VIDEO: Majčina ljubav koja lomi srce

Tužna ženka kita ubojice već se 16 dana ne želi odvojiti od uginulog mladunca i drži ga na površini da ne potone


Lada Novak Starčević
10.08.2018.18:00
Tužna ženka kita ubojice već se 16 dana ne želi odvojiti od uginulog mladunca i drži ga na površini da ne potone
Profimedia

sažeto

Znanstvenici vjeruju da je ovo primjer najduljeg dosad zabilježenog vremena u kojem majka sa sobom nosi svoje uginulo mladunče


Lada Novak Starčević
10.08.2018.18:00

Kitovi ubojice poznati su po dugom periodu tugovanja majki za uginulim mladuncima pa se tako ne žele odvojiti od njih i tjedan dana nakon njihove smrti. Novi slučaj tužne majke orke dira duboko u srce. Ona, naime, već više od 16 dana gura truplo svoje bebe kako ono ne bi potonulo.

Mladi je kit 24. srpnja uočen živ uz majku Tahlequah i ostale kitove iz ove skupine u blizini Clover Pointa u južnom dijelu Britanske Kolumbije. No mladunče je umrlo samo pola sata kasnije, po dolasku tima Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan.

Mladunče je tonulo, a majka ga je pokušavala održati na površini oceana te uz njega nastavila danima plivati, priopćili su prošli tjedan iz Centra čiji znanstvenici iz neposredne blizine prate kretanja kitova.

Oni vjeruju da je ovo primjer najduljeg dosad zabilježenog vremena u kojem majka sa sobom nosi svoje uginulo mladunče. 

Danima ga je nosila na čelu i usmjeravala prema otoku San Juan u američkoj saveznoj državi Washington. Ponovno je viđena ove srijede. I dalje se ne želi odvojiti od svoje uginule bebe.

"Možda je ovo njen način nošenja s gubitkom još jednog mladunčeta. Vjerojatno je u proteklih deset godina već izgubila dvoje", rekao je Ken Balcomb, znanstvenik iz Centra za istraživanje kitova. Dodao je da ne znaju uzrok smrti mladunčeta.

Deborah Giles, direktorica neprofitne organizacije Wild Orca, rekla je da je jako zabrinuta zbog zdravlja majke.

"Tahlequah je mlada, dvadesetogodišnja ženka i izuzetno nam je dragocjena". 

Profimedia

Ovi kitovi skotni su do 18 mjeseci, a majke mlade doje sve dok ne napune dvije godine. Orke se smatraju jednim od najinteligentnijih životinja, a znanstvenici pretpostavljaju da neki napredniji primjerci imaju prosječnu ljudsku inteligenciju.

Uvršteni su na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina. Nažalost, nisu im preostale dovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa koji predstavlja glavninu njihove prehrane. No orka kitovi se, osim s nedostatkom hrane, suočavaju i s prijetnjom onečišćenja oceana, buke i smetnji brodova, a nedavna smrt mladog orka kita predstavlja još jedan reproduktivni neuspjeh ove vrste.

žalovanje

gubitak djeteta

orka

kit ubojica

Tahlequah

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter