Dom je najveće poprište zločina nad ženama

Svakih šest sati ubijena je jedna žena, svaku četvrtu ubije njen partner, a polovica tih ubojstava mogla je biti spriječena da je vlastima stalo do žena


Robin Mikulić
04.01.2019.18:00
Svakih šest sati ubijena je jedna žena, svaku četvrtu ubije njen partner, a polovica tih ubojstava mogla je biti spriječena da je vlastima stalo do žena
istock

sažeto

UN je objavio veliku studiju o nasilju nad ženama za 2017. godinu. Iskristalizirale su se neke alarmantne tendencije


Robin Mikulić
04.01.2019.18:00

Prošle je godine diljem svijeta ubijeno 238 žena svaki dan. Šest ih je ubijeno svaki sat, a najmanje četiri od njih stradale su od ruke nekoga koga su poznavale.

Ove je šokantne brojke donijelo UN-ovo izvješće u čijem su se fokusu nalazila ubojstva žena i djevojaka. Prema istim podacima 2017. godine ubijeno je oko 87.000, 58 posto njih ubio je njihov partner ili rođak.

Malo je reći da je golemi broj tih ubojstava mogao biti spriječen.

Gotovo polovica tih ubojstava mogla je biti spriječena

Prema tvrdnjama Jean-Luca Lemehieua, čovjeka koji predsjeda nadležnom UN-ovom institucijom koja je provela istraživanje, više od 30.000 spomenutih ubojstava žena bila su posljedice obiteljskog nasilja.

Profimedia

„Takva su ubojstva tragični kraj zatvorenog kruga zlostavljanja i nasilja“, rekao je. „Kad žena izgubi život, nije teško zaključiti kako je do toga došlo – vidite indicije verbalnog i drugih oblika nasilja. Uzorak je uspostavljen mnogo prije nego što uopće dođe do ubojstva.“

Žrtve ne prijavljuju nasilnike

Osim toga, ova studija pokazuje i kako žene većinu nasilja koje se nad njima provodi nikad ne prijave. Razloga za to postoji nekoliko. Tako se, recimo, boje da će se, ukoliko prijave zločin, nasilje nad njima ponoviti, a tu su i ekonomska kao i psihološka ovisnost o partneru.

Da stvar bude tužnija, mnoge se žrtve boje da policija njihove optužbe neće shvatiti ozbiljno te da će na napad gledati kao na privatnu stvar koja se nikoga ne tiče.

Alarmantne tendencije

Najnovija UN-ova studija o nasilju nad ženama pokazuje niz drugih zabrinjavajućih tendencija. Jedno od njih je svakako i podatak da se vjerojatnost da će ženu ubiti njen vlastiti partner od 2012. naovamo povećala za čak 10 posto. Pritom su žene u Sjevernoj i Južnoj Americi, kao i Afrikanke u najvećoj opasnosti da ih ubije njihov partner.

Profimedia

Lemahieu poziva i na bolju koordinaciju pravosudnih organa koji bi trebali učiniti više da se žene osnaži, zaštiti žrtve te kazni njihove napadače. „Činjenica da žene ne prijavljuju zločine potvrđuje činjenicu da je pravosuđe područje na kojem treba intenzivno raditi“, upozorava.

Primjer iz susjedstva

Recimo, Italija. Ondašnje vlasti prijavljuju da će 31.500 žena, od 100.000 žena u dobi između 16 i 70 godina, biti izvrgnuto fizičkom i seksualnom nasilju. Do ubojstva će u tim slučajevima doći u 0.4 posto, a tek će 35 posto žrtava prijaviti nasilje.

„Pravosudne sustave moramo učiniti osjetljivijima na takve probleme, moramo ženama osigurati da se osjećaju sigurno nakon što prijave svoje napadače. Moraju biti sigurne da će netko njihove priče poslušati te da će njihovi napadači biti kažnjeni“, zaključio je Lemahieu.

ubojstvo

obiteljsko nasilje

nasilje nad ženama

UN

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter