Šokantno ubojstvo i danas je misterij

Trudnici se pokvario auto, stala je na zaustavnoj traci i djeci rekla da ide potražiti pomoć, nakon nekoliko minuta je nestala...


Lada Novak Starčević
24.09.2018.10:35
Trudnici se pokvario auto, stala je na zaustavnoj traci i djeci rekla da ide potražiti pomoć, nakon nekoliko minuta je nestala...
Twitter

sažeto

I nakon 30 godina ovaj zločin izaziva jezu, a po njemu je ove godine napisan i roman Snap


Lada Novak Starčević
24.09.2018.10:35

Trudnici se pokvario automobil na autoputu. Stala je na zaustavnoj traci i nazvala telefon uz cestu te nekoliko trenutaka kasnije netragom nestala. Drugi dan našli su je mrtvu... Ova priča zvuči toliko stravično da djeluje kao krimi-roman, no, nažalost, istinita je.

Ubojstvo trudnice na autoputu i nakon 30 godina jedan je od najmisterioznijih slučajeva u britanskoj crnoj kronici, a sada je inspirirao spisateljicu Belindu Bauer na roman Snap, koji je ovog ljeta nedugo nakon izdavanja postao bestseler, piše The Sun.

Policija je na autoputu naišla na djevojčicu koja je u rukama nosila bebu

U srpnju 1988. godine Marie Wilks vozila je autocestom M50 nedaleko Herefordshirea. Tek je nedavno položila vozački ispit i bila je prilično nesigurna. S njom su bili jednogodišnji sin Mark i mlađa sestra Georgia (11). Marie je bila u posjetu suprugu Adrianu, koji je bio na obuci u vojnoj bazi. Ona je bila u sedmom mjesecu trudnoće.

Baš kad je počela padati noć, auto se pokvario. Marie je stala na zaustavnoj traci i krenula do prvog SOS telefona uz cestu. Mališane je ostavila u autu i rekla im je da se brzo vraća.

Brzo je došla do telefona i dežurnom operateru je objasnila da joj je auto ostao u kvaru i zamolila je pomoć.

On je uzeo njezine podatke i zamolio je da ostane na liniji dok on pokuša stupiti u kontakt s njezinom obitelji.

Nakon nekoliko minuta, dispečer se vratio na liniju i pokušao ju je dozvati, no nje više nije bilo. 

Nekako baš u to vrijeme, policijska patrola naišla je na djevojčicu koja je hodala po zaustavnoj traci i u rukama nosila malo dijete.

Policija je našla napušteni auto, a slušalica telefona za hitne pozive visila je na žici. Marie nije bilo ni traga ni glasa. 

Do sljedećeg jutra organizirana je potraga po cijeloj zemlji. Istražitelji su pronašli tragove krvi na govornici koju je koristila, no tijelo nesretnice pronašli su tek 24 sata kasnije - ležala je pod nasipom, pet kilometara dalje od mjesta na kojem je ostavljen pokvareni auto. 

Ubojica joj je slomio čeljust i oštrim predmetom ju je ubo u vrat.

Optužili su bivšeg vojnika koji se prije ubojstva posvađao s trudnom suprugom

Svjedok je tvrdio da je vidio muškarca koji je hodao po zaustavnoj traci u neposrednoj blizini mjesta zločina, pa je policija na temelju opisa napravila fotorobot. 

Brzo je uhićen 32-godišnji Edward Browning, bivši vojnik koji je radio u noćnom klubu u South Walesu. Browning nije poznavao Marie, ali je te večeri prolazio istom dionicom autoceste kao i ona. 

Tužiteljstvo je tvrdilo da je on nasilnik koji je nakon obiteljske svađe s trudnom suprugom svoj bijes iskalio na nepoznatoj ženi. Marie se samo našla na krivom mjestu u krivo vrijeme, tvrdili su. 

Porota ga je 1989. godine proglasila krivim i Browning je osuđen na 25 godina zatvora.

Pet godina kasnije presuda je poništena. Suci su na temelju uložene žalbe ponovno ispitali slučaj i zaključili da nema dovoljno dokaza za osudu jer je policija zatajila dokazni materijal naknadno pronađen tijekom istrage. 

Naime, policijski službenik koji u tom trenutku nije bio na dužnosti tvrdio je da je na mjestu zločina vidio auto iste marke kao i Browningov, no kasnije je otkriveno da se broj registracija nije podudarao. 

Browning je pušten je iz zatvora i dobio je odštetu koja je iznosila oko 600 tisuća funti. Umro je u svibnju ove godine. 

Ubojstvo zbog kojeg je završio u zatvoru nikada nije riješeno, a obitelj žrtve i dalje čeka istinu.

crna kronika

Velika Britanija

100posto vremeplov

ubojstvo na autoputu

Marie Wilks

nerješeno ubojstvo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter