Srpski fakulteti uveli strogi kodeks odijevanja

Studenti moraju sakriti tetovažu i piercing kada uđu u zgradu, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena


100posto
07.02.2019.08:55
Studenti moraju sakriti tetovažu i piercing kada uđu u zgradu, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena
iStock

sažeto

Studentima i profesorima Pravnog fakulteta zabranjuje se svako oblačenje koje može poticati na seksualno uznemiravanje.


100posto
07.02.2019.08:55

Fakulteti u Srbiji imaju nove kodekse odijevanja za zaposlenike i studente, a Telegraf piše da postoji i pravilnik koji studente podsjeća da kažu 'Dobar dan, Hvala, Molim, Oprostite i Izvolite".

Razlog novog kodeksa odijevanja je sve češće prigovaranje profesora studenticama da se, prema njihovom mišljenju, često neprimjereno i razgolićeno odijevaju za nastavu. Osim toga, profesori su se žalili i na mišićave mladiće koji su dolazili tetovirani u majicama bez rukava ili u šorcevima u kojima je više toga bilo otkriveno nego skriveno. 

Zbog toga su, piše srpski Telegraf, gotovo svi fakulteti u Srbiji propisali svoje kodekse odijevanja koji studentima zabranjuju nošenje neprimjerene odjeće.

Facebook

Pravni fakultet u Beogradu, koji je poznat po provokativnijem oblačenju studenata i po brojnim anegdotama o seksualnim aferama profesora i studentica, postavio je sažeta, ali vrlo jasna pravila.​ Naime, i studentima i profesorima zabranjuje se svako oblačenje koje može poticati na seksualno uznemiravanje.

Telegraf podsjeća da je nedavno na tom fakultetu izbio skandal kada je jedna studentica na nastavu došla odjevena u 'dvije krpice' - jednu koja je pokrivala dio oko kuka, a jedna dio oko grudi.

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu neprimjereno odjeveni studenti bit će poslani kući ako ne ispoštuju kodeks. 

Facebook

Jedan od najrigoroznijih i najdetaljnije propisanih kodeksa ima Tehnički fakultet 'Mihajlo Pupin' u Zrenjaninu čiji studenti moraju sakriti tetovažu i piercing kada uđu u zgradu, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena.

Sličan kodeks lani je donesen na Sveučilištu u Sarajevu. 

Studentima, ali i ostalom osoblju, nalaže se takozvani poslovno-ležerni stil odijevanja, koji podrazumijeva da odjeća mora pokrivati trbuh i leđa. Zabranili su majice na bretele, prozirnu i tijesnu odjeću, mini suknje, šorceve, bermude i trenirke. Također, zabranjeno je na fakultete dolaziti u papučama, natikačama i cipelama izrazito visokih potpetica.

Studentice ne smiju imati napadnu šminku i nakit, a nitko ne smije imati vidljive tetovaže i piercing.  

Srbija

fakultet

minice

kratke suknje

kodeks odijevanja

newsletter

Prijavite se na Newsletter