Veze s velikom razlikom u godinama

'Stariji muškarci u mlađoj partnerici vide trofej, a mladi muškarci kod starijih supruga traže majku'


Valerija Bebek
27.04.2017.13:50
'Stariji muškarci u mlađoj partnerici vide trofej, a mladi muškarci kod starijih supruga traže majku'
Brigitte Trogneux

sažeto

Psiholog Ivan Modrušan obrazložio je za 100posto koji su motivi iza takvih veza i zašto postoje dvostruki standardi društva koje najčešće osuđuje vezu starije žene s mlađim muškarcem


Valerija Bebek
27.04.2017.13:50

Velika razlika u godinama između partnera već dugo nije tabu tema - ako je žena ta koja je mlađa. U obrnutoj situaciji, kada je muškarac mlađi od svoje partnerice, i to 24 godine kao što je slučaj s Emmanuelom Macronom (39) i njegovom suprugom Brigitte Trogneux (64), par postane predmetom rasprave dežurnih dušobrižnika, kritike moralnih vertikala i ismijavanja slučajnih komentatora.

Zašto se nitko ne sablažnjava nad činjenicom da je Melania (47) također mlađa, točno 24 godine, od Donalda Trumpa (70). Razlika je jednaka kao između Emmanuela i Brigitte.

Reuters

Pronašli smo još neke primjere veza u kojima je partner mnogo stariji od partnerice. Calista Flockhart (52) i Harrison Ford (74) u braku su sedam godina, a u vezi su od 2002. Catherine Zeta-Jones (47) u braku je s 25 godina starijim Michaelom Douglasom (72). Skupa su već 18 godina.

Jerry Hall (60) u starijim se danima skrasila uz medijskog magnata Ruperta Murdocha (86), u braku su od prošle godine. Njemu je to četvrti, a njoj drugi brak. Ljepotica je godinama bila s Mickom Jaggerom (73) s kojim ima četvero djece.

Youtube Screenshot

Dvije glumice Holland Taylor (74) i Sarah Paulson (42) uživaju veliku potporu javnosti i medija, njihove romantične objave na Twitteru prikazane su kao primjer slatke i romantične veze. Holland je u Hrvatskoj najpoznatija po ulozi majke Charlija Sheena i njegova brata u seriji Dva i pol muškarca.

Patrijarhalna kultura

Naša kultura, u koju spada Europa, Sjeverna Amerika pa i ostatak svijeta, pretežno je patrijarhalno društvo, odnosno društvo u kojem vlada muškarac. To je odgovor zašto društvo ne osuđuje vezu starijeg muškarca i mlade partnerice.

"Podrazumijeva se na neki način, da se kroz stoljeća razvio model da to muškarac može i smije. Kad na primjer uspješan i bogat muškarac, primjerice Donald Trump ili Harrison Ford, nađu sebi mladu ženu to se ne smatra čudnim. Odnosno društvo je naviklo na taj omjer", rekao je psiholog Ivan Modrušan za 100posto.

Reuters

U patrijarhatu su žene bile mnogo rjeđe u poziciji da mogu birati što se njima sviđa, zato je bilo i mnogo manje veza u kojima su žene starije, kazao je psiholog. No demokratizacijom društva, stega nije takva kakva je bila kroz prošla stoljeća, više žena je došlo u poziciju da si mogu ispuniti takvu želju.

"U varijanti s Trumpom i Melaniom, mislim da nije nužno Melania morala biti nešto silno zaljubljena u njega. Dovoljno je bilo da mu se divi i da ona pristane na to da bude nekakva vrsta njegovog - atributa, privjeska. Ona je njegov ukras. Ona je nešto čime se on pokazuje koliko je moćan, koliko je sposoban. Postoji izraz trofejna žena. Ne znam postoji li izraz trofejni muškarac, ali valjda kako se društvo razvija možda će se pojaviti i taj termin“, objasnio je Modrušan.

Reuters

No, vjerojatno nisu sve veze s velikom razlikom u godinama između partnera 'savezi iz interesa', kako kaže Modrušan. Život piše priče i moguće je da se znatno stariji partner i mlađa partnerica zaista iskreno zaljube jedno u drugo. No ipak, istaknuo je da je razlika od 25 godina iznimno velika - to je jedan cijeli život.

Romantičan primjer iz francuske politike

Vezu Macrona i njegove starije supruge Brigitte naziva romantičnim slučajem. Psiholog pretpostavlja da je Macron još u tinejdžerskoj dobi bio fasciniran svojom učiteljicom.

"Smijem se šaliti na njegov račun da je on bio štreber, koji se još onda možda zaljubio u učiteljicu. Tako da to djeluje romantično. Moguće da se njoj dopao jedan tako zgodan, simpatičan, bistar, vrijedan dečko, i ona je gajila neke sentimentalne osjećaje“, pretpostavlja Ivan Modrušan.

Reuters

Takav razvoj događaja potvrdila je i Brigitte Trogneux koja je u francuskim medijima izjavila kako joj je Emmanuel još sa 17 rekao da će ju oženiti. Njihova ljubav nije isprva prihvaćena niti od najbližih, niti u gradu u kojem su živjeli.

"Ona i on su se na neki romantičan način spojili, u tom slučaju godine nisu važne, jer je taj njihov osjećaj bio važniji. Ispadne nekad je ljubav veća od života i sve ove svakodnevne stvari u takvoj varijanti su manje važne. Žena se upustila u to, iako je postojala osuda društva i imali su sto problema“, kazao je.

Reuters

Muškarci koji traže znatno starije partnerice su, kaže psiholog, vjerojatno propustili riješiti neke stari koje su trebali razriješiti s majkom. "Traže nekakvu mamicu, bilo zato što je nisu mogli imati kada im je trebala. Ili su po prirodi takve osobe da im treba malo dominantnija i iskusnija osoba jer tako bolje funkcioniraju“, kazao je psiholog.

Ista teza vrijedi i u obrnutom slučaju, kada djevojke traže 10, 20 ili više godina starije partnere. One traže sigurnost i to najčešće zbog neadekvatnog odnosa s vlastitim ocem.

Ivan Modrušan

ljubavne veze

mlađi partneri

Podijeli članak