Smrt sarajevskih Romea i Julije

Trčali su držeći se za ruke kad su ih pokosili snajperski hici. Ona je dopuzala do njega i umrli su u zagrljaju. Sedam dana ih se nitko nije usudio maknuti s mosta...


Lada Novak Starčević
18.05.2019.13:00
Trčali su držeći se za ruke kad su ih pokosili snajperski hici. Ona je dopuzala do njega i umrli su u zagrljaju. Sedam dana ih se nitko nije usudio maknuti s mosta...
Screenshot/YouTube

sažeto

Na današnji dan prije 26 godina u opkoljenom Sarajevu ubijen je ljubavni par čija je fotografija pogibije potresla cijeli svijet


Lada Novak Starčević
18.05.2019.13:00

"Samo nas metak može razdvojiti", govorila je mlada djevojka Admira, koju u opkoljenom Sarajevu nije želio ostaviti dugogodišnji dečko Srbin. Nažalost, njene riječi kao da su prorekle tragediju - 18. svibnja 1993. u 17 sati na asfaltu je završila njihova velika ljubav.

Srbin Boško Brkić je osam godina bio u vezi s Bošnjakinjom Admirom Ismić kad je počeo rat u BiH. On je s roditeljima mogao otići iz opkoljenog Sarajeva, ali svoju voljenu nije htio ostaviti.

Vršnjaci, tada 24-godišnjaci, maštali su kako da se dokopaju druge strane Miljacke, što je za njih značilo slobodu. Željeli su doći do Grbavice koju su u to vrijeme držali Srbi. Planirali su u Beograd pa dalje izvan zemlje.

Majka je plakala, a otac se žestoko protivio

Taj dan Admirina majka Nedreta je plakala, a otac Zijo nije htio govoriti jer se nije slagao s tim da krenu. No, Admira nije željela ostaviti svoju jedinu ljubav.

Screenshot/NBC

Američki reporter Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. za Reuters je napisao da su sve strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja. I danas je nejasno zašto su pucali na njih.

Boško i Admira krenuli su prema mostu Vrbanja uz zid, hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Držali su se za ruke kada su ih pogodili snajperski hici.

"Boško je prvi pao, ona je posljednjim snagama dopuzala do njega i zagrlila ga. Tako su umrli", ispričala je Boškova majka Radmila, koja nikad nije saznala s koje strane su pucali na mladi par jer nikada nije pokrenuta istraga.

Srpska vojska je natjerala zarobljenike da ih odnesu

Potresna slika njihovih tijela u zagrljaju obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Sedam dana ih se nitko nije usudio maknuti s mosta. Osmi dan srpska vojska je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i pokopana na groblju Lav.

BiH

ljubavna priča

100posto vremeplov

snajperist

Romeo i Julija

ratno Sarajevo

tragična ljubav

Admira i Boško

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter