PUTOPIS JEDNOG MILENIJALCA

U Beču euri nestaju k’o sjećanje Luke Modrića, ali nisi Hrvat ako ne uđeš u minus


100posto
18.05.2018.15:40
U Beču euri nestaju k’o sjećanje Luke Modrića, ali nisi Hrvat ako ne uđeš u minus
Rea Farout

sažeto

Josip Novosel napisao je svoj doživljaj Beča, grada kulture, jazza i opere u kojem ipak ima i cajki


100posto
18.05.2018.15:40

Digla se prašina ovih dana oko nove narodnjačke postaje u Zagrebu. Silom bismo htjeli biti grad kulture i ne možemo si priznati da smo zapravo seljačine. Da imamo grama mozga ne bi nas HDZ, SDP i Crkva muzli 30 godina bez posljedica. Kakav narod, takva vlast, a očito i takve radio postaje. Svak' dobije ono što zaslužuje. Glup, gluplji, Hrvat:)

Prošle godine sam išao u Beč na promociju cipela i sjećam se kako sam u 3 ujutro na kolodvoru čuo kako iz obližnjeg taksija trešti Ceca Ražnjatović. Bio sam u zabludi da je Beč grad kulture u kojem svi slušaju jazz i operu. Beč je zapravo Jugoslavija u malom, prepun Bosanaca, Srba i Hrvata koji tamo odlično funkcioniraju zajedno. Dobar standard, pa nemaju vremena za međusobnu netrpeljivost. Napravio sam tad kratki intervju sa simpatičnim srpskim taksistom.

Trebao sam ove zime u Beč, ali je moja kolegica Liv otišla bez mene. Zapravo, nije me uopće zvala. Crna guja mi je samo poslala svoju sliku iz busa. Rekla je: 'Odoh ja s Alex na koncert i u shopping, a ti crnči na poslu.' Jedino što sam joj mogao odgovoriti je: 'Prokleta bila na Božić 2018.'

Prije tri tjedna, javila mi se DJ-ica Rea Farout. Bila je u Costa Rici 6 mjeseci i trebala je sletjeti u Beč. Predložila je da dođem po nju i da ostanemo tamo dva dana pa se zajedno vratimo u Zagreb. Taman je zatoplilo i rekoh – izlet u Beč je najbolja ideja nakon Lex Agrokora. Kupio sam jeftine karte za autobus i rezervirao hotelsku sobu. Tko će sad crnčiti, Liv?

Došao sam u Beč u utorak u 3 ujutro. Uban nije vozio pa sam uzeo taksi da me preveze do hotela. Ovaj put me nije vozio Srbin nego neki Indijac kojem sam morao objašnjavati kojim putem da ide. Moj altruizam me koštao 17 eura.

Morao sam se ujutro psihički pripremiti na činjenicu da je Rea vegetarijanka i još k tome alergična na gluten pa sam za doručak jeo neke mekinje s jogurtom. Bože suhomesnatih prerađevina, oprosti mi.

Oko 11 sati je stigla Rea u hotel. Rekao sam joj: 'Provela si 6 mjeseci u džungli pa je jedva čekala da se baci u krevet. Imala je onaj zavodljivi pogled Kolinde Grabar Kitarović kad gleda Donalda Trumpa.'

Josip Novosel

Hotel je udaljen od centra desetak minuta ubanom. Najisplativije je uzeti kartu koja vrijedi dva ili tri dana, zavisi od toga koliko dugo ostajete.

Čim smo izašli, Rea je rekla da mora odraditi kratku yoga meditaciju kako bi se psihički pripremila na cjelodnevno druženje sa mnom. Objasnio sam policiji da ju vodim na terapiju.

Problem putovanja sa ženama je u tome da im noga svako malo kroči u neku parfumeriju. Kaže Rea: 'Tražim nešto s citrusnim notama.' Odgovorih joj: 'Kupit ću ti limun u Dioni. Idemo upijati kulturu grada. Pivo, bečka šnicla, fotkanje uz fontanu, ako baš moramo, možemo i u neki muzej.'
Nakon moje opaske, krenuli smo dalje:)

Uputili smo se do Schiffstation City-a na kavu. Pogled na rijeku i perverzno bademovo mlijeko za kavu koje je Rea naručila imaju svoju cijenu. Kava od 4,5 eura? Mogao sam za te novce otići kod Trovača na ćevape i još bi mi ostalo. Slika kao da govori 'Molim te Bože da mi daš snage da ju ne ubijem.' Nema ništa gore od rastrošne žene.

Josip Novosel

Putovanje bez selfija je k’o Crkva bez pedofila. Očekujem sad napad Katolibana za 3, 2, 1...

Da ne bi bilo da nismo uživali u vege delicijama, naišli smo na cool slastičarnicu koja ima delicije i za vegetarijance/vegane alergične na gluten. Ovo je pravi sladoled, a ne onaj otrov koji jedemo na godišnjem odmoru.

Naletio sam u jednom dućanu na super košulju i za nju dao skromnih 70 eura. Ne bi to bio neki problem da se na put nisam uputio sa 140 eura, a euri u Beču nestaju k’o sjećanje Luke Modrića. Nisi Hrvat ako ne uđeš u minus. Sva sreća da je Rea ponijela puno više love od mene. Već vidim novi zakon 'LEX DRAGI VOĐA'.

Biti u Beču, a ne probati bečku šniclu je svetogrđe. To jelo je još za vrijeme Juge bilo statusni simbol.

Josip Novosel

Obećao sam Rei da ću joj dati limun sa svog tanjura. Moja ruka je kratka, ali široka. Na njezinu sreću, imali su i vege meni u restoranu.

Jedan od razloga zašto smo odabrali ovaj restoran je i taj što se nalazi u blizini Muzeja Leopold koji je upravo imao izložbu Zorana Mušića, Klimta, Mosera, Gerstla i Kokoschka, a svi znamo koliki sam ja veliki fan Zorana Mušića.

Svakako se isplati posjetiti ovaj muzej, ali od samih eksponata, nama je najzanimljiviji bio jedan djelatnik muzeja. Ušli smo u lift, a u njemu neki čistač i samo od jednom na tečnom srpsko-bosanskom izvali 'Jebem ja njima svima majkuuu! Pa šta je ovim ljudima?' Kaže Rea: 'Sva sreća da se razumijemo'. Čistač: 'Pa ja nikad ne bih platio da gledam ova govna. To je sve bolesno.' Može naš čovjek u Europu, al’ ne može Balkan iz njega.

Josip Novosel

Prije povratka u hotel, Rea je pronašla vege dućan. Osjećala se kao Martina Dalić kad je sastavljala ekipu za Lex Agrokor.

Nakon cjelodnevnog hodanja, vratili smo se u hotel. Tuširanje i presvlačenje. U hotelu su imali neke supercool sapune s mirisom peperminta i ruma. Meni blagajnica Željka uvijek uvali neko sranje na sniženju pa mirišem po Domestosu.

Za zadnju večer odabrali smo odlazak u Porgy & Bess jazz and music club.

Nije baš sve tako crno u Zagrebu. U zadnjih godinu dana procvjetala nam je nakon dugo godina jazz scena, ali ovo što se odvija u Beču ima jednu sasvim drugu dimenziju. Bivši porno klub, pretvoren u precool mjesto za svirke. Sjajan razglas, Fazioli klavir na pozornici (Rolls Royce među klavirima) i svakodnevni program s vrhunskim bendovima iz cijelog svijeta.

Mi smo imali priliku slušati nastup Antonio Lizana ‘Oriente’.

Fenomenalna svirka i odličan provod u Beču. Čak su mi dopustili da isprobam Fazioli. To mi je oduvijek bila želja. Izbacili su me kad sam počeo izvoditi hitove Ive Josipovića i Vjekoslave Huljić.

Ujutro sam još prije odlaska na doručku strusio teglu Nutelle. Rea mi je prigovorila da ne rastem u visinu, nego samo u širinu pa sam joj obećao da ću se primiti sportskih aktivnosti kako bih se riješio Six špeka.

Sve u svemu, Beč je super grad za shopping i vikend izlazak, a nekim mojim frendovima i za život jer su se tamo preselili. Sve je puno Srba, Hrvata i Bosanaca tako da ćete se snaći čak i ako ne znate njemački i engleski jezik, a preživjet ćete čak i ako ste vegetarijanac, alergičan (ili kako bi Rea rekla, intolerantan) na gluten.

PS: Nemam ništa protiv vjernika, samo protiv Crkve:)

AUTOR: Josip Novosel aka Dragi Vođa, samozatajni ljubitelj autobusa, dopisni član magazina 'I vegetarijanci su ljudi', prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

putovanje

selfie

Beč

putopis

Josip Novosel

newsletter

Prijavite se na Newsletter