pačja škola u maksimiru

Tate su odradili dobar posao sjedeći na jajima, a sad će ih mame odgajati


Ružica Matić
30.07.2017.15:15
Tate su odradili dobar posao sjedeći na jajima, a sad će ih mame odgajati
ZOO Zagreb

sažeto

Papernate glavice izviruju iz gnijezda utvi zviždara, gaka, ptice poznate i pod imenom noćna čaplja, te crvenog ibisa, ljepotana iz Južne Amerike


Ružica Matić
30.07.2017.15:15

Maksimir se pretvorio u pravu pačju školu, javili su nam iz Zoološkog vrta Zagreb.

Podmladak su dobile bjelolice utve zviždare, vrsta pataka koja živi u Africi i Južnoj Americi. Male bjelolice utve zviždare izlaze iz gnijezda dva para koja već godinama ljubuju u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Sjedenje na jajima kod ovih ptica je posao oba roditelja u kojem prednjači otac. Brižni patci jaja čuvaju dok iz njih ne proviri i posljednji pačić. Čim su se pačići počeli gegati iz gnijezda, majke su dobile pune ruke posla. Čuvaju ih i podučavaju prvim životnim lekcijama.

Mladi već nakon dva tjedna počinju roniti u potrazi za hranom, a poletjet će s dva mjeseca.

Malene utve dugo će izgledati kao likovi iz dječjih slikovnica jer pravo perje dobivaju tek sa šest mjeseci.

U prirodi utve žive u jatima u područjima bogatima vodom. U strahu od grabežljivaca znaju se ukipiti ili prije bijega naglo skočiti u zrak.

Za najnovije povećanje broja ptica u Zoološkom vrtu grada Zagreba nisu zaslužne samo utve.

Papernate glavice izviruju i iz gnijezda gaka, ptice poznate i pod imenom noćna čaplja, te crvenog ibisa, ljepotana iz Južne Amerike. Iz Zoološkog vrta kažu kako se točan broj mališana još ne zna jer se u prvim danima najbolje razvijaju bez nepotrebna uznemiravanja. 

Među prvima koji su imali privilegiju vidjeti najnovije stanovnike Vrta, su polaznici Divljeg ljeta, edukativnog programa koji se za učenike od 2. do 6. razreda u Vrtu održava tijekom ljetnih praznika.

zoološki vrt

Maksimir

pačja škola

Podijeli članak