Homoseksualke o posvajanju

Toliko je nesretne djece i u 'normalnim' obiteljima da je razgovor o tome kako će dva pedera ili dvije lezbe uništiti dijete u 21. stoljeću nešto što u meni izaziva gnjev


Lada Novak Starčević
28.11.2018.20:45
Toliko je nesretne djece i u 'normalnim' obiteljima da je razgovor o tome kako će dva pedera ili dvije lezbe uništiti dijete u 21. stoljeću nešto što u meni izaziva gnjev
i Stock

sažeto

"Ne vidim zašto nas dvije ne bismo imale dosta nježnosti i pažnje za dijete?", pita se naša sugovornica 


Lada Novak Starčević
28.11.2018.20:45

Krajem prošloga tjedna s dnevnog reda sjednice saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport povučen je konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji. HNS se, naime, protivi rješenju po kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete. 

Uoči rasprave o konačnom prijedlogu tog zakona udruga Dugine obitelji je pozvala saborske zastupnike da u definiciju udomiteljske obitelji uključe istospolne životne partnere poput Njemačke, Španjolske ili Irske. Rasprava u Saboru o tom zakonskom prijedlogu najavljena je za četvrtak, 29. studenog.

iStock

Više od 200 hrvatskih znanstvenika i stručnjaka nedavno se u priopćenju založilo da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece ističući kako nema značajnih razlika u rezultatima odgoja djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima.

S obzirom da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima.

Iz Udruge 'U ime obitelji' poručili su da se radi o još jednom u nizu pokušaja LGBT i interesnih lobija da se "suprotno interesima djece, Ustavu Republike Hrvatske i volji hrvatskih građana jasno izraženoj prije pet godina na narodnom referendumu o braku, otvori put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova".

Zamolili smo dvije lezbijke koje su u ozbiljnim vezama da nam komentiraju još jedan napad na istospolne parove i kako one gledaju na posvajanje i udomljavanje djece.

MARIJA, 25

Ja sam bila u ‘normalnoj’ vezi šest godina, s muškarcem. Bili smo skupa od srednje škole, odlično smo se slagali, ludo izlazili. Nisam tada nikad previše razmišljala o svojem seksualnom opredjeljenju. Ja sam završila faks i našla posao, a on je odustao od studiranja, ali je isto počeo raditi. Živjeli smo u malom gradu u Međimurju. Uobičajena priča koja je išla prema vjenčanju. Počeli smo se svađati, nekako smo se razilazili sve više. Jednostavno, to više nije bilo to. I onda kao grom iz vedra neba- zaljubila sam se u poznanicu. U ženu! Njemu sam priznala, prekinuli smo odmah. Doživio je to kao osobni napad. Ja sam bila presretna, bilo me baš briga za okolinu i sve. Odselila sam brzo k njoj u Zagreb, dala otkaz i našla novi posao. Okolina je reagirala užasno. Roditelji već dvije godine ne pričaju sa mnom, ako nešto trebaju poruče po sestri. Ma strašno. Nas dvije smo presretne skupa. Nikad nisam požalila svoj izbor.

Ne skrivamo se, ali se niti ne ljubimo i grlimo po cesti. Tek se u klubovima u koje izlazimo znamo ponekad opustiti. Osjećam stalno te neke osuđujuće poglede. Moja djevojka mi često govori da brijem, da se moram opustiti, ali si ne mogu pomoći.

Ona je starija, ima 33 godine. U posljednje vrijeme smo pričale o djeci. Naravno da i mi imamo želje za potomcima. O posvajanju, iskreno, nisam nikad razmišljala. Čini mi se to prekomplicirano. Jedna obiteljska prijateljica koja je hetero godinama nije mogla posvojiti iako je željela, svjesna sam da je meni kao lezbijki to utopija.

Udomljavanje mi isto nije nešto što želim, očito nisam dovoljno plemenita i nesebična. Ali to ne znači da ne bih bila dobra majka. Kad čujem priče kako homoseksualni parovi odgajaju problematičnu djecu dođe mi muka. To su tolike gluposti!

Ne vidim zašto nas dvije ne bismo imale dosta nježnosti i pažnje za dijete? U našim razgovorima nekako smo uvijek došle na to da bi rodila jedna od nas dvije, možda bih zamolila frenda za ‘pomoć’, otišla na umjetnu oplodnju…

iStock

Ma nemam pojma. Znam samo da je naš dom koji imamo posljednje dvije godine topao i pun ljubavi. Djetetu je važno da ima ljubav, a ne nužno mamu i tatu. Evo ja sam imala mamu i tatu i na kraju su se pokazali kao potpuno bešćutni ljudi. Povrijedile su me njihove osude. Isto kao što me vrijeđa svatko tko kaže da sam bolesna zato jer volim isti spol. Baš mi to izaziva gorčinu i tugu. Iskreno, trudim se ne misliti o svemu tome što pitate jer me sve to jako uzrujava. Dođe mi da odselim sutra na pusti otok.

IRENA, 35

Prije godinu dana sam s curom preselila u Berlin. Inače smo obje Zagrepčanke. Kad čujem što se priča po našim medijima, svaki dan sve više potvrđujem da nam je odluka bila ispravna. Ova priča da djeca homoseksualnih parova više puše i rade više krivičnih djela je na toliko razina kriva da bih mogla tri dana psovati.

Njemačko zakonodavstvo je po pitanju homoseksualnosti jedno od najnaprednijih u Europi. Ovdje je dozvoljeno istospolno partnerstvo koje uključuje i pravo na posvajanje djece, a bilo koja vrsta diskriminacije homoseksualnih parova zabranjena je zakonom. Život ovdje je nama nevjerojatno slobodniji i udobniji. Evo, samo u Berlinu živi oko 300.000 homoseksualaca.

Ovdje imamo prijateljice koje su posvojile djecu i presretne su. Mi za početak uskoro planiramo svadbu. Ništa veliko, samo nekoliko prijatelja i nas dvije. Pričale smo o posvajanju, željele bi dijete. No, prvo si moramo srediti život ovdje, imati neku sigurnu egzistenciju. 

Svakako znamo da se vraćati u Hrvatsku ne želimo jer smo tamo sve svoje želje stalno potiskivale. Imale smo dojam da stojimo na mrtvoj točki. I još te svako toliko netko na Fejsu, usputni prolaznik ili netko od ovih suludih likova iz javnog života pljune i iscipelari. Ne treba mi to više.

iStock

Nekako mi se čini izvan svake pameti objašnjavati da ja isto imam osjećaje, da sam žena koja mašta o majčinstvu, da bi svoje dijete odgajala najbolje kako znam...

Pa toliko je nesretne djece u heteroseksualnim obiteljima da je razgovor o tome kako će dva pedera ili dvije lezbe uništiti dijete u 21. stoljeću nešto što u meni samo izaziva gnjev.

100posto priča

homoseksualnost

homofobija

lezbijke

posvajanje

udomljenje djeteta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter