Liječnici i sestre na meti nasilnika i ovisnika

"Svaki dan nekoga od nas istuku, u ordinaciju dolaze naoružani noževima ili pištoljima, silom traže opijate, analgetike..."


Sanja Rapaić
08.10.2017.10:25
"Svaki dan nekoga od nas istuku, u ordinaciju dolaze naoružani noževima ili pištoljima, silom traže opijate, analgetike..."
Profimedia

sažeto

Ako udarite plavca, imat ćete posla s DORH-om, a ako bijes iskalite na liječniku, ništa vam se neće dogoditi


Sanja Rapaić
08.10.2017.10:25

Čak 93 posto, od ukupno 1 624 liječnika i 100 anketiranih ravnatelja zdravstvenih ustanova, doživjelo je verbalni ili fizički napad, a prema izjavama ravnatelja, u 22 posto zdravstvenih ustanova zabilježeni su fizički napadi na liječnike - pokazali su to rezultati prošlogodišnjeg istraživanja. Neslavni niz napada i dalje se nastavlja, pa liječnicima odlazak na radno mjesto, u ordinaciju, sve više sliči odlasku na front. No, alarmantnu situaciju na terenu, kao što to uvijek biva, prati i apsurdnost sustava koji, primjerice, štiti policajce i vatrogasce, ali ne i liječnike, jer oni nemaju status službene osobe. Tako će nasilnik, ako se sukobi s onima u plavim uniformama imati posla s DORH-om, no ako fizički nasrne na one u bijelim mantilima, proći će gotovo bezbolno, s prekršajnom prijavom.

"Medicinska sestra, koja radi u hitnom prijemu jedne slavonske bolnice, ovih mi je dana ispričala da njih, dakle i sestre i doktore, svakodnevno tuku. Udaraju ih nogama, rukama, ukratko, čim god stignu. Nasilnici u ordinaciju dolaze i naoružani noževima i pištoljima. Ekscese, u pravilu, rade oni koji nisu bolesni, jer doista bolesnima nije do tuče, oni traže pomoć. Nasilnici su uglavnom oni koji od nas zahtijevaju nešto što ne mogu dobiti, jer je to nešto ili protuzakonito ili nije stručno opravdano", kaže dr. Ljiljana Ćenan, liječnica iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Damir Glibusic / Cropix

Agresija buja, zaštita zdravstvenih djelatnika je neadekvatna, institucije ne funkcioniraju

Dr. Ćenan upozorava kako problem sve češćih napada na liječnike i medicinske sestre dodatno potencira i to što policija često uopće ne želi intervenirati.

"Svi mi, zdravstveni radnici, imamo velikih problema s policijom koja, vrlo često, ne obavlja svoj posao. I sama sam se, u posljednjih nekoliko godina, našla u neugodnim situacijama zbog čega sam na kraju bila primorana pozvati ih u pomoć - najprije zbog napada na mene, a posljednji put zbog napada na moju medicinsku sestru. Policajci su došli i otišli, nikada nisam dobila na uvid zapisnik, niti se išta konkretno, nakon prijave napada, nasilnicima dogodilo. Problem je mogao biti riješen da je u Saboru prihvaćen prijedlog da liječnici dobiju status službene osobe, jer tada bi policija morala reagirati, napraviti zapisnik i prijavu, što sada, u pravilu, izostaje. Sve što nam preostaje jest što prije zaboraviti na te stresene, a nerijetko i krajnje opasne situacije, te nastaviti raditi u nemogućim uvjetima, između dvije vatre -nasilnika s jedne i nefunkcioniranja institucija s druge strane“, upozorava dr. Ćenan.

Liječnici se, kako ističe, svaki dan emocionalno troše, prolazeći s bolesnim ljudima kroz njihove teške životne situacije. Nasilje, stoga, prelijeva čašu, a najizloženiji su mu, kaže naša sugovornica, liječnici u hitnim prijemima i izvanbolničkim timovima hitne pomoći, a potom i obiteljski liječnici u dežurstvima vikendom i blagdanima. Upravo su oni, kaže, dr. Ćenan, najčešće žrtve nasilnika, pa na hitnim prijemima i u hitnoj pomoći, nitko više ne želi raditi. Iako je to potpuno neprimjereno, na hitnu se, stoga, tjera mlade doktore specijalizante, koji pristaju i na to, jer se boje za svoje radno mjesto.

"Traže od nas opijate, pretjerane količine analgetika, antibiotike koji im ne trebaju..."

"Agresivci se najčešće pokušavaju izvući na kartu straha od bolesti i straha za svoj život ili život svog bližnjeg, no to su najrjeđi razlozi napada na liječnike i sestre. Oni pravi razlozi, zbog kojih nam se prijeti, a nerijetko nas se i fizički napada, su pokušaji da se od liječnika silom izvuče nešto što je protuzakonito ili stručno neopravdano, primjerice opijati, pretjerana količina analgetika, koju nisu mogli dobiti kod svog liječnika, ili antibiotik za koji pacijent vjeruje da mu treba", pojašnjava dr. Ćenan.

Nakon sve učestalijih napada na liječnike i medicinsko osoblje te konkretnog slučaja kada je u Osijeku, pacijent u apstinencijskoj krizi, napao liječnika i medicinsku sestru, a policija je potom podnijela prekršajnu prijavu i protiv liječnika i protiv pacijenta, saborska zastupnica Mosta, dr. Ines Strenja Linić, je u Saboru zatražila da se stvore zakonske pretpostavke za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja od nasilja, te da se napadi na liječnike kažnjavaju zatvorom.
"Ne smijemo okretati glavu jer je pitanje kad će se desiti i smrtni ishod", upozorila je u lipnju Strenja Linić. No, unatoč alarmantnim upozorenjima s terena, predloženi amandman je odbijen, a ruku protiv tog amandmana digli su čak i neki liječnici. Kolege koji su glasali protiv amandmana, koji bi liječnicima osigurao potrebnu zaštitu, na Facebooku je „oprao“ specijalizant hitne medicine u KBC Osijek.

Ako udarite plavca, imat ćete posla s DORH-om, a ako bijes iskalite na liječniku, ništa vam se neće dogoditi

"Zamislite sljedeću situaciju. Stižemo na intervenciju policajac i ja, liječnik hitne medicinske pomoći. Agresivni pacijent udara nas nekoliko puta šakom u glavu. I mene i policajca. Podjednakom snagom, ozljede su slične. Obojica zadobijemo prijelom nosnih kostiju s pomakom piramide. Teška tjelesna ozljeda. Obojica smo, dakle, dobili batine obavljajući posao državnih službenika. Dobili smo batine obavljajući svoju dužnost. I onda DORH promptno diže tužbu protiv agresivnog pacijenta zbog napada na službenu osobu. Ne na mene, na policajca. DORH štiti policajca, jer je policajac u svojoj uniformi službena osoba. Ja, u svojoj uniformi, nisam. Za DORH i ovu državu ja sam samo k**** od ovce. Nebitni k**** od ovce u još nebitnijoj uniformi. Bez pištolja, pendreka i lisica. Mene se može mlatiti do mile volje. Policajca ne“, napisao je liječnik.

Ogorčen time što su, protiv amandmana koji je predložila Strenja Linić, u pokušaju da se pronađe zakonodavno-pravni okvir kojim bi se liječnike i druge zdravstvene djelatnike zaštitilo u obavljanju njihove djelatnosti, glasali i neki njegovi kolege, napisao je :

"Znam zašto je naš vitez glasao protiv. On je vitez, a vitezovi imaju mač i nikog se ne boje. Nije mi jasno zašto su ostali kolege glasali protiv!? Glasali su sami protiv sebe. Zamislite što su takvi političari u stanju učiniti vama i vašoj djeci kad su u stanju zajebati vlastitu struku i vlastite kolege!? Kad su zbog politike u stanju zajebati sami sebe! Predlažem da se objavi popis spomenutih kolega liječnika koji su glasali protiv ovog amandmana. Nešto poput liste srama, pa, kad sljedeći put neki liječnik ili zdravstveni djelatnik bude napadnut i pretučen na radnom mjestu da uz njegove nalaze i medicinsku dokumentaciju bude priložena i spomenuta lista s popisom kolega koji to u biti više i nisu", napisao je specijalizant hitne medicine.

Hoće li oni, koji su krivi za masovan odlazak liječnika iz Hrvatske, konačno shvatiti ozbiljnost situacije i poduzeti nešto kako bi se onima, koji su odlučili ostati u ovoj zemlji, osiguralo bar elementarno – sigurnost na radnom mjestu?

droge

liječnik

doktor

narkoman

hrvatsko zdravstvo

Podijeli članak