Najdeblji čovjek na svijetu

Težak je gotovo 600 kilograma i krenuo je uspješno mršavjeti


Valerija Bebek
08.01.2018.10:20
Težak je gotovo 600 kilograma i krenuo je uspješno mršavjeti
Screenshot Youtube

sažeto

Meksikanac je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdeblji čovjek na svijetu uz pomoć operacije želuca krenuo je u mršavljenje


Valerija Bebek
08.01.2018.10:20

Meksikanac čija težina iznosi više od pola tone pokušava smršavjeti uz pomoć lokalnih liječnika. Juan Pedro Franco (33) dostigao je šokantnu težinu od 595 kilograma u svojim dvadesetima. Zbog toga je prošle godine i završio u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najteži živi čovjek.

Te iste 2017. Franco je krenuo u promjenu svog života i smanjenje težine. Do tada je bio zatočen u spavaćoj sobi, zbog suvišnih kilograma nije mogao izaći iz kuće.

"Biti u krevetu, zatočen u vlastita četiri zida i samo promatrati život oko sebe jako je teško", rekao je Juan Pedro u kratkom filmu koji je objavio BBC. Objasnio je kako je u 17. godini doživio automobilsku nesreću u kojoj mu je pola tijela bilo polomljeno. Kako je kazao, nikad se nije u potpunosti oporavio. "Nije da se nisam trudio, stalno sam bio na dijetama, isprobavao razne proizvode, probao sam sve", kazao je mladić. Njegova majka tvrdi kako je bila zabrinuta, stalno je ispitivala liječnike da mu naprave pretrage. Znala je i sama kako nije normalno da joj se sin tako rapidno deblja.

Screenshot Youtube

Liječnici su, međutim, ostali zaprepašteni time koliko dobio na težini. U međuvremenu je obolio od dijabetesa, ima visok krvni tlak i hipotireozu, usporen rad štitnjače.
Prije godinu dana, Juan Pedro se preselio iz svoje kuće kako bi živio bliže liječnicima i uz njihov nadzor počeo gubiti na težini. Mnogi medicinari odbili su raditi s njim, no danas o njemu brine tim od 30 profesionalaca, koji mu pomažu potpuno besplatno.

"Pacijente poput njega obično odbijaju iz dva razloga. Prvi je zbog infrastrukture: ne postoje kreveti, operacijske sale i poseban pribor koji je potreban za ljude tolike mase. Drugi je okrivljavanje: 'Sam si kriv što si bolestan i što si ovdje!' No to nije baš tako", rekao je Francov liječnik Jose A. Castaneda.

Liječnik tvrdi da je neka vrsta kirurškog zahvata potrebna u takvim slučajevima, jer su u protivnom pacijenti s tolikom težinom osuđeni na smrt.

Screenshot Youtube

U godinu dana Meksikancu su ugradili želučanu premosnicu koja mu je doslovno prepolovila organ. Jedan dio može probavljati nutrijente, a drugi ne može. To znači da nakon operacije Francovo tijelo apsorbira samo 40 do 50 posto kalorija koje unese.

Kako se dobro oporavio od operacije liječnici su optimistični i vjeruju da će njihov pacijent uspjeti smršavjeti na željenu težinu od 120 kilograma. Optimističan je i Juan Pedro, kada smršavi prvo će izaći van i prošetati. "Želim osjetiti zrak, osjetiti ulicu, biti vani", kazao je.

mršavljenje

debljina

Juan Pedro Franco

najdeblji čovjek

Podijeli članak