija, isključivo po preporuci liječnika.

Za odlazak liječniku obično nema razloga

Svakako treba odležati, jer se na taj način energija usmjerava na borbu protiv infekcije. Prvih dana se pacijente na to ne treba nagovarati, jer su uglavnom jako iscrpljeni, ali mnogi prerano ustanu i čim su malo bolje postaju aktivniji pri čemu usporavaju oporavak i povećavaju rizik od mogućih komplikacija.  Bilo bi dobro ostati kod kuće barem dan dva nakon normalizacije temperature, bez korištenja lijekova. Ostankom kod kuće, osim bržeg oporavka, sprječava se širenje infekcije u okolinu.

Svakako se preporuča uzimanje dosta tekućine, najbolje biljni čajevi i lagana juha. A da ne ispadne kako ignoriram sve bakine recepte, preporučam pileću juhu s dosta povrća, koja se pokazala kao vrlo blagotvoran obrok u takvim stanjima.  

Teško opće stanje često zabrine pacijente ili obitelj pa već na početku bolesti odjure k liječniku. Za to obično nema razloga. Gripa je virusna bolest, nema specifičnog lijek, liječi se simptomatski, a nepotrebnim odlaskom k liječniku stvaraju se velike gužve pa to otežava pristup liječniku pacijenata koji nužno trebaju pomoć.

Osim toga pacijenti se u pretrpanim čekaonicama izlažu raznim drugim infekcijama, koje mogu dodatno pogoršati njihovo stanje. Liječniku se treba javiti ako dođe do otežanog disanja, gnojnog iskašljaja ili jače narušenog općeg stanja te ako se nakon sniženja temperature, ona ponovo povisi.

Pojačan oprez potreban je kod male djece te starijih i kroničnih bolesnika, jer je kod njih povećana mogućnost komplikacija.

Unatoč činjenici da u najvećem broju slučajeva gripa prođe bez posljedica, to je bolest koju se nipošto ne smije podcjenjivati, jer može imati teške pa i fatalne posljedice. Srećom, razumnim ponašanjem, one se uglavnom mogu izbjeći.

dr. Milan Mazalin

cijepljenje

Gripa

newsletter

Prijavite se na Newsletter