od sokrata do trumpa

Slavna povijest poznate geste: Rado pokazujemo 'srednji prst', no znamo li zašto?


Ružica Matić
11.11.2017.13:30
Slavna povijest poznate geste: Rado pokazujemo 'srednji prst', no znamo li zašto?
iStock

sažeto

Prvi čovjek koji je službeno 'otkantan' srednjim prstom bio je filozof Sokrat


Ružica Matić
11.11.2017.13:30

Mnogi od nas su koji put svoje mišljenje o nekom izrazili pokazivanjem srednjeg prsta, poput Amerikanke koja je nedavno 'srednjak' pokazala Donaldu Trumpu dok je prolazila biciklom kraj predsjedničke kolone pa zbog toga dobila otkaz, no malo nas zna kako je ta gesta nastala i koliko se dugo koristi. U pitanju nisu stotine godina, već tisuće.

„Znamo da povijest te geste seže bar do vremena stare Grčke. Pokazivali su je u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno s drugim vulgarnim gestama, poput mahanja penisom. Iz povijesnih zapisa znamo i da se koristila na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. Zvali su to Digitus Impudicus ili drski prst“, rekao je Benjamin Bergen, voditelj Jezičnog i kognitivnog laboratorija sveučilišta u San Diegu za Vice.

Evo ti ga na, Sokrate!

Nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći što je originalni 'drski prst' značio, no znanstvenici su prilično sigurni da je trebao predstavljati penis.

„Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je falična gesta“, rekao je ugledni antropolog Desmond Morris za BBC.

Reuters

Prvi pismeni trag o pokazivanju srednjeg prsta je u Aristofanovoj komediji 'Oblaci' iz 424. godine prije nove ere. Prvi čovjek koji je službeno 'otkantan' srednjim prstom je filozof Sokrat, kojemu u tom komadu lik imena Strepsijad pokaže prst pretvarajući se da je to ukrućeni penis. Sokrat je u 'Oblacima' prikazan kao kvaritelj atenske mladeži.

Sljedeći put 'srednjak' se spominje u knjizi 'Životi i mišljenja znamenitih filozofa' Diogena Laertije iz trećeg stoljeća prije Krista, a također je pokazan jednom filozofu.

Gesta se spominje u više komada napisanih u doba starog Rima, a prema nekim izvorima zloglasni car Kaligula tjerao je podanike da mu, umjesto ruke, ljube srednji prst kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsjećao na penis.

U srednjem vijeku se srednji prst ne spominje u zapisima, no nema sumnje da je gesta preživjela.

Hollywood je kriv za sve

Ugledni američki profesor prava Ira P. Robbins u svom radu iz 2008. godine o pravnim aspektima pokazivanja srednjeg prsta napisao je kako se gesta najkasnije 1886. upotrebljavala u Sjevernoj Americi. Te godine 'srednjak' je pokazao popularni igrač bejzbola Charles 'Old Hoss' Radbourn, i to u objektiv kamere, što je bila prva poznata fotografija ove geste.

via GIPHY

Za njenu današnju popularnost u cijelom svijetu zaslužan je veliki utjecaj američke pop kulture, filmova, glazbe i serija. „Do prije dvadesetak godina srednji prst nije ništa značio u Japanu ili Koreji, a sad svi znaju zbog filmova i serija. Da je nakon Drugog svjetskog rata francuska kinematografija postala dominantna, vjerojatno bismo svi umjesto prsta pokazivali stisnutu šaku“, kaže profesor Benjamin Bergen.   

srednji prst

gesta

Sokrat

Podijeli članak