Manekenki je trebalo pet godina da se izvuče iz kulta

'To se događa tako polako, tako podmuklo. U početku je kao da si dobio na lotu, a onda kreće pakao...'


100posto
18.08.2018.11:00
'To se događa tako polako, tako podmuklo. U početku je kao da si dobio na lotu, a onda kreće pakao...'
Facebook

sažeto

Polako ali sigurno, sve ono što te je činilo onakvom kakva jesi odlazi iz tvog života, ispričala je u šokantnoj biografiji Renee Linnell


100posto
18.08.2018.11:00

Renee Linnell je bila surferica i uspješna manekenka. Imala je 35 godina, putovala je svijetom, imala novaca, no stalno joj je nešto falilo. Tada se susrela sa Studijem misticizma (University of Mysticism), sektom koja ju je uvjerila da se riješi sve svoje imovine i prekine odnose sa svim prijateljima i obitelji.

Tijekom pet godina pakla potrošila je pola milijuna dolara, a nakon što se uspjela izvući još se dvije godine oporavljala od trauma, piše Vice.

U svojoj biografiji Zona vatre objasnila je zašto su nekome tko je pod karizmatičnim utjecajem učitelja potrebne godine kako bi shvatio da je u sekti.

Donosimo ulomak iz njezine knjige:

“To se događa tako polako. Tako podmuklo. U početku je kao da si dobio na lotu: misliš da si konačno našao nekoga tko te razumije, tko izgleda kao da zna za čime tragaš. Ona vidi pravu tebe, veću tebe, skrivenu tebe unutra, tebe koju nitko drugi ne može vidjeti, tebi kojoj su suđene velike stvari. Sjediš ispred te osobe, i osjećaš toliko mnogo Svjetlosti; osjećaš Boga.

Ona te obasipa ljubavlju i pažnjom, uzdiže te. Odjednom, možeš radiš stvari za koje nisi vjerovao da možeš. Rasteš i razvijaš se. Upoznaješ istomišljenike. Imaš svrhu, nekoga tko te vodi. I konačno, po prvi put u životu, pripadaš negdje.

Puna si nove energije. Život dobiva magičnu kvalitetu. Svaki dan je nova avantura. Želiš svima pričatio svom novom Učitelju, o svojim novim prijateljima. Mnogi od njih reagiraju čudno, a ne na način koji si zamišljala. Reagiraju sa strahom, sumnjom i brigom.

Oni jednostavno ne razumiju, kažeš sebi. Nisu dovoljno mudri da bi shvatili, kažeš u sebi. Oni su uspavani, šapućeš sebi.

Tvoj život se mijenja na fantastične načine i uskoro zatičeš sebe kako ne želiš provoditi vrijeme sa svojim starim prijateljima, koji ne razumiju ovu novu tebe. Osjećaš se ugodnije s ostalim članovima grupe. Najbolje se osećaš kada si sa svojom Učiteljicom, jedinom osobom koja te zaista shvata.

Prestaješ se javljati starim prijateljima na telefon. Obitelj te počne nervirati; postavljaju previše pitanja i izgledaju previše skeptično. Tvoja Učiteljica ti kaže da tvoja obitelj i prijatelji ne žele tvoju promjenu. Oni žele da ostaneš mala; možda bi za tebe bilo najbolje da se distanciraš od njih, da te ne bi sputavali. Ti se složiš. Obitelj ne poznaje ovu novu tebe. Tvoje stare prijatelje izgleda nervira to što si se promijenila. Lakše ih je izbjegavati. Promijeniš broj telefona i mail adresu, tako da te više ne mogu kontaktirati. Polako ali sigurno, sve ono što te je činilo onakvom kakva jesi odlazi iz tvog života. U svom uzbuđenom pokušaju da sazriješ i isprobaš nove stvari, dopuštaš da svi tvoji omiljeni stari prijatelji i aktivnosti iščeznu. Dok si lupila dlanom o dlan, grupa je postala čitav tvoj život. Nitko izvana to ne razume.

A onda ti Učiteljica pokazivati tvoj ego, i načine na koje se trebaš promijeniti. Polako ali sigurno, ona ističe sve tvoje mane.

"Samo bi istinski učitelj bio ovako iskren“, kaže guru.

Mane se ističu jedna po jedna. Počinje se javljati sumnja u samu sebe. Svaki put kada ti intuicija kaže da pobjegneš, da odeš iz grupe, kažu ti da su to okultne sile koje te pokušavaju skrenuti s puta. Počinješ na svakoga tko ne pripada grupi gledati kao na neprijatelja. Prijatelji i obitelj postaju neprijatelji. Vjeruješ da te oni žele ‘skrenuti s tvog puta’, da ‘oni ne razumiju’.

Do tog trenutka, sav tvoj temelj je uništen, čitav osjećaj vlastitog bića je nestao, tvoja intuicija je nestala, tvoj život je nestao. I očajnički se držiš jedine osobe kojoj možeš vjerovati: svog gurua.”

sekta

Renee Linnell

newsletter

Prijavite se na Newsletter