Šokantna molba ostarjele majke

'Sine, vodila sam zanimljiv život, zanimljiviji od tvoga, ali mi je sad dosta. Idi i nabavi mi heroin, želim umrijeti u vlastitom krevetu'


Robin Mikulić
21.01.2019.11:55
'Sine, vodila sam zanimljiv život, zanimljiviji od tvoga, ali mi je sad dosta. Idi i nabavi mi heroin, želim umrijeti u vlastitom krevetu'
iStock

sažeto

Poznati britanski autor napisao je knjigu o eutanaziji. U centru je njegova vlastita majka, a gospođa je, u najmanju ruku, prilično osebujna


Robin Mikulić
21.01.2019.11:55

Eutanazija je još uvijek poprilična tabu tema, osobito u društvima kao što je naše. No, to ni u kom slučaju ne znači da ona nije stvarna. Štoviše, nekim je ljudima eutanazija toliko svakidašnja tema da su spremni oko nje zbijati čak i šale. Jedan od njih je zasigurno i britanski pisac Guy Kennaway koji majčinoj želji za autanazijom posvetio brutalnu crnohumornu knjigu.

Što ako mi ukinu besplatno zdravstveno?

Priča započinje njezinim zahtjevom da joj nabavi heroin jer žena želi biti spremna ubiti se kad joj kucne čas. Ona ima 88 godina, a suprug joj je još i stariji. Zdravlje ih više ne služi najbolje i boji se, više od svega, da će završiti u staračkom domu.

Profimedia

Osim toga, žive u Francuskoj pa se boje da bi zbog Brexita mogli ostati bez besplatnog zdravstvenog osiguranja. Gospođa je stoga zaključila da bi za nju i supruga joj bilo najbolje da odu zajedno, u njihovom krevetu, kad oni odluče.

Gospođa nije baš od šećera

Kako slatko, pomislili biste. I grdno biste se prevarili jer ne znate, kako autor kaže, Susie. Ona zasigurno nije jedna od onih ugodnih simpatičnih starica. Ona je strastvena, bijesna i odlučna gospođa. Još je uvijek goni želja za osvetom jer nije izravnala sve račune. Njen sin čak misli, možda u šali, da je i on sam na njenom spisku i da je ova čitava priča s nabavkom heroina samo zamka da ga vlastita mama strpa u zatvor.

Stanley u međuvremenu umire. Susie ostaje sama. Čini se da je zaboravila na svoj plan s heroinom, ali Guyu nije promakla ni činjenica da mu mama doma kupča tramadol. On i njegova sestra posjećuju je koliko stignu, a kad je kod nje, vrijeme krati pišući knjigu o njoj.

Ne zna još bi li tužila sina ili ga mučila drugačije

Naravno da ju zanima što piše, čak mu prijeti sudskim tužbama čim pročita nešto što joj nije po volji. No, s druge strane, jednako joj je tako privlačna ideja da, kad knjiga jednom izađe, počne davati zločeste intervjue u kojima će se javno odreći sina. Možda prodati filmska prava. Tko zna?

Anton Hauswitscka / Dubrovacki vjesnik / CROPIX

Što ga je natjeralo da napiše knjigu o životu svoje majke? “Pa, vodio sam onaj razgovor s mamom. Rekla mi je: ‘Vodila sam zanimljiv život, mnogo zanimljiviji od tvoga, ali mi je sad dosta i želim da mi ti središ heroin’. Zapisao sam to u svoj dnevnik i kasnije pomislio da je to najzanimljiviji paragraf koji sam napisao unatrag zadnjih par godina. Možda bih joj trebao pomoći umjesto da gnjilim nad nekom glupom knjigom. Bilo bi svakako zabavnije.”

Dogodilo se ono čega se najviše bojala

Ne brinite, mama mu je još uvijek živa. Nije, doduše, baš najbolje, ali je živa. Novu je godinu provela u bolnici nakon što je pala. Završila je, dakle, upravo u onom stanju kojeg se najviše bojala. Autor se šali da je to možda zato što je pročitala njegovu knjigu. Čak ga i vlastita sestra optužuje da im je ubio mamu. 

“Mislim, stvarno sam htio napisati tu knjigu, ali je nisam htio ubiti. Pitala me zašto o njoj nisam pisao samo lijepo. Jer bi to onda bila knjiga od četiri stranice, mamice najdraža.”

Uglavnom, ova će knjiga, Time to go, zasigurno podignuti dosta prašine budući da obiluje šalama o eutanaziji. “Postoje stvari s kojima se ne bi trebalo šaliti. Eutanazija nije jedna od njih.” Upravo ste pročitali podnaslov njegove knjige, a ovo je jedna od mlitavijih šala kad je riječ o ovom tabuu. Kao što vidite, čovjekov humor nije za one slabijeg želuca.

heroin

eutanazija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter